ЕЛ: Валенсија пала пред пуном Ареном!

Кошаркаши Црвене звезде Телеком остварили су другу евролигашку победу, савладавши у 3. колу елитног такмичења Валенсију са 76:63 (21:16, 18:10, 26:16, 11:21) у београдској Арени, у којој је у апсолутног миљеника навијача црвено-белих израстао Маркус Вилијамс, плејмејкер домаћих који је меч завршио са 14 поена и осам асистенција, од којих су неке биле и за ТВ шпице.

Кошарка 30.10.2014 | 20:29
ЕЛ: Валенсија пала пред пуном Ареном!

Тактички врло занимљива борба се водила у највећој српској спортској дворани још од самог почетка овог дуела. Валенсија је покушавала да наметне свој стил, игру на расположеног црногорског центра Дубљевића и, када то није могуће, класичну "пик-ен-рол" офанзиву, а Радоњић је, са мало измењеном петорком у односу на уобичајену, јер се у њој нашао и Бранко Лазић, уз Вилијамса, Дангубића, Митровића и Марјановића, форсирао управо горостасног центра.

Та настојања нису донела жељену доминацију, игра се развијала на махове, па је тако час водила Звезда, час узвраћала својом серијом Валенсија чије је плејмејкере одлично чувао најпре Лазић, па Блажич. А након што се Дубљевић у три од четири наврата прилично поиграо са резервистом Цирбесом, домаћин је решио да се ипак окрене свом највишем играчу на месту центра, те да Јовића, који је привремено одменио Американца на месту плеја, остави више на клупи јер је Маркус Вилијамс после додатних инструкција почео да израста у апсолутног лидера на паркету.

После добре минијатуре Блажича, који је продорима донео 19:12 домаћину пред крај прве деонице, у којој је Звезда апсолутно доминирала у скоковима (13:6) али и више губила лопту од ривала, Вилијамс је узео све конце игре у своје руке. Иако су гости из Шпаније поправили игру у рекету, повратак "Бобија" Марјановића онемогућио је да "чишћење стране" за центра, тзв. "флекс" акција у којој се крило извуче ка плејмејкеру, а лопта стигне за највишег игрча који онда игра "1-на-1". Једноставно, зид је био подигнут пред Звездиним кошем, Дубљевић је морао да одустане од својих намера и често покушава са дистанце. И то толико, да више ни један једини пут није пробао да поентира за два поена. А Вилиајмс? Он се за то време наслађивао сопственим добрим решњима у офанзиви.

До полувремена је постигао 11 поена, уз тројку, три скока и исто толико асистенција, а онда је само "убацио у следећу брзину" по повратку из свлачионица.

У првих шест минута треће четвртине Маркус Вилијамс је остварио четири проигравања саиграча који су одмах потом поентирали, што је уз једну његову тројку било довољно и за огромних 62:36 на семафору, али и за овације када га је тренер позвао на клупу да предахне у 27. минуту. А тада је цела ова прича и била готова, бар када је реч о томе коме ће припасти оба бода са ове утакмице.
Остало је, међутим, још доста да се игра. И, ма колико људи у Србији волели да гледају такмичарску кошарку, од ње није било скоро ништа. Јер, Звезда се забављала, чинећи публику пресрећном ма ко да је био у петорци на паркету, а екипа Велимира Перасовића трагала за начином да пораз учини блажим од оног који би се назвао дебаклом.

Но, дебакл Валенсије се и десио, без обзира на коначну разлику, али не због недостатка квалитета у њеној екипи, колико због изузетно надахнуте игре црвено-белих, њиховог лидера, али и публике која је носила своје љубимце ка другој победи у Евролиги. Прилика за трећу је наредног четвртка, када Звезда дочекује Олимпијакос.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

смор

31.10.2014 00:50

Ови титоистички Србијански клубови су баш смор, остаће тамошњи наш народ и без гаћа дајући у те рупе без дна. Напред Борац, Борац Бања Лука

ОДГОВОРИТЕ