Пад моћног политичара "тресе" Хрватску

Вијест о хапшењу загребачког градоначелника Милана Бандића, под сумњом да је починио више коруптивних кривичних дјела на штету престонице, одјекнула је широм Хрватске, региона и шире, док из перспективе локалних
аналитичара пад моћног политичара није изненађење.

Регион 19.10.2014 | 19:13
Пад моћног политичара "тресе" Хрватску

Бандић је у својој дугогодишњој политичкој каријери привлачио интерес јавности - од оних који су га подржавали као вредног градског челника, до оних који су га критиковали због низа афера повезаних с његовим именом.

И док након ноћи проведене на "Ораницама", сједишту полицијске службе за сузбијање корупције и организованог криминала, слиједи испитивање Бандића и суосумњичених, нијх око 15-рак, наставак прегледа документације и просторија... град фунцкионише "уредно", од локалних служби се очекује да извршавају све своје обвезе, а медији и јавност се моле за разумјевање и стрпљење.

Оно што је за сада извјесно објављено је на службеним страницама УСКОК-а: "Након вишемјесечног истраживања осумњичени су за више кривичних дјела корупције, злоупотребе положаја и овлашћена и трговања утицаја".Идентитет ухапшених није наведен.

У очекивању званичних информација своје ставове о "случају Бандић", који обухвата и његове сарадника међу којима су најистакнутији шеф Загребачког Холдинга Слободан Љјубичић и сувласник ЦИОС-а Петар
Припуза, износе и аналитичари друштвено-политичких прилика у Хрватској Давор Ђенеро и Жарко Пуховски.

Гјенеро тврди да сви добро знају за серију афера које су пратиле групу људи која је јуче, након вишемесечне акције спровеле полиција и УСКОК, ухапшена и да то није изненађење ни за кога.

Осврнуо се на иступе Бандићевог адвоката Крешимира Крсника и Љубичићевог  Вељка Миљевића, који су изјавили да је хапшење њихових клијената само покушај да се скрене пажња јавности са суђења функционерима југословенске, касније и хрватске тајне службе, Здравку Мустачу и Јосипу Перковић, због саучесништва у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. крај Минхена.

"Не видим везу између случаја на минхенском суду и овог што се догађа у Загребу. У теорије завјере не треба начелно вјеровати. Не можемо процијенити да ли је  тужилаштво у Бандићевом случају добро одрадило посао, да ли је хапшење оправдано или не, али ускоро ћемо бити обавјештени о мишљењу истражног судије и затим ћемо више знати", рекао је Гјенеро.

С друге стране, за иступе адвоката Крсника и Миљевића рекао је да их не може нико кривити, будући да је посао адвоката да заступају интересе својих клијената и то не само пред судом већ и пред јавношћу, док интересе правде, каже, штити судија истраге, чија се ракција чека.

"За разлику од адвоката ми немамо реалних информација шта је стварно предмет оптужнице, не можемо оцијенити колико су те оптужбе утемељене и не можемо процјењивати ради ли се о политички мотивисаном трену хапшења, или да је процес ишао својим током...", наводи Генеро.

Политички аналитичар Пуховски за "Индеx" каже да се већ годинама прича да се на Бандићев рачун појављује низ притужби и оптужби, да су га људи пријављивали разним државним органима и да, самим тим,
градоначелниково хапшење није изненађење.

"С друге стране, то је трећи најмоћији политичар у Хрватској и до сада још нико с такве велике моћи с функције није смијењен у смислу да је одведен у затвор. То је велики догађај и ја се заиста надам да ће се показати да је УСКОК имао озбиљне  аргументе, односно документацију која то поткрепљује", додао је Пуховски.

Животни пут Бандића (рођеног Херцеговца), како је оцјењено, није био нимало лак - од тешких студентских дана седамдесетих и осамдесетих, када је радио разне тешке физичке послове, до угледног члана СДП-а и најзад дугогодишњег градоначелника и предсједничког кандидата 2009.

