И ФСС ће се жалити!

Фудбалски савез Србије незадовољан је одлуком УЕФА о казни изреченој поводом прекинуте утакмице Србија - Албанија. Најављена жалба. Прочитајте шта каже Томислав Караџић.

Фудбал 24.10.2014 | 18:00
И ФСС ће се жалити!

Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије (ФСС) разматрао је казну коју је УЕФА изрекла поводом прекинуте утакмице Србија - Албанија у квалификацијама за Европско првенство 2016. године.

ФСС је најавио жалбу, пре свега због "контрадикторне одлуке" УЕФА, затим због непринципијелности (ако се узму у обрзир неки слични случајеви у прошлости из праксе УЕФА), али и због преседана.

"Нисмо задовољни одлуком. У следећа два, три дана поднећемо жабу УЕФА на ову одлуку... Мислим да наша жалба није без шанси. Оштећени смо одлуком Дисицплинских органа УЕФА и видећемо шта ће рећи виши орган (УЕФА). У сваком случају, следи поступак и процес, у сваком случају и видећемо какви ће бити резултати, Ми се окрећемо нашим обавезама и покушавамо да у миру радимо свој посао. Наш основни циљ је пласман на ЕП и верујем да наш одлазак у Француску, макар остала на снази ова одлука, не би смео да буде угрожен", рекао је председник ФСС Томислав Караџић за СпортНетwорк.

Он је истакао да је "УЕФА под притиском".

"Имамо информацију да је гомила Албанаца испред седишта УЕФА", додао је Караџић.

Ево шта каже ФСС:

"На данашњој седници Одбора за хитна питања анализирани су сви аспекти донесених одлука, на основу познавања правилника и чињеница које је ФС Србије доставио у писменом извештају члановима Контролне и дисциплинске комисије УЕФА. Изражено је заједничко уверење и донесена је одлука да ће ФС Србије искористити право жалбе Комисији за жабе УЕФА у за то предвиђеном року: три дана по добијању комплетног објашњења одлука најавићемо жалбу, а затим је и упутити у законском року од пета дана.

Неки од основних разлога овакве одлуке су следећи:

- Контрадикторност у процесу одлучивања - утакмица је регистрована службеним резултатом 3:0 у корист Србије, а уследило је одузимање бодова само нашој репрезентацији. У истом тренутку доказана је кривица противничке стране, а нама су одузета три бода, која представљају 12,5 одсто укупног броја бодова које може да освоји један тим у нашој групи.

- Непринципијелност у поређењу са одлукама истог тела - Контролне и дисциплинске комисије УЕФА, са донесеним одлукама после "случаја Ђенова". Тада је установљено да организатор утакмице (ФС Италије) није крив за инциденте и све изречене казне (регистрација утакмице 3:0 за Италију, меч без присуства публике и финансијске дисциплинске мере) су биле против друге стране (ФС Србије). Сада је регистрацијом утакмице 3:0 за Србију дефинисана и установљена кривица друге стране, а све остале одлуке су у супротности са тим и на штету су ФС Србије.

- Реч је о преседану у процесу одлучивања пред органима УЕФА од тренутка када је репрезентација Југославије избачена са финалног турнира Првенства Европе 1992. године у Шведској, јер ни та ни ова одлука нису базиране искључиво на примени такмичарских правила.

- Очекивали смо да све одлуке тела и органа УЕФА буду фер и једнако примењиве на сваком такмичарском степенику. Наиме, питање је шта би се догодило да је ова утакмица била у оквиру баража, да ли би се тада и коме одузимали бодови?

- Стичемо утисак да се на ФС Србије и српском фудбалу константно пробају нови модуси, а посебно са аспекта изрицања дисциплинско-казнених мера, јер до сада нисмо били сведоци да се у оквиру европских квалификација утакмица региструје службеним резултатом у корист једног тима, а затим се том тиму и одузму бодови.

- Овом приликом наглашавамо још једном да ће комплетно објашњење свих донесених одлука бити достављено ФС Србије у наредних пет дана, па ћемо тада знати на основу којих чињеница су изречене поменуте казне.

Такође, чланови Одбора за хитна питања су затражили хитно заседање Савета за спречавање насиља у спорту, како би разменом свих информација са државним органима и анализом читавог случаја дошли до нових доказа о појави транспарента политичко-фашистичке конотације, а што је условило прекидом утакмице Србија - Албанија.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Миховил

24.10.2014 16:11

Боље би било да се нежале, добили сте ТРИ гола, да побољшате гол разлику. Да будем искрен глупљу одлуку у животу нисам видио, дати неком побједу од 3:0, па му у истој тој одлуци одузети ТРИ бода у квалификацијама за европско првенство.УЕФА је пролупала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

24.10.2014 17:00

Толико су се огријесили о Србију ови из Европе да висе преврсило сваку мјеру, па боље је било '41 кад је Хитлер био на власти, бар се знало ко је ко, а овако је ли могу да насамаре Србију не пропустају никад шансу.

ОДГОВОРИТЕ