Најефикасније вече у ЛШ икада!

Могли бисмо да вам о првом од два дана надметања у 3. колу Лиге шампиона причу почнемо о човеку који је дао пет голова на једном мечу. Тај би, у било којој другој ситуацији свакако био јунак дана.

Фудбал 22.10.2014 | 08:00
Најефикасније вече у ЛШ икада!

А опет, могли бисмо и о томе како то изгледа када неко стигне Роналда на вечној листи стрелаца у овом такмичењу. Или како је то када Рома прими пет голова пред својим навијачима у размаку од 27 минута. Или како је када неко сасвим други шест пута затресе мрежу свог ривала и то за једно полувреме. Али, нећемо. Нећемо одмах ни о томе да је за једну ноћ "пало" 40 голова. Ову причу ћемо почети само речима: Пауза је прошла, Лига шампиона је поново ту!

Група Е: Бајерн раскомадао "вучицу" у Риму
После поподневног ремија у Москви, на мечу између ЦСКА и Манчестер ситија (2:2, иако је првак Енглеске имао два гола предности на полувремену), улог је нагло скочио у Риму, јер је тријумф значио готово кључни корак ка следећој фази. И, Бајерн је тај корак отпочео јако брзо и јако конкретно, а "вучица" није знала како се то искључује.

Тек што су тимови почели да се озбиљније упуштају у офанзивне акције, већ у 9. минуту Робен је на десном крилу примио лопту, био седам, осам метара удаљен од гол-аут линије, а на 15-ак метара од гола Роме и онда одједном, поред скамењеног Ешлија Кола, шутнуо савршено из "мртвог угла" у даљи угао.
То је био тек почетак агоније навијача Роме, јер је уследила канонада од три поготка за само шест минута, почев од 24. Тада је Марио Геце одиграо дупли пас са Милером, а након што је проигран петом, ухватио је на "погрешној нози" Де Санктиса и повисио предност. На 3:0 је резултат потом променио Левановски, јер га ама баш нико није чувао од Римљана када му је Хуан Бернат са левог крила центрирао, да би потом Робен поново умакао Колу и додавање Левандовског искористио да се по други пут упише у листу стрелаца.

До полувремена се још једном затресла мрежа италијанског клуба, који је са великим очекивањима ушао у овај дуел, јер је од почетка сезоне доживео само један пораз, и то од Јувентуса. На 5:0 је резултат променио Томас Милер, који је реализовао пенал у 36. минуту после играња руком од стране Маноласа у сопственом казненом простору. Било је увелико јасно да се овај меч уопште неће завршити како су тифози "вучице" прижељкивали када су правили кореографију и испрва бучно бодрили љубимце, а да би избегао још већу катастрофу тренер Руди Гарсија је на полувремену заменио неприметног Тотија и очајног Кола са Флоренцијем и Холебасом. И, Рома је заиграла нешто боље, ма колико било тешко избећи признање да су заправо Баварци Пепа Гвардиоле наставили да одмарају и после изласка из свлачионица.

Међутим, треба признати и да домаћинима није било лако да се врате у живот после пет шамара, а они су успели. Бар на кратко. Да је Жервињо био мало присебнији, уместо што је из изгледне ситуације погодио стативу, а из још боље голмана, његов гол из офсајда био би други или трећи, уместо што је био из офсајда. И, када су судије прекинуле наредну сјајну акцију пробуђене Роме, компензујући што претходну нису зауставиле због недозвољене позиције, Бајерн се тргао. У само два минута, Гвардиолини момци су постигли два гола, најпре преко резервисте Риберија који се сјајно убацио иза леђа одбране, а онда и за коначних 1:7 преко Шаћирија, који се нашао на правом месту после одбитка.

Група Ф: "Свеци" славе Каванија, Барса обавила посао па одмарала за ел класико

Барселона је релативно лако решила у своју корист дуел са Ајаксом са 3:1, дуел у коме су се један на другог намерили тренери Луис Енрике и Франк де Бур, који су својевремено четири и по године били саиграчи. Милости баш и није било на терену, нарочито када су расположени за игру били најбољи играчи Аргентине и Бразила.

