Газда Њукасла преузима Ренџерс?!

Ако сте мислили да финансијска консолидација славног Ренџерса иде према очекивањима, није баш тако. Нови банкрот избегнут је захваљујући позајмици Мајкла Ешлија. Али, ни то није случајно.

Фудбал 30.10.2014 | 20:00
Газда Њукасла преузима Ренџерс?!

Власник Њукасл јунајтеда и један од бројних власника деоница посрнулог Гласгов Ренџерса, Мајк Ешли, реаговао је ургентном позајмицом од два милиона фунти и тако спасао славни шкотски клуб новог финансијског суноврата и повратка на почетак.

На прво читање делује као да је спасао клуб новог банкрота. И јесте...

Међутим, прича има другу страну.

Ренџерси, који су 2012. године "ликвидирани", а њихова правна "реинкарнација" започела нови живот у шкотској четвртој лиги, успевали су сваке године да се попну ранг више, тако да су тренутно друголигаши, односно чланови Чемпионшипа, али финансијски опоравак пратио криву спортских резултата.

Ешли, који има 8,29 одсто акција посрнулог глазговског гиганта, био је једини веома расположен да помогне клубу у овом тешком тренутку. Група власника деоница тренутно нема првог међу собом, а и тај један који се издваја по уделу који има, пише шкотски ББЦ, ради заједно са Ешлијем. Иначе, ова група људи наводно тешко проналази заједнички језик.

Баш зато, све више навијача подржава идеју бојкота утакмица екипе, по цену новог банкрота, после ког би, верује се, они успели да се организују и преузму контролу над клубом. На "Ајброкс парку", капацитета 51.000 места, који је био крцат у четвртој лиги, на утакмицама Чемпионшипа окупља се око 30.000 гледалаца и посета има тренд пада.

Зашто?

Навијачи су незадовољни како бројне фирме, које тренутно поседују већински удео у власништву новог клуба, управљају новцем који стоји на располагању. Највише се плаше управо Ешлија. Упркос томе што је друголигаш и што се налази у процесу финансијског опоравка, Ренџерс уз традиционалног ривала Селтик, има убедљиво најскупљи тим у земљи, а и плате запослених више су него у осталим конкурентским клубовима.

Стога, Ешли је новом финансијском ињекцијом успео да спречи ликвидацију само 48 сати пре истека рока који су дале пореске власти Шкотске. Међутим, Ешли је на тај начин, наводи аутор текста, направио само корак даље према коначном циљу, од ког га дели један део уговора који је још 2012. године потписао са Фудбалском асоцијацијом Шкотске.
Прича, наиме, има и другу страну. Навијачи, упркос Ешлијевој једнократној помоћи, бесни су на овог успешног бизнисмена, јер се испоставило да је његов унос капитала у посрнули клуб кризне 2012. године заправио имао чист интерес. И да је и даље тако. "Спорт Дирецт" група, на чијем је челу, финансијски је помогла клуб, али је у уговору стајало да ће иста фирма инкасирати чак 50 одсто прихода од продаје дресова, па се испоставило да је клуб више платио "спасиоцу", него што од њега добио.

Навијачи полако окрећу леђа целом концепту, мање их је купило сезонских улазница за Чемпионшип него за Трећу лигу, мање их је и на трибинама, а приход од улазница је једна од ствари на којој је базиран опоравак клуба.

А, Ешли? Не узбуђује се много. Он је 2012. године за свега једну фунту добио право над именом славног стадиона, "Ајброкс парка". Успео је да издејствује, као један од јачих деоничара, смену двојице директора, Грема Валаса и Филипа Неша. Њих двојица платила су цех позајмици од два милиона фунти, јер је Ешли имао услов да од тог дана, у борду директора седе његова два човека од поверења.


Аутор текста каже да тренутно ствари иду ка томе да ће, у тренутку када Ренџерс буде спреман за повратак у Премијер лигу, сва власт бити у рукама Ешлија и најјачег деоничара тренутно, Сандија Издејла, који има 26 одсто акција. Њих двојица, наводи се у тексту, не наилазе ни на какве формално-правне препреке, а позајмице које дају само им побољшавају позиције на "Ајброксу", или како ће се већ звати стадион.

Поређења ради, Ешли је као власник Њукасла променио име култног стадиона "Сент Џејмс парк" у "Спорт Дајрект арена".

Зашто је Издејл битан Ешлију?

Постоји само један проблем, а он се тиче Фудбалске асоцијације Шкотске. Наиме, када је улазио у клуб 2012. године, Ешли се обавезао да неће имати више од 10 одсто акција Ренџерса, као и да ће се одрећи сваког утицаја у борду директора, све док је већински власник Њукасла, што јесте случај. Због тога, СФА је писао и Ешлију и Ренџерсу и тражио објашњење.

Ако би Ренџерс, као клуб, порекао да је Ешли издејствовао замену двојице директора, СФА не би могао да уради ништа. Али и даље постоји тај лимит од максимум 10 одсто удела у власништву, који би вероватно био решен у ходу у будућности, када Ешли "уваља" Њукасл.

Верује се да Ешли, преко својих људи у клубу, зато оспорава опоравак Ренџерса, јер би му у супротном тржишна вредност само расла, а он би у будућности морао да плати само више. Ренџерс је тренутно други у Чемпионшипу, са седам бодова иза Хартса, који би, да се данас заврши лига, ишли директно "горе", док би Ренџерс играо плеј-оф.
Јавност мало зна какве су Ешлијеве намере са Ренџерсом, јер он не даје изјаве, бар не често. Једни мисле да на тај начин жели да појача своју позицију како би лични бизнис боље "ишао" у Шкотској, док је други извор, близак Ешлију, рекао да му је намера да има Ренџерс у свом власништву у тренутку када Њукасл буде продао трећој страни, вероватно неком богатом бизнисмену са Истока.

Трећа прича гласи овако - Ешли намерава да "Спортс Дајрект" пробије ван граница Острва, тј. у Европу, а за то му је неопходан спортски успех у евро-куповима. Након што је много тога уложио у Њукасл, наводно је схватио да је конкуренција у Премијер лиги прејака и да ће поред главних играча у Енглеској тешко играти Лигу шампиона, а да је то готово извесно уколико буде био на челу Ренџерса, који су у тешком периоду, али који ће, овако или онако, једног дана бити у врху шкотског фудбала.

Навијачима се то не допада....

Коментари / 0

Оставите коментар