Обустављен још један предизборни пројекат

Још један предизборни пројекат Владе Републике Српске неславно је окончан.

Република Српска 30.10.2014 | 14:49
Обустављен још један предизборни пројекат

Дестак дана уочи избора Агенција за воде у насељу Војковићи у Источној Илиџи озваничила је почетак радова на регулацији корита ријеке Жељезнице у оквиру пројекта,,Хитне помоћи заштите од поплава''.

Рок за завршетак радова био је 6 мјесеци, али су радови након 15 дана заустављени.Мјештани насеља Војковићи сада су изложени већем ризику од поплава него прије почетка радова.

Ријека Жељезница годинама прави проблеме становницима Мјесне заједнице Војковићи у општини Источна Илиџа, а прије неколико година набујала ријека однијела је мост који то насеље спаја са остатком општине.Прошле године урађен је пројекат реконструкције корита ријеке,вриједан 800 хиљада марака,који се требао финансирати из кредитних средстава Европске развојне банке у оквиру пројекта Хитне помоћи заштите од поплава.

Баш уочи овогодишњих општих избора радови су свечано отворени, али већ после неколико дана ништа од пројекта.

Извођач радова 24.октобра обавијестио је општину Источна Илиџа да је Јавна установа Воде Српске 8.октобра суспендовала све радове на регулацији корита ријеке Жељезнице.У допису извођача радова наводи се да је пројекат обустављен у складу са подклаузулом 8.8.ружичастог ФИДИЦ-а,дописом САФЕГЕ-а као и уписом надзора у грађевински дневник.

Шта то значи Општини није познато, али знају да је корито ријеке,у којем су почели радови, сада горе него што је било и да ће мало обилније падавине донијети проблеме.

"Сада имамо ситуацију да је већи дио насеља Војковићи угрожен уколико дође до високих вода Жељезнице. Угрожен је и мост на ријеци Жељезници,који је недавно направљен јер је стари мост пао у поплавама.Сада можемо да останемо и без моста и без доброг дијела привреде и индивидуалних стамбених објеката који се налазе поред ријеке Жељезнице'', каже начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач.

Реконструкција корита ријеке Жељезнице требала је бити финансирана из кредитних средстава за који се задужила Влада Српске.

Шта је са тим средствима, да ли су потрошена или ће неком другом приликом бити искориштена за санацију корита Жељезнице и када би то могло бити нико не зна.

Оно што знају у Општини јесте да су становници Мјесне заједнице Војковићи угрожени те да је општина потрошила 100 хиљада марака на експропријацију земљишта јер је то била њена обавеза по уговору.

,,Очито је да институције Републике Српске не раде свој посао како треба већ јавни новац користе за личну промоцију и предизборну кампању'', каже начелник Ковач.

Из општине додају да од Јавне уставове Воде Српске нису добили одговор шта је са радовима на санацији корита ријеке Жељезнице, зашто су радови обустављени и када ће бити настављени?

У ријеку Жељезницу сливају се оборинске воде са свих околних планина, па је становницима Војковића остала само нада да ове јесени и зиме неће бити великих падавина.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Маја

30.10.2014 13:55

Страсно! Није то само у Војковицима,по цијелој дрзави је тако. Запоцну радове прије једних,а заврсе прије других избора. Морају сјеци врпце и за двије године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

x25

30.10.2014 15:01

Извођач радова РАДИС д.о.о., када је одлазо није заборавио да одвезе и шљунак који је извадио из корита ријеке Жељезнице и то у кориту гдје је вршена хитна, превентивна, санација оштечења обала ријеке у циљу заштите њива и изграђених објеката, средствима грађана који гравитирају уз саму ријеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

30.10.2014 17:19

За сваке изборе је исто и то годинама...зивио СКЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

обавјестајац

30.10.2014 17:33

Надам се да це „слијепци" напокон прогледати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБ

30.10.2014 20:08

Битно је да се Андјелицев кандидат сликао и давао изјаве како су кренули радови... све у циљу добијања сто висе гласова дотицне даме... тек це ба буде оваквих примјера! Ово је тек поцетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

30.10.2014 20:28

Андјелиц це то да ријеси, нема проблема, а тек Рада кад крене у пројекат "опасно"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрен

30.10.2014 23:46

Ма сви су исти пред изборе обецања а после .... бице свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

(не) "изненадјен"

31.10.2014 18:06

Ово несто као Сојицева фабрика на "магарецим ливадама".

ОДГОВОРИТЕ