Путинова посјета Србији уздрмала ЕУ

У одговору на поруке из Брисела и ону коју је упутио комесар ЕУ за суседство и преговоре о проширењу Јоханес Хан да ће Србија морати да преиспита однос према Русији зарад приближавања Унији, премијер Александар Вучић заоштрава реторику. Он поручује да се са Србијом тако не може разговарати, отварајући терен на којем је тешко проценити на какав дочек ће наићи још један потез који се из Београда упућује ка ЕУ.

Србија 02.10.2014 | 07:30
Путинова посјета Србији  уздрмала ЕУ

Хтели то званичници Србије или не, потврђени долазак Владимира Путина у Србију, за европске партнере је знак над којим ће се замислити.

Уочи првог скринига о усклађености спољне политике Србије са ЕУ у Бриселу, али и предстојеће посете руског председника Београду, са највише позиције одлучивања о даљим европским интеграцијама Србије стигло је и прво директно упозорење - комесар Јоханес Хан поручио је да, уколико жели да постане чланица Уније, Србија мора пажљиво да размотри своју одлуку да не подржи санкције против Русије.

Судећи по реакцији Александра Вучића на поруке из Брисела, преиспитивање није у плану и одступања нема.

„Већ седам или осам месеци слушам како ћемо морати да слушамо нечији налог у року од једног дана, у року од два дана, у року од три месеца... Србија има своју политику и Србија своју политику не мења како неко негде да неку изјаву и не разговара се са Србијом тако – еј дошли смо да вам кажемо, па сад морате да направите то. Можда неко тако замишља политику. Покажите ми тог који може, хоће и сме тако са мном да разговара. Нема га“, рекао је Вучић.

Оштар тон ублажио је поруком да Србија остаје оријентисана ка Европској унији, да је пут интеграција, без двоумљења, најбољи могући и да ће учинити све да своје обавезе испуни пре краја 2018. године. Европи је поручио да "рачуна на Србију", али и подвукао да жели и добре односе са Руском Федерацијом.

„Ми поштујемо све што Европска унија донесе, али и у Европској унији имају другачија мишљења око појединих питања. Пет земаља Европске уније није признало независно Косово и неће да призна. Извините, ми нисмо део Европске уније, нико нас није питао ништа за санкције Русији да бисмо сад морали. Ово је наша политика и не мењамо је. Очекивао сам и неке похвале“, додао је Вучић.

Мишљења о томе до када ће Србија моћи да истрајава у тврдом ставу су различита, но већина се слаже да ће то пре свега зависити од развоја украјинске кризе и односа Москве и Запада. Прилика да се о свему конкретније разговара биће билатерални скрининг у Бриселу 10. октобра, каже за РСЕ шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић, не желећи да коментарише поруку европског комесара, који је најавио и да неће бити никаквог проширења Уније у наредних пет година, колико траје његов мандат.

„Тамо ћемо више причати и тек онда могу да вам кажем каква је реакција Европске комисије“, каже Тања Мишчевић.

Иако су се поруке да ће Србија морати да се определи из Брисела могле чути и раније, ово је први пут да стижу са званичне позиције, а Београду су упућене у тренутку када се припрема за посету Владимира Путина. Његов долазак у уторак је и званично потврђен, а руски председник присуствоваће 16. октобра обележавању 70-те годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Иако се овај догађај одиграо 20. октобра, Путина ће четири дана раније дочекати војна парада каква, кажу званичници, “није виђена више од 40 година”. Биће то прилика и да се размотре кључна питања руско-српских односа.

“Током посете су предвиђени састанци и преговори са председником Србије Томиславом Николићем и председником Владе Србије господином Александром Вучићем. Предвиђено је такође учешће у свечаностима, као и разматрање кључних питања руско-српских односа”, најавио је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Иако шефица тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић наводи да се порука коју Србија овим потезом шаље може тумачити искључиво у историјском контексту:

„Обележавањем седамдесетогодишњице од краја Другог светског рата, учешћа представника државе која је пуно помогла читавој Европи у ослобађању, мислим да је то лепа порука”.

Путнов долазак биће, према речима председнице београдског Фонда за политичку изузетност Соње Лихт, предмет веома пажљиве анализе у Бриселу. Ипак, она сматра да неће имати значајнијег утицаја на даље европске интеграције.

„Он долази на прославу 70-те годишњице ослобођења Београда. Пошто само Русија, без обзира шта ми мислимо, баштини тековине Црвене армије, мислим да са историјске тачке гледишта ту посету нико не може да доведе у питање. Наравно, она се догађа у једном комплексном политичком тренутку и зато ће сигурно бити и анализирана врло, врло темељно. Али ја и даље не мислим да долазак председника Путина на овај догађај може на озбиљан начин да поремети пут Србије ка Европи. Да ли ће морати да преиспитује политику према Русији зависиће од тога како ће изгледати односи између Европе и Русије“, оцењује Соња Лихт.

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић наводи да Србији истиче време, те да је последња порука европског комесара Јоханеса Хана у директној вези са предстојећом посетом Владимира Путина.

„Европљани очекују или процењују да ће притисак Русије на Србију да расте. Мислим да је Путинова посета и нека круна тих притисака који могу да се детектују последњих недеља и да управо због тога овако експлицитно појачавају захтев. Видимо да у премијеровој изјави нема ничег новог, али мислим да нам јачање притиска скраћује време, као што је и могло да се очекује“, каже Јакшић.

