Све мање новца за спорт

Све је мање новца за спорт и та слаба улагања показују резултате.

Република Српска 30.10.2014 | 15:01
Све мање новца за спорт

Спорт нам је на све нижим гранама. Понекад се у неком појединачном спорту појави шампион али ни његови резултати не буду адекватно наградјени. Образложење је готово увијек исто, недовољна пуњења буџета.  

Андреа Дукић је карате јуниорски свјетски првак у катама и јуниорски  вицешампион свијета екипно у борбама. Ове успјехе млада бањалучанка остварила је на недавно одржаном свјетском првенству у Пољској. Оно што је невјероватно је то да Андреа до посљедњег дана није знала хоће ли уопште због финансија да оде на првенство са којег се на крају вратила као шампион.

„До посљедњих часова пред одлазак на првенство нисам знала хоћу ли ићи.Тек пред сам полазак је јављено да су уплаћена нека средства“, прича јуниорски првак свијета.

Андреа је од министра спорта добила обећање да убудуће таквих проблема не би требало да буде. Планира и да финансијску помоћ тражи и од града Бањалука који кроз буџет за спорт финансира спортисте у граду.Колико од града може добити новца теђко је претпоставити. Буџет за спорт у Бања Луци све је мањи.

„Буџет за спорт у граду Бањалука ове године је мањи за пола милиона у односу на прошлу годину и износи 1,5 милиона КМ. Медјутим сад нам слиједи ребаланс буџета и с обзиром на дефицит буџета града треба очекивати додатна умањења“, рекао је члан градског Савјета за спорт и одборник у Скупштини Бањалуке Миленко Јаћимовић.

На недовољно средстава од града жале се готово константно сво спортски клубови на територији града. Градске власти мало новца за спорт правдају недовољним пуњењем буџета.

Прошле године план финансирања спорта испоштован је само у проценту од 42 одсто.

У Савјету за спорт увјеравају како план који они сачине преко Одјељења за друштвене дјелатности на крају завршава у Одјељењу за финансије гдје се прича обично по спорт неповољно завршава.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

сирогојно

30.10.2014 15:27

Колико спортских клубова има у Бањалуци то само драги бог зна, а власници клубова само трљају руке јел се богате а порез не плацају. Цланарина је од 40 КМ па нависе а дворане, базене ил вец ста плацају минимално па сад израцунај те ако има 100 цланова и висе па видите...а само тразе јос пара од града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спортиста

30.10.2014 15:47

Ха ха министарство рекло да убудуће неће бити проблема. Па наравно да неће бити јер ће неко коначно смијенити двојац Раца- Тешановићка. Двојац неспособњаковића који се није мијешао у свој посао. Полтрони који су за ове четири године радили само на примању и ухљебљавању своје дјеце кумова рођака снаја и кога све не још. Спорт им је послужио само за остваривање личних циљева. Сада то министарство броји 40 људи који не могу да воде трафику а камо ли такву институцију. Питајте када су задњи пут имали састанке са Спортским Савезима и бавили се проблемима . Министру Тешановићки је само битан позитиван ревизорски извјештај. А знате ко јој је радио тај извјештај па наравно бивша професорица и радна колегица из економске школе . Е јадна нам мајка са оваквима

ОДГОВОРИТЕ
Name

загор тенеј

30.10.2014 16:36

Спорт у БЛ је давно умро. Највисе захваљујуци власницима разних клубова у којој нам дјеца тренирају. Они нон стоп кукају и криве град, а сами неце ниста да ураде. У БЛ имате бар 10 косаркаских клубова а они нису у стању да се договоре и организују грсдску лигу или несто слицно, него само гледају дјецу преко цланарине и блате савезе, град, министарства...

ОДГОВОРИТЕ
Name

родитељ

30.10.2014 18:31

Овдје се замјењују тезе. Ја своје дијете водим на кошарку и плаћам 35 КМ и задовољан сам радом, али главно је питање шта град Бањалука ради на томе да дјеца тренирају а о условима које град обезбјеђује, пардоне чини ништа ако није ФК Борац или Игокеа, а да не говоримо КК Борац нектар. Колико само град изнајмљује дворану и нормално је да дјеца иду у приватне школе кошарке или рукомета у салама основних школа а сигуран сам када би инспекција мало прочешљала директоре школа утврдили би колико је тих термина сакривено и паре иду дирекно директорима у џеп.

ОДГОВОРИТЕ