За разлику од већине политичара широм региона, мишљење је многих, Бандић има способност да се саживи са проблемима грађана, да изађе међу њих, подијели проблеме, да буде на терену када год је то потребно...

"Не можете научити бити човјек, то јесте или нисте. Сваки човјек мора у себи имати неколико карактеристика да би успио: вољу да буде истрајан и дисциплинован, треба вољети посао који ради, треба га знати и треба
бити позитиван да би реализовао циљ и идеју за коју се залаже...", рекао је својевремено Бандић чији начин  "реализације циљева и идеја" данас "мучи" најмлађу чланицу Европске уније, посебно њену престоницу.

 

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Око соколово

19.10.2014 17:18

Имал' га да је на високој функцији а да није криминалац! Има у Норвешкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

19.10.2014 17:20

Бре суседи браво!!! Риба смрди од главе.Код Хрвата нема лабаво, бивши премијер у затвору, сад градоначелник Загреба. Могли би нешто и од њих преписат, не би било лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

19.10.2014 17:24

Док у свим дрзавама свјета лопове хапсе у Српској лопови формирају владу.ЛАКУ НОЦ РЕПУБЛИКО СРПСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

19.10.2014 17:55

Ееее да је среце да и код нас овако раде, па да похапсе ове лопове сто дрзаву приватизовасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бан

19.10.2014 17:59

Овај Бандиц је урадио барем конкретне ствари.Ови наси само калдерине бандере и цувени аутопут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

19.10.2014 18:11

КАДА ЋЕ ДОЋИ НА РЕД НАШ БАНДИЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наскок

19.10.2014 18:34

Браво Хрвати.Прави примјер како се деполитизовано Министарство бави борбом против корупције и криминала.Процитаце то и ови наси па це сутра објавити како су ухапсили нарко дилере са 3 стабљике марихуане,2 мобилна телефона и 5 метака без орузја.Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

автонет

19.10.2014 18:46

То није видјело аутоппута. Туњели су им преуски односно ужи за читаву зауставну траку. На тај начин је три пута лакше га направити. Исто је и на дионици кроз Трн. Неко је то давно назвао боб стазом. И још им је асфалт нагнут на једну страну на неким дијеловима. У залужанима се има огромна локва у дужини од 20м када је киша. ауто плеше само тако. Шта ли ће се ту дешавати на зиму. Маховљанска петља је мегаломанси пројекат и ништа друго. Обичан кружни отк би завршио посао и уштедио 30 милиона. Фали завршни слој асфалта. У бакинцима петља само за додиково имање. На крају бућ у саву. Шта СИПА чека? Политичку вољу? Биће и то ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

19.10.2014 18:47

Формират агенцију на нивоу БиХ, слицну Ускоку или исто ко Ускок.. да је не контролисе ни Додик ни Бакир но Човић..! и имали би пуне затворе.. а мозда би нам требало и надоградња Фоче и Зенице..! ал представниц народа и чувари све три нације како другације да их назовем договарају се да се не договоре..! њима ово одговара ловљење у мутном..! Зато нам криминал и корупција у свакој пори друства.. а политицари сваки Тито у свом тору а нород ко овце само блеје..! бар веци дио народа част изузетцима ..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.10.2014 18:48

Нека се припреми и наш Бандић пошто ускоро и њега чека бесплатан смјештај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука 1

19.10.2014 18:59

ста мислите ... отворим портал БН , а оно писе ... ухапсен садасњи градонацелник Гаврановиц ,ухапсен бивси градонацелник Давидовиц ... СТА МИСЛИТЕ ЉУДИ КОЛИКО СУ НАСЕГ НОВЦА ОВА ДВОЈИЦА ПОТРОСИЛА У БАЊАЛУЦИ преко својих миљеника ... Милоса Импекса , Драска Илица , Јањетовица , Будимира Балабана ..... а кад их упитас за мост који спаја Котор Варос , Целинац, Бања Лука ... мост код Витаминке за Цесму који је однио Врбас у задњој поплави овај се з..ебава и казе ми цемо направити мали мостиц који иде на руку Дјоки Давидовицу .... јој, јој,.... али који коста 4 милиона КМ , а на то иду додатни анекси за прилазне путеве .... људи они не разговарају везано за десетке хиљада марака, него су ту у игри милиони ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

