Каје ли се Венгер због продаје ових играча?

Арсенал тренутно кубури са играчима на неким позицијама, од којих је најупечатљивија рупа у средини терена. Овде пишемо о 11 играча који су продати, а који још играју фудбал за врхунске клубове. Арсене, запитај се!

Фудбал 01.11.2014 | 11:20
Каје ли се Венгер због продаје ових играча?

И ова Арсеналова сезона, као и претходне, не иде онако како је Арсен Венгер планирао, а о томе сведочи чињеница да су тек на петом месту са 14 освојених бодова из девет утакмица. Постигли су 15 голова, примили чак 11, а најбољи стрелац им је Алексис Санчез са пет датих голова.

Поређења ради, у истом периоду сезоне, у октобру 2004. године, када је Арсенал последњи пут постао шампион Енглеске, Тобџије су биле прве на табели са 25 бодова из девет мечева, уз 29 постигнутих голова и само осам примљених. Најближем пратиоцу Челсију бежали су чак пет бодова. Најбољи стрелац тада је био Тјери Анри.

На графици приказујемо 11 играча који су продати или отишли из Арсенала, а да и даље играју фудбал за врхунске клубове. Њих би Венгер сигурно сада волео да има у тиму.

Иако се много прича о лошој одбрани Тобџија, ова статистика одозго нам говори једну ствар. Није одбрана кључни проблем. Ипак, ако се упореде Војчех Шћешни и Лукаш Фабијански са почетка ове сезоне, јасно је да је Фабијански (Свонси) примио један гол мање од свог сународника.

У тој озлоглашеној одбрани Венгер тренутно има Мертезакера, Кошчијелног, Чејмберса, Гибса, Монреала, Дебишија... Овог лета, Бакари Сања је отишао без обештећења у Манчестер Сити да греје клупу, што све чешће ради и Гаел Клиши. То су десни и леви бек, а када су штопери у питању, можда је направљен и гори посао. Томас Вермален је отишао у Барсу, где није видео терен ни на тренингу, док је Јоан Ђуру у Хамбургу (не тврдимо да би он могао да буде носилац игре, али би дефинитивно могао да улети када затреба).

Када не иде, какав је случај тренутно са фудбалерима са Емирејтс стадиона, не можете кривити само шпицеве зато што не постижу голове, нити само голмана пошто их прима, већ се морате запитати шта се дешава у целом тиму, као и у његовом срцу.

Вероватно је да управо у том виталном делу екипе, Венгеров тим има понајвише проблема, иако се ту налазе играчи попут Вилшира, Рамзија, Артете, Озила, који на папиру делују врло звучно (упоредите их са Пиресом, Вијером, Љунгбергом, Жилбертом Силвом).

Три су играча средине која су у протеклим годинама отишли са Емирејтса, а који би и даље могли да играју. И то вероватно и боље од ових горе наведених.

Сеск Фабрегас је најбољи асистент у Челсију, а сви знамо ко је први на табели Премијер лиге. Алекс Сонг се полако уклапа у сјајни тим Вест Хема, док је Самир Насри прошле сезоне својим голом донео титулу Манчестер Ситију.

Напад је посебна прича, јер да ове сезоне нема Алексиса Санчеза, Арсенал би био у још горем положају. Јасно је да је повређен Жиру, јасно је да Велбеку треба времена да се уклопи у тим (чак и не игра лоше), али када се присетимо шта је радио Ван Перси, јасно је да ни Жиру у најбољој форми не може да игра као он у свом зениту. Новац од продаје Ван Персија Манчестеру потрошен је понајвише на Озила, који је један од најкритикованијих играча протекле сезоне.

Као лево крило које је отишло из Арсенала, а и даље игра фудбал може се навести само Аршавин, али не верујемо да би он играо нешто боље него што то ради Санти Казорла.

Те крилне позиције су једино што је боље сада него у овој екипи са слике, пошто се мали Окслејд-Чембрлен сјајно сналази на позицији десног крила, што се не може рећи за Жервиња из времена проведеног у црвено-белом дресу. Додуше, у расположеној Роми је уз Тотија можда и најбољи играч.

Када се све ово сагледа и узме у обзир, јасно је да је Арсен Венгер могао много боље да вуче потезе током протеклих неколико година. Ако настави овако, не треба се зачудити, ако на пример, видимо Пиксија Стојковића на клупи клуба из северног Лондона.

Колико још стрпљења имају навијачи Арсенала за "пунолетног" менаџера, сазнаћемо у наредним месецима.

Коментари / 0

Оставите коментар