Креће НБА: Представљамо дивизију Југоисток

С дивизијом Соутхеаст завршавамо с представљањем Источне конференције уочи старта нове НБА сезоне.

Кошарка 24.10.2014 | 22:30
Креће НБА: Представљамо дивизију Југоисток

У овој дивизији догодиле су се велике промене. Мајами је остао без Леброна, а Шарлот и Вашингтон су наставили да се појачавају. Ту је и добра Атланта, па чак четири екипе из ове дивизије конкуришу за улазак у доигравање.

АТЛАНТА ХОКС

Дошли:
Сефолоша (Оклахома), Бејзмор (ЛА Лејкерс), Пејн (драфт, 15. пик)

Отишли:
Л.Вилијамс (Торонто), Ц.Мартин (Детроит), Ајон (Реал Мадрид)

Атланта није много мењала овог љета, али свеједно у сезону улазе значајно јачи у односу на тим која је прошле године у првом кругу плеј-офа прилично намучила Индиану и за мало прошла у други круг. Јачи су пре свега за опорављеног Ала Хорфорда који је годинама један од најбољих високих играча на Истоку, а ту је Табо Сефолоша, искусни ветеран који ће Хоксима донети оно што им је било преко потребно – чврстину у обрани. На драфту су пак узели Пејна од којег се неке веће ствари очекују у будућности, не у овој сезони. Но, он ће и ове године добро доћи у лепој ротацији високих играча коју Атланта има.

Оно што смо видели прошле године од играча Мајка Баденхолзера, гледа ћемо и ове – ужасно брз ритам и шутирање великог броја тројки без икаквог размишљања. Јастребови су мантру о значају тројки, коју НБА клубови упорно врте посљедњих година, довели до савршенства, а није им то ни проблем када у својим редовима имају Кајла Корвера. Но, да не буде све базирано на шуту за три поена побринуће се Хорфорд који има велики нападачки арсенал испод обруча, а у комбинацији с Милсапом чини један од најбољих високих тандема на Истоку. Можда не класичан тандем, али јако ефикасан.

Атланта би морала до плеј-офа, али тамо ће тешко направити нешто значајније и то је највећа замка за овај клуб. Нису довољно добри да би се борили за прстен, али ни довољно лоши да би путем драфта дошли до неке велике младе звезде.

ШАРЛОТ ХОРНЕТС

Дошли:
Стивенсон (Индиана), Вонлеј (драфт, 9.пик), М.Вилијамс (Јута), Херстон (драфт, 26.пик), Робертс (Њу Орлеанс), Максил (Орландо)

Отишли:
МекРобертс (Мајами), Риднаур (Орландо), Даглас-Робертс (ЛА Клиперс), Толивер (Финикс), Вајт (Лаборал Кућа), Хејвуд(Кливленд)

Да вам је неко пре пар година рекао да ће Мајкл Џордан два лета заредом повући добре потезе, вероватно бисте му се смејали. Најбољи кошаркаш свих времена није се до сада прославио водећи клуб, али сада Шарлот има заиста респектабилан ростер.

Прошле године у клуб је доведен Ал Џеферсон, а ове му се придружио Ленс Стивенсон са којим Индијана није желела да продужи уговор , а на крају су га Хорнетси добили за сасвим пристојну плату. Шарлот сада има јако занимљиву петорку – Стивенсон ће од Вокера преузети део креације, а то обојици играча одговара, Џеферсон ће увек тражити додатну пажњу противничких обрана, а Кид-Гилкрист својим физикалијама у обрани може сметати било којем играчу и биће занимљиво гледати како он и Стивенсон врше притисак на противничку спољну линију. Петорку заокружује Марвин Вилијамс који има захтевну улогу да замени МекРобертса који је прошле године имао битну улогу у систему јако доброг тренера Стива Клифорда. МцБоб је отишао у Мајами пре него што је Леброн отишао из њега, а колико год он био значајан у креирању игре и развлачењу рекета, те задатке успешно могу преузети Стивенсон и Вилијамс – поред Ленса креација с високог крила више и није потребна, а Вилијамс је прошле сезоне у Јути добро покривао ролу Стреч четворке.

Шарлот је на драфту покупио јако занимљивог Ноу Вонлеха, на клупи имају занимљив микс младих и искусних играча, те ће стварно бити уживање гледати их ове сезоне. Зачудило би нас да Хорнетси пропусте доигравање, али не би било чудо ако би тамо некога и изненадили.

МАЈАМИ ХИТ

Дошли:
Денг (Кливленд), МекРобертс (Шарлот), Нејпјер (драфт, 54.пик), Браун (Њу Јорк), Грејнџер (ЛА Клиперс), Вилијамс (ЛА Лејкерс)

Отишли:
Џејмс (Кливленд), Ален (?), Џоунс (Кливленд), Бизли (Шангај), Даглас (Ђангу), Луис (?), Оден (?)

