Изетбеговић преломио са ким иде у власт!

Само на први поглед се чини како је врло једноставно и безбрижно формирати нови Савјет министара БиХ.

Босна и Херцеговина 29.10.2014 | 06:06
Изетбеговић преломио са ким иде у власт!

Ту комоцију препознаје и индикативно ових дана јавности умирујуће сервира лидер СНСД-а Милорад Додик. Своју странку види као једног од три главна изборна побједника па му се чини неизбјежним да будућу државну власт опет формирају и подијеле СДА, ХДЗ БиХ и његов СНСД.

Простом математиком то је уистину и могуће 'склепати', али дубље спознаје и рашчлањивање стратешких страначких па и националних тактика ипак указују да то и није баш тако просто, напротив, на Додикову жалост посве је извјесна сасвим друкчија завршница формирања нових парламентарних већина.

Ко ће кога?
Занимљиво је како су готово у свим реалним комбинацијама СДА и ХДЗ БиХ незаобилазне карике у формирању будућег Савјета министара БиХ, међутим, лидери те двије странке Бакир Изетбеговић и Драган Човић налазе се у једнако незгодним позицијама код одабира будућих партнера.

Разлика је у дијаметрално супротним жељама. Изетбеговић би заувијек прекрижио Додика, док је он Човићу стратешки дугорочни савезник. С друге стране, Човић би крај себе радо видио Фахрудина Радончића, а по свему судећи Изетбеговић планира бошњачко подебљање у власти са Жељком Комшићем. Али потпуно је у праву лидер СДС-а Младен Босић када предвиђа да ће партнере из РС у државној власти ипак одабрати
бошњачке странке из ФБиХ.

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је недавно како је његова странка спремна учествовати у будућем сазиву Савјета министара БиХ. Босић тврди како ће ХДЗ БиХ све учинити да се то не догоди и да
ипак СНСД буде и даље главни партнер тој странци у државној власти.

Лидер СДС-а подсјећа како ХДЗ БиХ и СНСД имају потписан споразум о међусобној сарадњи и да темељ тог споразума чини међусобна подршка нарочито око уставних промјена, а у пракси се демонстрирало и прегласавање бошњачких министара око неких стратешких питања. Није тајна, Милорад Додик подржава опцију ХДЗ-а БиХ о успостављању хрватскога ентитета, али само на подручју ФБиХ, док се ХДЗ БиХ обвезао да неће задирати у територију РС, те да ће давати подршку СНСД-у у остваривању интереса РС у државној Влади, односно у покушају бошњачких странака да јачају државне институције на штету ентитета.

Предсједник СДС-а Младен Босић не крије да је политика његове странке апсолутно против давања подршке ХДЗ-у БиХ за стварање хрватскога ентитета јер сматра како би у том случају било немогуће
сачувати и териториј РС од преуређења на чему би инсистирали Бошњаци ако већ то не би чинили у ХДЗ-у БиХ. Лидер СДС-а сматра како кључ за формирање Савјета министара држе бошњачке странке и оне ће одлучити ко ће бити представник Срба у Савјету министара - СНСД или СДС.

Притисак на Изетбеговића
Дневни лист сазнаје како је страшан притисак бошњачке јавности на СДА, као изборног побједника, и лидера Бакира Изетбеговића да зада тај толико чекани ударац Милораду Додику и ипак изабере 'мање зло' - Младена Босића и његов СДС за партнера у будућој државној власти.

Према сазнањима тог листа, Изетбеговић је врло близу, чак се може рећи и да је преломио заиста елиминисати Додика и одабрати СДС. Он напросто не смије игнорисати пријетње да би на сљедећим изборима могао доживјети невиђену одмазду бошњачкога чланства уколико би поновно амнестирао најомраженијега српског политичара, чиме би заправо на себе преузео одговорност судионика у копању гробнице држави
БиХ.

Уз то, наводно, и Жељко Комшић ригидно условљава своје судјеловање у државној власти 'ногирањем' СНСД-а и Милорада Додика.

Такву солуцију не могу спријечити нити ХДЗ БИХ нити СНСД јер сиситем ентитетског одлучивања и само шест заступника у државном Парламенту не иде на руку Милораду Додику. Наиме, СНСД има довољну ентитетску већину (пет гласова) за потврђивање неке одлуке, али нема тих фамозних 10 гласова из РС да спријечи формирање Савјета министара у којем би били и министри из СДС-а и, напримјер, ПДП-а.

