Бирачки одбори погрешно бројали

У Главном центру за пребројавање гласова у Сарајеву данас је почело поновно бројање гласачких листића са 48 бирачких мјеста на којима није било могуће утврдити изборне резулатате због погрешних података Бирачких одбора.

Република Српска 23.10.2014 | 15:19
Бирачки одбори погрешно бројали

Број бирачких мјеста са којих се гласачки листићи поново пребројавају није коначан.

,,На бирачким мјестима са којих се поново броје гласачки листићи Бирачки одбори нису до краја пребројали све листиће, јавља се велика разлика између важећих листића и броја гласова које су освојиле политичке партије, а нису правилно уписивани ни појединачни гласови кандидата за Народну скупштину Републике Српске, Парламентарну скупштину БиХ, Парламент Федерације те кантоналне скупштине'', истиче Ермин Кос директор Главног центра за пребројавање гласова и наводи примјер:

,,Имамо примјера да су гласачки листићи на којем су бирачи означили само име кандидата бројани тако да је уписиван глас том кандидату политичке партије али не и партији на чијој је листи.На крају се десило да неки кандидати имају више гласова него политичке партије које су их кандидовале, а то је немогуће.Не знамо због чега је дошло до таквих грешака.Можда је у питању неискуство чланова бирачких одбора, умор, а можда су то и намјерне грешке''.

Тешко је повјеровати да је у питању био умор чланова Бирачких одбора, а још мање неискуство поготово када се зна да су сви они прошли обуку, која је узгред речено, финансирана из буџетских пара.

,,Ове године смо се посебно потрудили да обучимо изборну администрацију, прије свега Општинске и Градске изборне комисије и Бирачке одборе. Нажалост данас морамо исправљати њихове грешке. Није им помогла ни обука ни видео презентација коју смо урадили и на којој су јасно представљене све фазе рада на бирачким мјестима. Тај видео чланови Бирачких одбора могли су користити и након завршене обуке, код куће, како би утврдили градиво.Очито да су они имали и неке друге обуке'', истиче предсједник Централне изборне комисије БиХ Стјепан Микић.

У ЦИК-у додају да су све критике на њихов рачун у вези пребројавања гласова и спорости процеса неоправдане, те тврде да раде у складу са правилима и Изборним законом БиХ и да није пробијен ни један рок који се односи на утврђивање и објављивање изборних резултата. И до сада су радили на исти начин, па се чуде одкуд ове године толике критике.

,,Поготово су неразумне критике политичких субјеката чији су представници били у Бирачким одборима и направили ове грешке због којих ми сада морамо вршити поновно пребројавање гласачких листића да би утврдили прецизне резултате избора'', каже Микић.

За неправилности у пребројавању гласова неко ће одговарати, додају у ЦИК-у и напомињу да су већ предали неколико пријава надлежним тужилаштвима.

Због неодговорног обављања посла новчаним казнама од 300 до хиљаду марака и четворогодишњом забраном рада у бирачким одборима биће санкционисано и више стотина чланова Бирачких одбора, тврде у Централној изборној комисији БиХ.

БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

кјј

23.10.2014 13:22

Ма нису они погрешно бројали већ су хтјели да муљају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мања

23.10.2014 14:14

А ко је именовао Бирачке одборе? Ма хајте молим вас! Нису знали добро пребројати гласове??? Знали су они све, очигледно су се добро забројали. Који је ово циркус. Баш ме интереесује колико је износила дневница разних комисија, посматрача, и осталих, а било их је више него гласача на појединим биралиштима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

онyx

23.10.2014 14:15

Погрешно бројали, ма хајде, багра црвена им дала инструкције, како да раде. Поновити изборе, па ће те видјети, како ће проћи кмери црвени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милијана

23.10.2014 14:16

Шта би се тек догодило да су бројали паре умјесто гласачких листића?! ЦЦЦЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Компликована држава

23.10.2014 14:38

Тако ти је с компликованом државом. Укините је и прогласите овај трокут специјалним дистриктом ЕУ, да дахнемо душом, а бављење политиком забранити уставом и законом. Саберите се мало, па нас има као у једном мало већем средњоевропском граду, а закомпликовали смо живот себи самима с овим ентитетима, кантонима, дистриктима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

23.10.2014 14:43

Поновите изборе па цете видети како Муса дере јарца. Е мој дебели циме се ти поносис:О

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки.....