19.10.2014 19:04

А ста се цека сто се не хапсе граденацелници бл Драгољуб Давидовиц и Слободан Гаврановиц.А, заборавио сам о о је приватна прција Милокрада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

19.10.2014 19:39

Борац сам али морам искрено да честитам комшијама на овом потезу. И Санадер и Бандић су мислили да никада неће доћи до њих, али дошло. Томе се данас надају и ови наши али рука правде стиже до сваког па ће и њих покосити. Неће проћи дуго па ћемо читати "Додик ухапшен". Или ћете ускоро читати ово у новинама или вас неће бити да можете читати. Треће нема. А како су се само керебечили донедавно ко ови наши. Не волим оног Ђинђића али је имао једну добру изреку "Свака држава у свијету има своју мафију али код нас мафија има своју државу". Неће још дуго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

19.10.2014 19:45

Како вам није јасно.... Код нас нема криваца... Код нас кривци увијек неки други... Овај Бандиц је крив сто је овако у Бања Луци, јер је она на само сат и по од Загреба... Ал нек ми имамо босњаство, угрозено хрваатство и несхвацено српство... то је бит насег зивота и свакодневне прице у кафицима и парковима гдје су незапослени, беспослени и пензионери, као и мајке са дјецом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

19.10.2014 19:53

Ре Горан врс....али те како их називас"лопови" код нас је бирао постен народ...286.000 гласова није мало кад знамо колико је изасло. Мозда да је побједила опција коју ти подрзавас не би били лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛУКА

19.10.2014 20:15

РЕ БАЊАЛУКА 1 СВАКА ЦАСТ ДАВИДОВИЦ ЈЕ НАЈВЕЦИ КРИМИНАЛАЦ КОЈЕГ ЈЕ БЛУКАИКАД ВИДЈЕЛА УКРАО ЈЕ ПРЕКО НАБРОЈАНЕ БРАТИЈЕ ХИДРОКОПА И СЛ СТОТИНЕ МИЛИОНА И САДА ГРАДЕ ПО Ц ГОРИ А ПОЛА ГРАДА ЈЕ ЊИХОВО НПР ВИЛЕ ПРЕКО ПУТА ЗГРАДЕ ВЛАДЕ ИТД А ПРЕОСВЕЦЕНИ ДАВИДОВИЦ ИМА И КРВИ НА РУКАМА АЛИ НАРОДЕ ПРАВДА ЈЕ ПОНЕКАД СПОРА АЛИ ДОСТИЗНА РОБИЈА ИМ НЕ ГИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

19.10.2014 20:31

Живим за дан када ћу прочитати сљедеће: УХАПШЕНИ Милорад Додик, Златко Лагумџија, Драган Човић, Неџад Бранковић, Александар Џомбић, Тегелтија, Шпирић, Ахметовић, Хећо.....и многи други наши квази политичари, тајкуни, директори јавних компанија који гуле ову државу и народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

центар

19.10.2014 20:33

КАДА ЦЕ СЕ КОД НАС ДЕСИТИ ДА БАР БИВСЕГ ГРАДОНАЦЕЛНИКА УХАПСЕ ЈЕР ЈЕ ОД ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЈЕДНУ ПРИСВОЈИО СЕБИ Е БОЗЕ ДА НАМ НИСИ ДАО ДАВИДОВИЦА ИМАЛИ БИ ОЗБИЉАН ГРАД А НЕ МАХАЛУ ЈЕР СТА ЈЕ ПОКРАО ПА ТО ЈЕ СТРАСНО А НИЈЕ УХАПСЕН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Келе

19.10.2014 20:39

Кад би код нас поцели да хапсе не би имали гдје потрпати све. Сви министри , председници замјеници па цак и секретарице. Сви би заврсили у цузи