У сваком случају и прије него што започну преговори о могућим коалицијама, стање у РС је крајње неизвјесно, што се аутоматски преноси и на државни ниво. Свакако да у цијелој причи није небитна и
улога новог српскога члана државнога Предсједништва Младена Иванића, једног од лидера Савеза за промјене у РС, чији је глас потребан, али није пресудан, за утврђивање приједлога имена новога мандатара Савјета министара. С обзиром да ће предсједавајући Савјета министара вјеројатно бити бошњачке националности, и без гласа Младена Иванића ипак се мора имати на уму како Иванић може правити дугорочне проблеме у случају да се бошњачке странке одлуче изабрати за партнера СНСД.

Он даје сагласност за вођење вањске политике, кадровање у дипломатско-конзуларним представништвима, његова је улога врло битна у систему заповиједања Оружаним снагама БиХ, па и
креирању државнога буџета. Ако га у старту већ буде игнорисао и заобилазио Изетбеговић, а вјероватно неће, онда од компромиснога функционисања Предсједништва БиХ неће бити ништа.

Извор: Дневни лист

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

пане

28.10.2014 15:26

И знаци народ опет изабрани лопови и идуце 4 године? Или они изабрасе сами себе? Да ми је знати која је будала гласала за ову поставу исте преваранте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

28.10.2014 15:37

Ако СДА не ногира Бају, СИГУРНО висе никада неце имати мој глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грацаница

28.10.2014 15:57

Баш бих волио да СДА удје у државну власт са Савезом за промјене, чак и по цијену да не буде у власти у Републици Српској, коју ће вјероватно Додик правити и условљавати коалцију Домовина својим учешћем на нивоу БиХ. Треба искористити прилику да главни баја атерира на тло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе

28.10.2014 16:07

Ма нема ниста од тога,није Бакир луд да ризикује да му Милорад забрани улазак у насу Републику,мало је фалилп да га ногира кад је оно долазио у Добој а да за дозволу питао није,зато це Бакир сам тразити Милета да му се извини

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ X - ПЕРИЈА

28.10.2014 16:07

Одличне вијести, на трагу су онога што сам раније писао о политичком самоубиству бошњачке политике уколико оставе у власти Милорада Додика и његову политику разваљивања и свађа, те бацања костију у комшијино двориште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

28.10.2014 16:12

Мислим да ако се на нивоу БиХ конституише власт без рудоње, да је то онда почетак краја истог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

28.10.2014 16:15

Јесам Србин, али нисам српски шовиниста. Ако Изетбеговић шутне Додика из власти на нивоу БиХ, онда ћу му бити захвалан до неба. Додијали су ми примитивци и месари његовог калибра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

санса

28.10.2014 16:23

реално и исправно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Техеран

28.10.2014 16:31

И његов је бабо такав био свију је тапкао по рамену и види докле смо досли, а он це то наставити, ко је год гласо за Бакира он је против БОСНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

28.10.2014 16:34

Проци це Бакир као и Златко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

28.10.2014 16:36

Не треба гајити илузије да би избором СДС за партнера било несто боље по питању јацања дрзаве БиХ и проводјења реформи.И Босиц це ици да је развали као Додик,да закоци све процесе како би показао да је БиХ неодрзива?Ту дилеме нема.Али напросто кад би ја могао бирати изабро бих Босица.Он је господин за Додика,мислим да је толерантнији,демократицнији,вокабулар му је пристојнији.Мозда би се с њим могао и наци најмањи заједницки садрзалац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

