Бијељина: 32 случаја малих богиња

На подручју града Бијељина до данас су пријављена 32 случаја морбила или малих богиња, што је пет више него јуче, рекао је замјеник директора бијељинског Дома здравља Срђан Мијатовић.

Република Српска 30.10.2014 | 13:21
Бијељина: 32 случаја малих богиња

"Од 32 случаја, седам је потврђено серолошки, путем анализе крви, а остали су потврђени на основу клиничке слике", рекао је Мијатовић на конференцији за новинаре. Он је навео да у посљедњих двадесетак година на подручју града није било случаја морбила, а да најмлађи обољели још нема годину, а најстарији има 40 година.

"У највећем броју случајева ријеч је о лицима која су рођена у ратним годинама када, вјероватно, вакцинација није била адекватна, као што, вјероватно, ни хладни ланац није поштован како би требало", рекао је Мијатовић. Он је навео да је пријава Институту за јавно здравство достављена 27. октобра, а да је први случај регистрован прије десетак дана.

"Нисмо журили са пријавом епидемије, мислећи да све то неће ићи у овом правцу, али кад смо добили серолошку потврду за више лица одмах смо пријавили епидемију", рекао је Мијатовић. Епидемиолог Младен Грујичић рекао је да су мале богиње, морбили или оспице веома заразно обољење које се лако преноси са обољеле на осјетљиве особе, односно оне које нису комплетно вакцинисане или које нису прележале морбиле.

"Вакцинација против малих богиња на нашем подручју почела је 1971. године. Мале богиње се карактеришу најприје повишеном температуром, кашљем, коњуктивитисом и цурењем из носа", рекао је Грујичић и додао да се касније јавља осип који се шири од главе према доњим дијеловима тијела.

Грујичић је истакао да је пацијент инфективан за своју околину четири дана прије и након појаве осипа.

"То и јесте велики проблем јер ово је прелазни период године, а људи најчешће помисле да оболијевају од неке пролазне прехаде са повишеном температуром, сувим кашљем, али већ за то вријеме док се не појави осип инфицирају многе људе са којима су у ближој околини, оне који нису прележали мале богиње или нису вакцинсани", рекао је Грујичић.

Он је напоменуо да Дом здравља предузима противепидемијске мјере.

"Најбоља мјера сузбијања морбила је вакцинација, а вакцина има довољно у Дому здравља", рекао је Грујичић и апеловао да родитељи провјере да ли су дјеца примила вакцину, а ако нису да то учине.

Коментари / 0

Оставите коментар