Живот после ЛеБрона. Тако би могла да се опише ова сезона у којој ће Мајами након четири године играти без понајбољег играча света. Краљ Џејмс је поприлично изненадио цео кошаркашки свет повратком у Кливленд, а стекао се утисак да су и у Мајамију били затечени.

Уочи Лебронове одлуке и Вејд и Бош су пристали на разговоре о новом уговору који би им потенцијално донео мање новца како би се нашло места за останак Џејмса, али и појачавање ростера јер је у Финалу против Спарса било јасно да Сполстри недостаје квалитетних играча како би кренуо у поход на нову титулу. Договорени су били МекРобертс и Денг, драфтован Лебронов љубимац Нејпјер и све је било спремно за лов на нови прстен, али се онда догодио 'Повратак Краља' у Охајо.

Пет Рајли је експресно реаговао. Дао је максимални уговор Бошу, пристојну лову Вејду и на брзину сложио и даље респектабилан тим. Уочи сезоне многи сматрају да је Хит потпуно потонуо, али и даље је то екипа која у својим редовима има три Ол-Стар играча (Вејд, Бош, Денг) као и још неколико солидних играча задатка. Наравно да је то далеко од онога што смо гледали последњих година, али Мајами би и ове године могао до плеј-офа, а то би вероватно задовољило све око клуба. Написали би и да би морали да се нађу у доигравању, али питање је колико ће издржати Вејдова колена. И лане је одмарао на великом броју утакмица, а ове сезоне се од њега очекује доста више. То никако није добар знак.

ОРЛАНДО МЕЏИК

Дошли:
А.Гордон (драфт, 4.пик), Пејтон (драфт, 10.пик), Риднаур (Шарлот), Грин (ЛА Клиперс), Сива (Детроит), Б.Гордон (Шарлот), Фурније (Денвер), Фрај (Финикс)

Отишли:
Нелсон (Далас), Прајс (ЛА Лејкерс), Афлало (Денвер), Мур (Чикаго), Лемб (Далас), Максил(Шарлот)

Ближи ли се крај ребилдингу Меџика? Овог лета су драфтовали два јако добра играча на спољним позицијама (Пејтон, Гордон), дали су нови уговор Вучевићу, а исто то намеравају да ураде и са Херисом.

Што се игре и резултата тиче, све ће бити јако слично као и проше сезоне. Пред нама је још једна сезона доказивања младих играча, а у Орланду их има 'на бацање'. Биће занимљиво гледати их, барем на почетку сезоне док не заређају са поразима. У целој причи довели су и Фурнијеа, још једног младог играча који може нешто да понуди, а навијачи Орланда се само могу надати да ће овај млади ростер и чињеница да је на Флориди одлично време и још бољи порезни систем привући неког слободног играча у лето 2015. или 2016. године. Има Орландо добрих младих играча, али нема ниједног потенцијалног франшизног играча и то је оно што им недостаје.

ВАШИНГТОН ВИЗАРДСИ

Дошли:
Пирс (Бруклин), Лукас (Јута), Батлер (Индијана), Блер (Далас), Хамфриз (Бостон)

Отишли:
Ариза (Хјустон), Букер (Јута), Харингтон (Фуђијан), Синглтон (Индијана)

Вашингтон је сјајно завршио прошлу сезону. У плеј-офу су избацили Чикаго и прилично намучили Индијану, а млади двојац на бековским позицијама, Вол и Бил, потврдио је свој потенцијал. Од велике помоћи им је био искусни центарски тандем Нене-Гортат, а све је повезивао Тревор Ариза.

Ове године гледаћемо сличну причу. Нема више Аризе, али на његово место је дошла кошаркашка легенда Пол Пирс који упркос чињеници да има 37 година и даље игра одлично. Како он ипак неће моћи да игра по 35 минута, колико је Ариза прошле године играо за Визардсе, прилику ће добити и Ото Портер, прошлогодишњи 3. пик са драфта којег су претходне сезоне повреде спречиле да покаже сву раскош свог талента.

Ако Чаробњаци издрже сезону без већих повреда и ако Вол и Бил наставе с играма којима су завршили прошлу сезону, Вашингтон ће бити при врху Истока. Не на самом врху, јер мислимо да је он резервисан за Кливленд и Чикаго, али да би могли да се боре са Торонтом за треће место – могли би. А онда би сви требало да их се плаше у доигравању. Показали су и претходне сезоне да могу пуно тога, а ове године ту је и Пол "Истина" Пирс а сви знамо да је истина само једна.

Коментари / 0

Оставите коментар