Пораст корупције у БиХ

У БиХ број пријављених случајева корупције расте, али је у прошлој години процесуиран најмањи број кривичних дјела корупције, рекао је данас у Сарајеву консултант Антикорупционе мреже у БиХ "Акаунт" Нермин Кадрибашић.

Република Српска 02.10.2014 | 13:28
Пораст корупције у БиХ

Кадрибашић је истакао да је у 2013. години изречено 147 пресуда за кривичних дјела корупције, док су у 2012. години биле изречене 242 пресуде. Он је нагласио да је циљ данашње јавне расправе "Правосуђе – идентификовање најефикаснијих полицијских и тужилачких метода у откривању и кривичном прогону кривичних дјела корупције", да се отвори простор за расправу у вези проблема са којима се сусрећу полицијски службеници и тужиоци у борби против корупције.

"Најчешћи проблеми су недовољна кадровска попуњеност и недовољна техничка и материјална средства за истраживање кривичних дјела корупције", истакао је Кадрибашић. Предсједник невладине организације "Инфохаус" Џенана Алађуз истакла је да добијају велики број пријава корупције, али се оне не процесуирају.

Она је нагласила да није проблем да се уочи корупција, већ наредни корак и шта ради полиција, тужилаштво и суд. Према њеним ријечима, постојећим законима грађани који пријављују корупцију нису заштићени, осим ако раде у некој од институција БиХ.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

СС

02.10.2014 11:51

Мито и корупцију су нам оставили Турци у аманет, током оних 5 вијекова окупације. Зато су земље Источне Европе најкорумпираније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

02.10.2014 12:00

Ја бих рекао да су најчешћи проблеми у процесуирању корупције ти што су и полиција,и судови и тужиоци у рукама режима ,који им не дозвољава да се испитује и кажњава криминал и корупција.За десет дана ће се ,коначно,свргнути та режимска хоботница,па нек свако одговара за оно што је чинио,па макар то био и мој ћаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икона

02.10.2014 13:10

Проблем је што полиција, тужилаштво и судови незаконито раде по такозваној политичкој вољи односно вољи неформалних центара моћи а не по закону како би морали да раде. Сви они морају кривично одговарати за такав начин рада. Организовано се краде на стотине милиона а те бабе се чешљају. Баш их брига што је све изгорило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кол

02.10.2014 13:31

Ма ово је измисљено!! Ја јос увјек дајем 50км као и прије 3године!! Од аустрије до босне напримјер Нема полиције! А у босни свако 3-4километра скацу из збуња са радаром!! И увјек 50км припреми и настави возити а тако и у осталим институцијама ако незелис цекати 50км и све иде брзе!! Све је коруптно сиром свијета па засто неби и наси узимали да имају плату да могу лепо зивити било би Тога пуно мање!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мојсије са истока

02.10.2014 13:58

Ма немогуце, невјерујем каква корупција у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кол

03.10.2014 06:30

Ето видис,зато треба донети закон којим се казњава онај који даје, а не онај који узима. Ти имас 50км и убрзавас или ресавас проблеме, а ста це онај ко нема да, да? Он це, да би несто одрадио, морати да узме кредит или зајам,па цесто одрадјени посао испадне јефтинији него мито који се тази. Богољуб

ОДГОВОРИТЕ