Главаш данас изручен Хрватској

Осуђеник за ратне злочине над српским цивилима Бранимир Главаш је уз пратњу јаких полицијских снага стигао из мостарског затвора у Осијек.

Регион 02.10.2014 | 14:06
Главаш данас изручен Хрватској

Главаш је у суд стигао у блиндираном аутомобилу, а око 10 часова код Славонског Шамца привремено је изручен Хрватској да би могао да учествује на рочишту на осјечком Општинском суду где је за клевету тужио градоначелника тог града Ивана Вркића пошто га је почетком године назвао ратним профитером.Вркића је тужила и Главашева странка, Хрватски демократски савез Славоније и Барање, јер је ту странку оптужио да припрема организацију нереда у Осијеку.

Према извјештајима локалних медија, испред суда окупило се стотинак Главашевих симпатизера, као и челници његове странке.Привремени долазак у Хрватску после пет и по година Главашу је одобрило Министарство правде БиХ. Главаш ће после расправе бити враћен у затвор у Мостару где служи казну за ратни злочин над српским цивилима у Осијеку 1991. године коју му је изрекао хрватски суд.Осјечко-барањски жупан Владимир Шишљагић пожелео је у изјави новинарима добродошлицу Главашу и изразио наду да ће му бити допуштено да се сретне са сином и пријатељима.

Због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. Бранимир Главаш правоснажно је осуђен на осам година затвора. Затворску казну служи у БиХ будући да је уочи изрицања пресуде у Хрватској побегао у суседну државу чије држављанство такође има.Главаш је осуђен у случају познатијем као "селотејп" због тога што је припадницима тзв.

Самосталне ускочке сатније (СУС) наредио хапшење, мучење и убиства седам српских цивила. Убијени су бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залепљеном преко уста.У другом случају познатијем као "гаража" осуђен је за мучење и убиство Чедомира Вучковића и мучење Ђорђа Петровића у гаражи осјечког Секретаријата за народну одбрану, на чијем челу је био 1991.Главаш је први хрватски политичар осуђен за ратне злочине.

Коментари / 0

Оставите коментар