Американци се одричу држављанства

Број Американаца који одлучују да се одрекну америчког држављанства, порастао је за 39% у три месеца до септембра.

Свијет 01.11.2014 | 13:04
Американци се одричу држављанства

Овај тренд настао је након што су ступила на снагу правила која отежавају сакривање средства од пореских органа, преноси Блумберг.

Број људи који се одрекао свог држављанства у америчким амбасадама повец́ан је на 776 у трец́ем кварталу, у односу на 560 у у односу на исти период пре годину дана, показују подаци које су објавиле америчке власти.

САД, једина чланица ОЕЦД која опорезује своје грађане где год да живе, појачала је потрагу за онима који избегавају плаћање пореза након што је УБС платио казну од 780 милиона долара у 2009 години због 4700 својих америчких клијената.

После швајцарских и немачке банке су се одлучиле да поступе по налогу америчких власти, што је нагнало 9000 Американаца који живе у иностранству да врате држављанство у протеклих пет година.

Овај порески закон, налаже свим америчким финансијским институцијама да примене порез од 30% на све исплате страним банкама које не пристану да идентификују и предају америчким властима податке о рачунима америчких држављана.

Овај закон омогућио је америчким властима да прикупе податке о рачунима америчких грађана од 77 000 финансијских установа и 80 влада.

Усвајањем овог закона 2010 године Конгрес и председник Барак Обама су фактички запретили банкама да ће им одсећи приступ америчком тржишту ако америчким властима не ставе на располагање информације о рачунима америчких грађана.

Очекује се да ће се применом овог закона током десет година прикупити око 8,7 милијарди америчких долара неплаћених пореза.

 

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

а јел

01.11.2014 12:15

Ово важи и за оне наше који збрисаше у Америку ,па се хфале како су добили држављанство. Сад ће бити опет бјежање назад, не каже се џаба ј.... земљу која Босне нема, још да нам је ову власт научити да поштено ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

01.11.2014 16:25

А јел.... не буди пакостан, сви што су отишли ...отишли су да би боље живјели, отишли су због рата и проблема.. Боже дај да нам се сви врате. А ти једва чекаш да се као врате...али оно подло...у смислу бјежите ааа. Неко ће се вратити, али већина неће. Ово око одрицања УСА држављанства важи за наше али под условом да су тешки милионери. Ово се односи на оне са великим парама, а то су углавном рођени Американци, а не натурализовани. А наши емигранти...посебно ови из задњег рата једва састављају крај са крајем. Од плате...до плате. Бар су животни стандард подигли, а пара нешто у штеку и немају.

ОДГОВОРИТЕ