23.10.2014 14:46

Ја сам бројао листице несто најлаксе сто сам радио,уопсте није мудро слово.. Чуј није се знало бројити, дај молим вас. Ко је и ста је муљо. Само је добро сто су увели да могу и посматраци бити присутни током бројења гласова из свих странака а ко је муљо и ко јос муља нека неко истразује,ко је за то задузен..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

23.10.2014 15:08

Нормално да је дошло до грешке, бројало се на српском, хрватском и бошњачком језику. Три језика није шала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

23.10.2014 16:07

Цизмица фактицки поразена, а и баја уситнио. Готови сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

23.10.2014 16:27

Гарантујем животом да на 99% бирачких мјеста има неправилности.Треба системом случајног узорка само пребројати гласове за НС Републике Српске из СДС и СНСД и изненадили би се јер стање у врећама нема никакве везе са оним што је написано. Чланове комисије казнити и онда би свако послије размишљао да ли да то ради, ово је јединствена прилика да се нешто уради по том питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

23.10.2014 16:38

Има ли институција која народу одговара? Нема наравно! Како је могуце да се у ЦИК-у краду гласови кад сви знамо ста се ради у бирачким одборима на дан избора и за вријеме бројања. Мислим да је у нама проблем сто увјек кривца тразимо на погресном мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркоњић Град

23.10.2014 17:00

Што су бројали, бројали су. Задња вијест на ,,Независним": у Кнежеву формирана влада СНСД-ДНС-СП

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

23.10.2014 17:10

Па ваљда је први и основни критериј да предсједник и цланови бирацких одбора требају имати заврсену основну сколу, али регуларно без куповања дипломе код разних месетара, и да знају бројати до хиљаду. Није проблем кад неки казу за Босанца да је глуп вец сто је стварно глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

23.10.2014 17:15

У Босни Херцеговини не зна се ко коси, а ко воду носи. Резултати избора се јос не знају, а сто се пописа тице јос се не зна а попис био прије годину дана. Па какав је ово хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

математика

23.10.2014 17:22

Два плус два није увијек цетири,требало би али није, без обзира сто је математика егзактна наука.Медјутим бирацки одбори у БиХ развијају нову теорију да број гласацких листица који су задузили прије избора не мора бити једнак броју листица који це раздузити код опстинских изборних комисија након заврсетка пребројавања листица.Оно сто удје требало би и да изадје,овдје нема акумулације.Дје поциње Босна ту престаје логика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

23.10.2014 17:37

То је зато сто сте братице, сестрице, стрицевице, брацу од стрицевог стрица итд обуцавали... Нису глупи они који су постено аплицирали, вец оне које сте довели ту... СРАМ ВАС БИЛО, ЈОС ИМАТЕ ОБРАЗА РЕЦИ ДА НИЈЕ ДО ВАС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паприковац

23.10.2014 17:48

Па и са те фотке се да уочити да је ту могао радити шта је ко хтио. Пошаљи будалу по воду па сједи па плачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

23.10.2014 19:48

Поред толико незапослених и на бироу, гласове су бројали и запослени. Ма гдје год буде нерегуларно треба вас казнити и то овом цифром максималном од 1000 КМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бројац

23.10.2014 20:42

Кад моземо имати контролу на финансиском монетом КМ, а сто неби имогли имати медјунардоне посматраце или цак да они броје. Код нас јос вази правило да нацртас 2 овце на папиру изгубе и то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦА

24.10.2014 07:35

Није ваљда одзвонило белим чизмицама. Не могу да вјерујем, а брзо ће и велики штрумф за белим чизмицама. Зиви били па видјели шта ће се све дешавати. Нек их смакну са власти али само мирним путем, без насиља. ИНАЧЕ И ОНАКО СУ ПУКЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

24.10.2014 14:39

У фабрици кад направиш шкарт одбију ти од плате.Свима који су погрешили одузети право на накнаду.

ОДГОВОРИТЕ