ОДГОВОРИТЕ
Name

несаломиви

19.10.2014 20:59

Имамо ми у Калесији Нацелника вецег лопова, за њега је Бандиц мала маца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

19.10.2014 21:03

Поцело је...следеци је бијељински зградонацелник Мицо Мициц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милрослав

19.10.2014 21:05

Браво Никола,треба то све редом од Гаврановица до Мице Мицица.Све је то лопов до лопова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Берлин-Бијељина

19.10.2014 21:07

Све редом у затвор,све који заслузују. Није ни Мицо Мициц светац.И он је лопов над лоповима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

19.10.2014 21:10

А ста је са Зворницким градонацелником и његовим милионским пљацкама!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

19.10.2014 21:57

За МИТРА Нисам припадник ни једне странке и ако ме памет послузи нецу ни бити.Једина моја зеља је да сви лопови заврсе тамо гдје им је мјесто,небитно јел припадају позицији или опозицији а да сви ми као обицни људи који се сваки дан боримо да платимо своје рацуне зивимо у правној,праведној дрзави и имамо једнака права.Мене није брига дал КЛЕПТОМАНИ припадају СДСу,СНСДу,ПДП или некој другој странци, пред законом морају сви бити исти.Моје и зеље свих постених људи у Српској бице испуњене оног момента када Полиција,Испекторато,Тузиластво,Судство те остале надлезне институције Српске везане за ову проблематику престану бити приватне агенције и конацно пиоцну радити свој посао.Ако се сутра промјени владајуца гарнитура а принципи пљацкаске владавине остане исти,драги Митре и теби и мени је једино рјесење тразити визу за било гдје.Сви смо ми људи те зелимо боље сутра за себе и своје породице

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

19.10.2014 22:28

КАДА ЋЕ ПРИЈЕДОРСКИ БАЈА У АПС

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислилац

20.10.2014 05:39

среца па код нас нема оваквих политицара у БиХ ,код нас је све мед и млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

20.10.2014 08:05

Нека су лопове пофатали. тако и треба криминалце у затвор стрпат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХР

20.10.2014 10:08

Склонили га док не прођу избори. Могао би да засмета. Мора се мало гледати и около.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србенда

20.10.2014 10:26

Свака цаст, тако ради права полиција а не корумпирана полиција као сто је и сама власт у насој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција

20.10.2014 12:38

Лако је хрватској полиција да ухапсе Бандића кад живи у згради па нема гдје да побјегне. А овај наш живи у бакиначком комплексу који заузима 20 хектара. Ко ће то да навата кад дође вријеме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сфинга

20.10.2014 13:49

Мени се чини да су Амери и ЕУери одлучили да мало прочисте овај простор. Биће и код нас ускоро занимљиво а и током 2015те. Биће и код нас све више хапшења наших оваца званих политичарима. Како другачије назвати те будале који краду на велико а при том све то евидетирају. Нема чак ни везе ко ће формирати владу. Удју они и у зграду владе па ухапсе. Ако влада буде десеткована, што није немогуће, мораће се изабрати нова влада или ће бити нови избори, хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

20.10.2014 14:38

За Мицица је боље да сарадјује са Досиким јер у противном Миле це га отјерати у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КП Фоца

20.10.2014 21:19

Људи ако Бају стрпамо у Фоцу заузе 2 кревета,за двојицу једе,униформа за тројицу велки је то тросак И онако нема места у затвору.Робијаси цекају по годину дана за казну.Будимо реалини!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КП Фоца

20.10.2014 21:32

За Милета би највеца казна била да га посаљемо у Техран.Стало прица о Рајвоса остало би све било пропсат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бандић

20.10.2014 21:38

Само гледам како ликујете! Лично мислим да је ово типично политичко хапшење! Па, Бандић је више урадио за Загеб за вријеме свог мандата, него ХДЗ, СДП и све дуге странке заједно! Србин сам, али бих волио имати оваквог градоначелника! Ако им не ваља нек га дају нама! Срамно

ОДГОВОРИТЕ