Најпре је Меси у седмом минуту проиграо у контри Нејмара који је притрчавао са леве стране, да би са 13, 14 метара послао лопту у даљи угао гола "копљаника". Није прошло дуго, а Лионел Меси је сјајно упошљен од стране Инијесте, дијагонално са леве стране, и голом за 2:0 исписао нову страницу фудбалске историје: био му је то 69. гол у Лиги шампиона, којим је стигао Кристијана Роналда, а пришао на два гола легендарном голгетеру Реала (потом и Шалкеа), Раула.

Нејмар, Меси и Инијеста су у другом полувремену замењени, како би колико толико одморнији дочекали меч управо са Реалом, па су у финишу виђена још два гола која нису много променила утисак о овој лекцији Барсе. Анвар Ел-Гази је у 88. поготком дао наду Ајаксу да би могао да дође до ремија и тако остане на бод заостатка од Барселоне, но два минута касније Сандро Рамирез, који је одменио Нејмара, искористио је додавање Рафиње да запечати судбину гостију из Амстердама.

Много више нервирања било је међу навијачима Пари Сен Жермена, јер су њихови љубимци били фаворити на гостовању на Кипру, но АПОЕЛ је пао тек у 87. минуту.
Резервиста "светаца" Жан-Кристоф Бахебек је тада упутио лопту ка Единсону Каванију који је, иако окружен тројицом, успео да се у паду снађе на прави начин и постигне гол за тријумф. А тим голом ПСЖ је је отишао на седам бодова, један више од Барсе иза које је Ајакс са свега два.

Група Х: Невероватни Луис Адријано водио Шахтјор, Кварежма се вратио и пресудио

Када неко постигне пет голова на једном мечу, онда је он свакако вредан пажње. А управо је то и урадио Луиз Адријано, апсолутни јунак тријумфа Шахтјора од чак 0:7 на гостовању БАТЕ Борисову.

Причати о његовим мајсторијама не би било фер према његовим саиграчима, јер су управо одлично изграђене акције и омогућиле да се он овако размахне. Нико пре њега није успео да у историји Лиге шампиона постигне четири гола у првом полувремену, а он је то успео. Истина уз један пенал, па потом још један у другом полувремену. Али, ипак, био је то подвиг вредан пажње, ма колико БАТЕ деловао као скуп дечака на школском игралишту који наспрам себе имају старију екипу.

Много занимљивије, тачније узбудљивије, било је у Португалу, где је Порто са 2:1 победио екипу Алтетик Билбаа, оставивши је на последњем месту групе са само једним бодом, а себи обезбедивши прилично комотан боравак на врху са седам бодова, три више од другопласираног Шахтјора. Но, пут до тог тријумфа није био лак. На Ерерин гол у 45. минуту, Билбао је одговорио у 58, искористивши управо грешку поменутог стрелца, да преко Гиљерма Ијера, а после његовог сјајног и једноставног дриблинга у трку, дође до изједначења. Ипак, резервиста Порта Рикардо Кварежма, у 75. је, само четири минута после уласка у игру, шутнуо лопту левицом са леве стране казненог простора, омогућивши тако својој екипи да освоји цео плен.

Група Г: Челсијева историјска победа, Шалке обрадовао непостојећи пенал

Челси је са 6:0 декласирао Марибор, што је највећа победа у клупској историји, када је реч о елитном такмичењу. "Плавци" су у овај меч ушли као фаворити, па су након почетне офанзиве дошли до гола. Тери је послао добар пас до Лоика Ремија, који је са ивице шеснаестерца сјајно погодио доњи десни угао голмана Хандановича.
Тачно десет минута након првог поготка уследио је једанаестерац који је повратник у клуб, Дидије Дрогба, решио као и Реми у доњи десни угао.

