Заштита на раду - недовољна

Конфедерација синдиката Републике Српске сматра да се недовољно пажње посвећује провођењу Закона о заштити на раду, Закона о рударству и осталих прописа који регулишу ову област, рекао је данас предсједник ове конфедерације Обрад Белензада.

Република Српска 31.10.2014 | 10:45
Заштита на раду - недовољна

Белензада је навео да је на недавно одржаном семинару у Угљевику под називом "Примјена Закона заштите на раду и Закона о рударству" констатовано да не постоји континуирана сарадња између служби заштите на раду, служби животне средине и синдиката у предузећима са ресорним министарствима и инспекторатом приликом израде, примјене и провођења законских прописа заштите на раду.

Он је рекао да је на семинару закључено да велики проблем у предузећима представљају и обавезни љекарски прегледи који се раде изван предузећа у домовима здравља, као и то што радници у овим предузећима у већини случајева нису регулисали стаж осигурања који се рачуна са увећаним трајањем, због чега је потребно јаче ангажовање свих надлежних служби.

Белензада је нагласио да убудуће мора постојати ужа и континуирана сарадња служби заштите на раду, служби животне средине и синдиката у предузећима са ресорним министарствима и инспекторатом приликом израде, примјене и провођења законских и подзаконских прописа заштите на раду.

Он је истакао да су у великим предузећима потребни редовни обавезни љекарски прегледи, као и већа ангажованост доктора медицине рада у тим предузећима, и нагласио да је неопходно чешће организовати едукативне семинаре о заштити на раду на којима би се преносила досадашња искуства и стицала нова знања.

Белензада сматра да је, осим надлежних служби, потребна већа ангажованост синдиката предузећа у примјени заштитних средстава на раду.

Коментари / 0

Оставите коментар