28.10.2014 16:45

Исто тако су многи и прије избора знали ко ће са 70% побиједити и кога и гдје. Како год се они договорили и шта год урадили мени у џепу неће бити никакве промјене. Владао Баја или Курта или Мурта ми морамо схватити да смо као друштво јако корумпирани, да нам нема напретка ако сами не мућнемо мало главом. Сви гледамо шта се око нас ради постали смо завидни, безобразни, мрзимо и своје а камоли оне "друге". Дражи нам Сиријци и Палестинци, Руси и Грци, Нијемци и Аустријанци од првог комшије преко плота. А сви они би нас продали за шаку пиринча, и једне и друге и треће. Не треба нама ни унитарна БиХ ни независна РепубликА Српска ни трећи ентитет. Ми тонемо из дана у дан, нестајемо физички. Природа се поиграва са нама сваких пар седмица, политичари лошом политиком докусуравају. Народе српски, хрватски и бошњачки запитате ли се икад чему се јагмимо? За шта се боримо? Због кога се мрзимо и желимо зло једни другима? Запитате ли се да ли ће нам се и дјеца клати као и ми због ничег? Да ли ће и они живјети псећим животом попут нас? Хиљаду зашто а главе нам још усијане, никако да их охладимо, криви нам сви а никако да пођемо од нас самих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

28.10.2014 16:51

Ееее, како прочитах овај текст, морам признати да ми је много лакше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нено

28.10.2014 16:56

Видим нисте гадљиви на СДА а Додику несто приговарате. То се видјело и на изборима дали су Иваницу Босњаци глас гдје год зиве у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормално

28.10.2014 17:07

Зато, идући пут падају и Бакир и Миле, уколико се ухвате у коло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

28.10.2014 17:11

Власт требају формират: СДС (тј Савез за промјене) - СДА + ДФ (Федерација) и ХДЗ (који тренутно подрзава Додика, али це се по обицају предомислит, сто му није било страно ни у рату). Ове странке имају упористе од Европске Народне Странке и конацно би могли повест ову разваљену и јадну дрзаву путем економије, а не константне пљацке замотане у ратно хускацке прице које немају везе с мозгом и реалносцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре крајисник

28.10.2014 17:37

Аферим е и јеси саставио текст их да сви мислимо тако гдје би нам био крај, све похвале из Кљуца, ево сједимо и пијемо кафицу нас тројица и твој комемтар нас је одусевио,поззззз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нешто друго

28.10.2014 17:40

Овдје се ради о нечему другом, а то је историјски спасити СДС од нестајања типа ДС у Србији. Иванић је својом побједом спасио ПДП, СДС је након локалних избора очигледно поново у дебелом минусу гласова, ништа нису освојили и ПС БиХ је посљедња шанса да опстане та партија под изговором да су и они освоји нешто. Додик и СНСД су добили поново власт у РС тако да нико не може да их елиминише и убудуће ће бити јако битан фактор. Бакир одлучују

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајапријебаје

28.10.2014 17:47

Купујемо само домаће -због те реченице ми је Миллард ок

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

28.10.2014 17:56

За Крајишник Поправио си ми дан с констатацијом да нас има јос увијек нормалних ! Зив и здрав ми био !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦ

28.10.2014 18:30

Па наравно да ће одабрати СДС, видјело се из авиона и прије избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

28.10.2014 18:39

Овај ,, КРАЈИШНИК,, ме је одушевио исто као оне људе из Кључа. Свака част на тексту, свака ти је на мјесту! Придрузујем се !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

28.10.2014 19:21

КРАЈИСНИК,коментар ти је фантастицан,али не љути се овај ти дио зелим посебно одвојити.Да ли це и наса дјеца зивити псецим зивотом као ми.Јос једном свака цаст на коментару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ Мостар

28.10.2014 19:40

Ре: Ненно. Па шта ако су Бошњаци дали глас Иванићу? То ти смета а не смета ти то што су Срби у Федерацији масовно гласали за Човића. Провјери резултате узбора у Босанском Петровцу у Босанском Грахову, у Бачевићима код Мостара у Раштанима код Мостара. На равно прави Србин никад неће гласати за Човића, ово су ипак Додикове присталице. Који си ти лицемјер?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

28.10.2014 20:40

крајишњик комантар ти је прва лига свака част .. тако мисли 80 посто градјана БиХ..! само сто нас национализам занесе за трен ока..! код нас у Дистрикту су говорили нема шансе да функционише дистрикт.. срби бошњаци и хрвати никад неће моћ функционират у једној цјелини..! и види примјер смо читавој БиХ да мозе.. само требају инвестиције и мало економија да се помакне са нуле.. кад је народ запослен и кад има у дзепу онда нема времена за којекакве набулозе и наравно кад немаш онда ти и брат смета ...! познам много срба и понекад изадјемо и на кафу.. ал свако воли наравно своје ал морамо постоват тудје..! Босна је увијек била така и биће.. много срба из Лопара које познајем тако и Бошњака из Челица казу куд иони не припадају Дистрикту.... зивот нам пролази у неким набулозама умјесто да се окренемо нашој реалности и заврнемо рукаве и кренемо несто радит.. неће ниста само од себе доћ..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