Играо се 31. минут, а Ханданович је опет вадио лопту из мреже. Азар је "повукао" контранапад, додао на десној страни Фабрегасу који је нашао Терија у петерцу, а капитен Челсија је спровео у мрежу за 3:0. Арбитрима је промакао офсајд у којем је био штопер гостију.

И у другом полувремену наставило се са голеадом, пошто је Вилер аутоголом на "асистенцију" Филипе Луиса повећао предност на 4:0 и окончао меч већ у 54. минуту. Десет минута касније гости су имали прилику да са беле тачке смање предност, јер је Немања Матић направио прекршај у казненом простору, али је Чех био успешнији и одбранио пенал Агиму Ибраимију.

Није успео Ибраими, али јесте Азар. Белгијанац је искористио други пут најстрожу казну на мечу и постигао пети гол за Челси.Тринаест минута касније, Азар је постигао свој други гол на мечу на асистенцију тинејџера Ејка. Након центаршута, успео је да избаци два играча Марибора и матира Хандановича, уједно и постави коначних 6:0.

Са друге стране, Шалке је са 4:3 победио екипу Спортинга после прилично невероватних обрта и - непостојећег пенала у финишу.

Роберто ди Матео је дебитовао на клупи Шалкеа у Лиги шампиона, а његов тим је примио гол на самом старту меча, тачније у 16. минуту. Жоао Марио је из корнера центрирао до Нанија који је са 10 метара упутио слаб шут, али је Хунтелар заградио голмана Фармана којем је лопта прошла кроз ноге.

Успели су, бољом игром играчи Шалкеа да дођу до изједначења у 34. минуту. Аого је извео центаршут са 40 метара у казнени простор где се најбоље снашао Обаси и главом послао лопту у гол Спортинга.

Стрелац изједначујућег гола је асистирао код другог у 51. минуту за свој тим, јер је послао пас за Хунтелара који се ослободио штопера Спортинга и рутински решио ситуацију са голманом Руи Патрисијом.

Само десет минута касније, Бред Хуведес је повисио на 3:1 и када су сви мислили да је решено, Спортинг је унео неизвесност када је смањио предност из пенала, јер је Силва био прецизан са беле тачке.

Уследио је шок јер је Спортинг од 1:3 дошао до изједначења и то са играчем мање! Поново је био стрелац Силва, јер је искористио рупу у одбрани и на центаршут Седрика главом са четири метра спровео лопту у мрежу Фармана.

Ипак, имали су среће домаћи јер је свиран непостојећи пенал у 90. минуту који је реализовао Чупо-Мотинг.

После одиграна три кола, Челси води са седам бодова, прати га Шалке са пет, Марибор са два и Спортинг са једним освојеним бодом.

Група Е:
ЦСКА Москва - Манчестер сити 2:2 (0:2)
(Думбија 65, Начо 86 - Агуеро 29, Милнер 38)
Рома - Бајерн 1:7 (0:5)
(Жервињо 66 - Робен 9, 30, Геце 23, Левандовски 25, Милер 36 пен, Рибери 78, Шаћири 80)
Група Ф:
АПОЕЛ - Пари Сен Жермен 0:1 (0:0)
(Кавани 87)
Барселона - Ајакс 3:1 (2:0)
(Нејмар 7, Меси 24, Рамирез 90+4 - Ел-Гази 88)
Група Г:
Шалке - Спортинг 4:3 (2:1)
(Обаси 34, Хунтелар 51, Хеведес 60, Чупо-Мотинг 90+3 - Нани 16, Силва 63,78)
Челси - Марибор 6:0 (3:0)
(Реми 13, Дрогба 23пен, Тери 31, Вилер 54 а.г, Азар 77пен, 90)
Група Х:
Бате Борисов - Шахтјор 0:7 (0:6)
(Тешеира 11, Адријано 28,36,40,44,80, Кошта 35)
Порто - Атлетик Билбао 2:1 (1:0)
(Ерера 45, Кварежма 75 - Фернандез 58)

Коментари / 0

Оставите коментар