Мистериозни нестанак пчела

Предсједник Удружења пчелара "Багрем" Модрича Азем Турсић изјавио је да је на подручју општине пријављен први случај нестанка великог броја пчела, који се може довести у везу са такозваним синдромом колапсирајуће колоније, присутним у Европи од 2006. године.

Република Српска 24.10.2014 | 13:06
Мистериозни нестанак пчела

Турсић је рекао да је мистериозни нестанак великог броја пчела пријавио Ранко Ракић, пчелар из приградског насеља Модрича Три, из чијег пчелињака су узети узорци меда, пчелињег легла, живих и пронађених угинулих пчела и упућени на анализу у Ветеринарски институт "Васо Бутозан" у Бањалуци."Необјашњиво нестајање великог броја пчела забиљежено је код пчелара у Добоју и Дервенти и сусједним општинама у Федерацији БиХ Оџаку и Градачцу", рекао је Турсић.

Он је нагласио да пчелари нерадо пријављују болести и друге проблеме у пчелињацима због чега сумња да овакав проблем имају и други пчелари у Модричи.Дугогодишњи пчелар Ранко Ракић рекао је да је нестанак пчела примијетио почетком августа.

"Чудно је да је највећи број пчела нестао из најјачих друштава, а необично је и да је уз мали број углавном младих пчела у кошницама остала матица, велике количине меда и хране", изјавио је Ракић и нагласио да пчеле нису нестале у ројевима, те да нема трагова крађе и знакова тровања.Он је напоменуо да нема ни мртвих пчела у кошницама и у околини кошница што искључује болест варое.Ракић је објаснио да је прије три године због присуства америчке гњилоће или варое спаљивањем уништио 30 кошница и да од тада није забиљежена у већем обиму ова болест у његовом пчелињаку.

Тада је Ракић Удружењу пчелара и надлежној инспекцији пријавио болест пчела, као и овогодишње мистериозно нестајање пчела.Ракић је препоручио пчеларима да пријаве болести пчела да би се оргнизовано борили против ове необјашњиве појаве.У Удружењу пчелара "Багрем" у Модричи регистровано је 100 пчелара са више од 3.500 пчелињих друштава.Н

а подручју Модриче је и велики број пчелара који нису чланови "Багрема", који укупно имају више од 1.500 пчелињих друштава.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

сфинга

24.10.2014 11:12

Нема ту никакве мистерије. Потровали сте их хербицидима и осталим отровима. Та бића су јако осјетљива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо Смајиц Теслиц

24.10.2014 19:35

Цлан сам Теслицког друства пратеци све ово у цјелини своди се само на једно нема нам друге ако мислимо пцеларити и сацувати пцелиње заједнице морамо преци на органско пцеларење и помјерити се даље од урбани центара ја са тим немам проблема а код мене у сливу Велике усоре нисам јос цуо за тај проблем,ја бар тако мислим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пцелице

25.10.2014 06:56

Сирота вредна створења, питам се, шта ће бити са природом ако знамо која је улога пчелица у њој. Значи, на Балкану једини који преживљавају а вредни, за сад, су мрави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован Скундриц Аусталиа

13.06.2018 03:10

Најбољи нацин одбране од мистериозног нестанка пцела је да се са својим колегама пцеларима организовано уцланите у локална ловацка друства, тј да легално мозете носити ловацку пуску због лицне сигурности. Ако откријете сумњиве непознате пцеларе "у домету васег пцелињака" најбоље да у друству васег колеге или колега провјерите намјере непознатог пцелара који се"настанио" у близини васег пцелињака. У слуцају оправдане сумње са својим колегама позовите полицију. Да мало појасним: сваки пцелар би требало да зна за коснице клопке тј. да вам лопов са познавањем истих мозе нањети велику стету крадуци вам вецину пцела излетница а да вам директно не улази у пцелињак. Мистерија, ако се тако мозе назвати, је довољно велике залихе хране у косници и присуство матице у заједници само са младим пцелама. Нова прерасподјела посла у косници, недовољан број пцела које воде бригу о леглу доводи до посљедице јос вецег слабљења друства. Мозете замислити сто се догадја са васим пцелињаком ако лопов константно " оперисе"... Могуцност набављања матице у том времену лопову омогуцава јефтино прављење нових ројева. Могуцност оваквог нацина је неограницена и у насељеним и мање насељеним подруцјима. Свако доба године са смањеном пасом или у безпасном периоду са довољно високом температуром дана погодно је за лопове па цак као лопов не треба цекати мрак. Мета су логицно старији немоцнији пцелари. Погодно време за лопова је и након врцања јер тек изврцани скроз неоцисцени оквири су добри као мамац за васе пцеле. Није теско примјетити тек досељеног новог пцелара у време заврсавања неке јаце пасе или у безпасном периоду. Надам се да це ово моје писање расвијетлити многе мистерије и недоумице у вези изненадног слабљења друстава и нестанка пцела. Ово писем из искуства јер сам то искусио прије висе од тридесет година. Јос тад је постојала патентирана косница клопка у одбрани од грабези мени непознатог сарајевског пцелара. Надам се да сам помогао овим текстом пцеларима који су били у недоумици због изненадног нестанка здравих пцела. У лову на крадљивце пцела мозете користити спрејеве упадљивих боја на бази воде безопасних за пцеле. Поздрав свим постеним и савјесним пцеларима

ОДГОВОРИТЕ