28.10.2014 20:42

поздрав за Кључ, поздрав за ветерана и Сузукија..... Народе, драго је мени што имам истомишљеника под овим нашим заједничким небом.... Небом које ће опет пустити кишу која ће изазвати поплаве и небом под којим ћемо се помагати у тим поплавама без обзира како се ко Богу моли и како га назива..... И на нашу жалост, небом под којим нас поткрада и кука и мотика...гдје корупција цвјета, гласају мртви, гдје нам уваљују млијеко из сусједних земаља јер наше краве немамо чиме хранити,.....још мало нећемо моћи ни себе хранити ни породицу...знам да у многима нама кува....кипи...али шта радити? Како поступити? Ко да нас поведе? С ким да станем раме уз раме кад ни рођеној жени више не вјерујем ништа..... А стао бих... Није да неби.... Па нека буде бар неком боље некад. Стојим на овој мојој родној Козари и надам се.... Надам се и чекам.... И сачекаћу још мало..... А послије што рекли у оном филму "после ћу да бијем бре, да их бијем све редом"

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ Мостар

28.10.2014 20:44

Људи не знам да ли је ико примјетио да Драго Калабић није прошао за Народну скупштину. Ипак је драго био " политички капиталац"-велика фаца, а сад га тржимо са лупом на изборним резултатима. Што би рекао Рамбо Амадеус :" ко високо лети височије пада".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

28.10.2014 20:46

Изборни резултати и и укупна ситуација, и те како иду на руку савезу за промјене. На нивоу БиХ они улазе у власт сто посто! Кад би Бакир ушао у власт с Додиком потписао би себи смртну политичку пресуду. То му "техеранци" не би опростили. Постоји ту и притисак медјународне заједнице да "народне"странке формирају власт у БиХ. Човић ће морати послушати. Лако се може десити да и Петар Дјокић прелије у тај лонац и да СДС, ПДП, Домовина, НДП и СП створе приличну коалициону већину у скупштини РС и да изгласвају шта год хоће. Медјутим, мишљења сам да Савез за промјене треба да се бори за власт на нивоу БиХ а да се мане коалиција на нивоу РС. Нека на нивоу РС владу формирају СНСД ДНС и СП и тиме се увале до грла. Давиће се у финансијским проблемима и у фебруару имати немире у РС. Додатно, пошто на нивоу БиХ неки губе надзор над СИПА-ом, могу сигурно очекивати хапшење тајкуна и њиховог дона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

крис

28.10.2014 21:08

Стварно су у лажи кратке ноге.Исти Босић прије избора прича како Бошњаци подржавају Додика,а сад испаде да је Додик најомраженији српски политичар за исте те Бошњаке.И наравно Бошњаци И њихов политички врх фаворизује Савез за промјене-јер жели добро Србима И Републици Српској?!Или жели да је укине,а Додик је највећа сметња.Моји глупи Срби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

власт је власт

28.10.2014 21:33

Сматрам да је логицно а овог принципа треба да се дрзи и СДА,да се сацека и прво формира власт у РС па ко је буде цинио с њим направити и власт на нивоу БиХ.Ако би власт у РС циниле партије окупљене око СДС тада би Цовиц био стјеран у цосак и не би имао никакве аргументе да инсистира на свом пријатељу Додику јер треба испостовати вољу вецине у РС.У супротном власт треба формирати са Додиком јер тада би било бесмислено инсистирати на Босицу. Коалирањем са Додиком или Босицем СДА неце изгубити гласове на изборима 2016. Гласове мозе изгубити ако изабере погресне партнере у Федерацији и Кантонима. СДА мора уци у власт у Федерацији са СББ и ДФ укљуцујуци ХДЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

28.10.2014 21:51

Ре крајисник свака цас на коментару ! Господине скидам вам капу , искрено и постено !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

