Миле Радишић иде у затвор

Уставни суд БиХ одбацио је као неоснован захтјев Миле Радишића, власника фирме "Гранд Траде" Бањалука, да му се одгоди извршења судске пресуде којом је правоснажно осуђен на 3 године затвора због малверзација с акцијама Медицинске електронике Бањалука.

Република Српска 23.10.2014 | 08:03
Миле Радишић иде у затвор

У Одлуци Уставног суда БиХ о одбацивању захтјева за доношења привремене мјере, а која је у посједу пословног портала Цапитал.ба, наводи се да је Радишић тражио одгађање одласка у затвор јер би у том случају дошло до застоја у изградњи пословно-стамбене зграде коју његово предузеће гради у центру Бањалуке.

"Апелант је истакао да је директор и власник предузећа 'Гранд Траде', које је инвеститор и извођач радова – стамбено пословне зграде, а чију би даљњу изградњу, с обзиром на обим предузетих радова и сложеност истих, Одлука о привременој мјери, те фазу у којој се налазе, било немогуће наставити уколико би он као директор инвеститора био упућен на издржавање казне затвора. Ово би, како наводи, за посљедицу имало обуставу радова чиме би наступила штета за именовано предузеће, као извођача радова и надзорни орган, те најзад довело би до губитка посла великог броја радника ангажованих на извођењу ових радова", наводи се у Одлуци Уставног суда.

Уставни суд БиХ је оцијенио да Миле Радишић није "понудио аргументе који би указали на неопходност интервенције Уставног суда".

"У складу са чланом 69. Закона о извршењу кривичних санкција РС осуђени може тражити одлагање извршења изречене казне ако је обавезан да изврши одређени посао који је већ започео, а усљед неизвршења тог посла би настала знатна штета. Апелант не наводи да је ову законску могућност и користио као ни да је примио упутни акт за издржавање изречене затворске казне.

С обзиром на наведено, произилази да апелант није искористио законске могућности које је имао на располагању прије обраћања Уставном суду. Стога, имајући у виду да апелант није понудио аргументе који би 'прима фацие' указали на неопходност интервенције Уставног суда, нарочито у ситуацији када није искористио могућности које има према наведеном закону, Уставни суд сматра да је захтјев апеланта за доношење привремене мјере неоснован", закључио је Уставни суд БиХ.

Миле Радишић је апелацију Уставном суду БиХ поднио 22. августа ове године против пресуде Врховног суда РС од 22. маја и пресуде Окружног суда Бањалука од 8. новембра 2013.

Окружни суд је Милу Радишића пресудио кривим за злоупотребу службеног положаја или овлаштења у подстрекавању, те кривично дјело манипулације цијенама и ширење лажних информација чиме су оштетили РС за 1.143.187 КМ, за што му је изрекао јединствену казну затвора од 3 године.

Врховни суд је пресудом број 11 0 К 004381 14 од 22. маја 2014. жалбе одбио као неосноване и првостепену пресуду у цјелини потврдио.

Миле Радишић је, према информацијама са којима располажемо, посегао за још једним ванредним правним лијеком, али ни он га неће спасити издржавања затворске казне.

"Миле Радишић је 30. септембра доставио Врховном суду РС Захтјев за испитивање законитости", потврдила је за Цапитал Јелена Деспотовић, портпарол Врховног суда РС.

Захтјев за испитавање законитости је ванредни правни лијек за које правници са којима смо се консултовали кажу да у 99,9 одсто случајева буде одбачен. Захтјев не одгађаја извршење кривичне санкције.

Одлазак на одслужење затворске казне зависи само од: плана Министарства правде, утицаја осуђеника на околину и попуњености затворских капацитета.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

дугопругаш миле

23.10.2014 06:53

Он сада иде у затвор само због малверзација у вези са дионицама медицинске електронике. А шта је са малверзацијама у Пицином парку? Те истраге и судјења га такодје чекају. Само да се успостави нова власт са новом коалицијом странака које су из савеза за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенерал

23.10.2014 07:29

Ха,цисто сумњам,бице "куцни притвор" са огрлицом на нози. Ма прице за малу дјецу... Ситна је то риба,најкрупнија је у Бг(Скрбиц) зиви као краљ и не зна ста це од пара...После мандата це вјероватно у Монако и заврсена прица. Појео вук магарца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

23.10.2014 08:14

Осудјени криминалац везан за градјевинску мафију у коју је оцигледно умјесан и предсједник нам! Радисиц пије кафу у палати Републике Српске, а уз то градња се наставља као да ниста није ни било! Украдес пар милиона од народа заједно са властима и за награду добијес лицне састанке са кримосем у палати! Невидјено игдје у свијету, пардон мозда на Косову код Тација или негдје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

23.10.2014 08:37

ДОК СУ ОВИ НА ВЛАСТИ КУМОВИ НЕЦЕ У ЗАТВОР ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

миа

23.10.2014 09:14

МИЛЕ РАДИШИЋУ ПОВЕДИ И СВОГ КУМА СА СОБОМ ДА ТИ ПРАВИ ДРУШТВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виц

23.10.2014 09:32

Има један виц за који чак тврде да је истинит случај из Велике Британије. Убици је суд узео у обзир олакшавајућу околност да је дијете без родитеља и преиначио је казну у условну иако је он убио своју мајку. Тако и наш Миле у име правог Мила тражи да му се узме за олакшавајућу околност чињеница би претрпио штету уколико зграду због које је осуђен неби привео крају. Лудило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

23.10.2014 09:54

Ајде, ајде Миле у ћузу и припреми терен и за свог талџију, ментора и заштитника! Правац Туњице! На опроштај поведи и Бају и предај му кључеве и печате Гранд Трејда...он ће завршити започети заједнички посао... Сад си богат човјек, а три године ће брзо проћи...поготово када ти Баја стигне у сусједну ћелију!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

23.10.2014 10:25

Ајде Миле не брини се, долазим ускоро и ја. Бице нам лијепо видјецес. Играцемо се возица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

23.10.2014 11:35

Ја бих за ове паре лежао 6 година са смјешком. Зграду ће завршити неко други па на тендер

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

23.10.2014 16:42

Прије него што Милорад Додик оде са власти даће помиловање Радисицу, тако да ће вук појести магаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цувар

23.10.2014 16:58

У ПРДЕКАНУ ЛОПОВЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислилац из бањалуке

23.10.2014 17:12

Боље и то него условна казна или слобода... Треба хапсити крупније играце прије свега мислим на Додика, Давидовица, пијандзију знате на кога мислим, видјели сте у Хрватској. Санадер у затвору, Бандиц у притвору, Мисковиц у Србији добија пресуду у децембру. Лопови морају на Туњицццееее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема боље дрзаве ..

23.10.2014 17:54

Управо размисљам, зивим на погресној страни закона а и БиХ је најбоља дрзава на свијету, 3 године за овај износ, ниста, нула, било гдје у свијету би добио ок 30 годиница..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДСФзвбнбфгд

23.10.2014 18:58

ста 3 године? за милионске малверзације 3 године? то правда и правосудје? пу ... ти дрзаву и за ста смо ратовали и зивоте давали! мука ми је од свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиско

23.10.2014 20:44

Назалост казне нису,адекватне,то је проблем правосудја,и то озбиљан проблем.

ОДГОВОРИТЕ