28.10.2014 22:56

Овом клиx-у очигледно криво што је све више нас Срба муслимана, па пише текстове као да је све ради неке функције и користи?! Има нешто и у љубави према српској нацији?! Заступници Босанске странке (БОСС) у Скупштини Кантона СарајевоХарис Плехо и Расим Смајић наводно су се у кандидатском обрасцу Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) изјаснили као Срби. Не слажем се са текстом који блати људску слободу да буде народносно (национално) оно што жели.Људи се осјећају Србима и то је њихово право да се тако осјећају, баш као што се и сам осјећам Србином и волим српство и српску нацију и држим је својом светињом! Више на линку: хттп://www.клиx.ба/вијести/бих/заступници-у-сккс-се-изјаснили-као-срби-да-би-били-именовани-у-дом-народа-фбих/141028147

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

28.10.2014 23:05

џаба Бакиру то што хоће са савезом за промјене ако то неће Човић. А сви знамо за релације Човић-Додик. Вјерујем да би сви народи у Босни и Херцеговини имали еекономске користи (што је најважније) од коалиције СДА-ХДЗ-савез за промјене уз чланове предсједништва из ових странака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирсад_модрича

28.10.2014 23:20

Крајисник, свака ти цаст друзе на коментарима. Кандидуј се за предсједника, оснуј странку, гласат цу за тебе легендо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МИРСАД

29.10.2014 04:07

Куме слазем се

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

29.10.2014 06:22

Стање у РС није неизвјесно. Влада се вец зна и бице најбрзе формирана у бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

29.10.2014 08:13

Да је висе људи као сто је Крајисник гдје би нам крај био. Свака Ти цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рез

29.10.2014 09:19

Не разумијем, зашто Бошњаци и СДА толико мрзе Додика, зна ли неко ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

29.10.2014 09:45

Ре за ре зато јаране сто вазда прица против Бих а уњој зиви и добија плату од ње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси Сарајлија

29.10.2014 16:10

Ре- Карајисиник Заборавио си да ставис на прво мјесто да су нам дрази Турци од насих комсија-сусједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси Срајлија

29.10.2014 16:25

Ре-Зворник Лупас јаране Додик прима плату од Републике Српске и не прица против ње него против америцког хибрида званог Босна и Херцеговина. П.С. И лицно не подносим Додика и волио би да је неко паметнији и културнији од њега на целу Републике Српске. Мени се цини Додик само прица упразно да би добио бираце и управо због тога Босњаци би га требали подрзати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србо

29.10.2014 17:12

Ко год да буде власт ја знам да своју факултетску диплому могу окачити мачку о реп док ће синови ових који владају про...ити поред мене у новим мечкама и БМW, аудима док ја журим на бус да се јавим на неки конкурс и молим Бога да ме приме. Ма ко их све редом ј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пролазник

29.10.2014 17:23

Цему овај назив "Изетбеговиц преломијо"?Ако СДА буде са Додиком за 2 године це бити мањина на свим опцинама а за 4 године це нестати.Па сад Изетбеговиц нек одлуци скимце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бивси сарајлија

29.10.2014 17:25

Ти си један обицан полтрон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси Срајалија

29.10.2014 19:13

Ре "Ти си један обицан полтрон" Да с разумио омо сто сам написао никако не би могао употријебири ријец 'плтрон" јер ја не подрзавам Додика али сам протв хибрида званог БиХ. Уоастлом вјероватно и не знас ста знаци ријец полтрон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нигхтингале

29.10.2014 21:01

Асоцијација европоских народњачких странака је већ честитала Изетбеговићу указак у савез тих партија на нивоу БиХ. То му је порука шта да ради. Дакле само је питање дана када ће бити објављено да су СДС, СДА, ХДЗ, Фронта формирале власт на нивоу БиХ а исто тако ће на нивоу РС власт формирати СДС, ПДП, НДП, Домовина и још пар посланика који ће се њима приклонити. Након тога ће им се још њих приклонити. А можда и Дјокица са својих 5. И то је то. Онда су промјене ту у потоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

30.10.2014 09:15

Опет лупате глупости, јасно је рекао кога би волео, а сасвим је друго кога ће морати узети, а општа је глупост говоритити ко кога више мрзи, стоји да Бошњаци не воле Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

кјко

30.10.2014 18:52

Не знам зашто се увијек сетим пјесме: Чобане овце твоје не могу без тебе ! ?

ОДГОВОРИТЕ