У светлу одржавања неутралне позиције, Србија у последњих месец дана истовремено повлачи и јаке потезе и поруке посвећености европском путу, међу којима Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику указује на следеће.
Александра ЈоксимовићАлександра Јоксимовић

„Учешће првог министра одбране Србије на Самиту НАТО-а је показало да Србија још увек има некаква отворена врата без обзира на декларисану неутралност. Друга значајна порука је писмо упућено Обами као подршка борби против Исламске државе и борби против тероризма“, рекла је Александра Јоксимовић.

Могли ли ови потези и поруке европске опредељености неутралисати одјек који ће дати Путинова посета, знаће се по њеном завршетку и порукама које ће из Београда бити упућене. Тренутак у којем до посете долази Србији не иде на руку и зато Бошко Јакшић износи следећу претпоставку:

„Немам информације, али по неком политичком инстинкту бих рекао да су Руси иницирали ову посету и да је то понуда коју не можете да одбијете. А она Русији помаже да учврсти своју позицију. Видимо да је изгубила Црну Гору, имајући у виду да је Црна Гора била једна од три упоришта руског интереса у југоисточној Европи, уз Србију и Републику Српску, мислим да су се Руси узнемирили, а украјинска криза диктира да и једни и други траже окупљање и прикупљају своје савезнике“, каже Јакшић.

Економске димензије Путинове посете, на којима инсистирају званичници у Србији, далеко су мање важне од оних политичких које би, како наводи Јакшић, могле имати далекосежан утицај на позицију Србије.


Извор: РСЕ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

франкфурт

02.10.2014 07:08

Е мој Вуцицу ако ти заврну прилив средстава другације цес размисљати.Брзо си заборавио ко ти је помогао и колико након поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЛ

02.10.2014 07:26

Вуцицу мани се Русије, они су и Додику обецавали помоц,али је никад није добио. ЕУ је вазнија,како цес остварити све пројекте које зелис ако нема средства из ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенерал

02.10.2014 07:31

И треба конацно стати на једну страну,треба водити постену политику,лицно мислим да је Путинова посјета и те како добра у овој ситуацији а невјерне Томе це видјети да је ово прави потез...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИНн

02.10.2014 07:54

ЗИВЈЕЛА РУСИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

02.10.2014 08:00

Добро нам досао Предсједнице!Немам ниста против Француза,Спанаца,Италијана и других Европљана,али ипак висе волим словенску брацу него њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

02.10.2014 08:33

И чланови ЕУ се састају са Путином, не видим чему фрка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

02.10.2014 08:35

Само тако господине Вучићу. Не дајте да Вас уцјењују они који машу заставама дугиних боја. ЕУ је већ натрула творевина и неће још дуго. Да је добра, Швајцарска би давно била чланица... Сунце излази на истоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

02.10.2014 08:41

Франкфурт-Ем сто не знас,ем имас слабу меморију памцења, цим памтис мајске поплаве а пре поплава ниста.Путин долази на обиљезавање 70 год ослобадјања Београда од фасизма,тј Њемацке а не на обиљезавање дана од поплава. Црвена армија,Русија је уцествовала у том ослобадјању.Памтимо ми добро ко је нас помагао,као сто памтимо и 90-те,гдје су нам веце стете нанијете од поплава,бомбардовањем и санкцијама.Франкфурт,сутра је годисњица од уједињења Њемацке,пад Берлинкског зида,ако знас ста је то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

02.10.2014 08:46

Главни руски банкар је јуце најавио да це Русија одбацити долар најкасније у наредне двије године. Несто слицно су данас објавили и Кинези. Англосаксонцима понестаје времена, зато су нервозни и пријете на све стране. Зивјела Русија, зивио Путин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦ

02.10.2014 10:35

Хоће ли се неко из Републике Српске искористити прилику да се састане са Путином?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотир

02.10.2014 12:24

Мора да је Баји право криво што неће моћи као предсједник РС присуствовати тој прослави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

02.10.2014 16:13

Ој патриота родила нас мајка!!! Несто не видим гужву испред Руске амбасаде??? Да није можда разлог што смо сви у реду за ШЕНГЕНСКЕ ВИЗЕ??? Америчке, Канадске, Аустралијске, Шведске...??? Танки сте ми патриоте... танки...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

02.10.2014 17:13

Говор Путина у Думи! У Русији се живи на руски начин. Све мањине, одакле год да долазе, ако желе да живе у Русији, да једу и раде у Русији, морају да причају руски и поштују руске законе. Ако преферирају шеријатски закон и желе да живе као муслимани, онда их саветујем да иду тамо где је то државни закон. Русији не требају муслиманске мањине. Мањинама треба Русија, и нећемо им обезбедити специјалне привилегије, нити мењати наше законе како бисмо удовољили њиховим жељама, без обзира колико гласно вичу ‘дискриминација’. Нећемо толерисати непоштовање руске културе. Треба да учимо од самоубистава држава попут Америке, Енглеске, Холандије и Француске ако желимо да преживимо као нација. Муслимани преузимају те државе, али неће преузети Русију. Руски обичаји и традиције нису компатибилни са недостатком културе нити са примитивним начинима шеријатског закона и муслимана. Када ово часно законодавно тело размишља о креирању нових закона, прво се узимају у обзир руски национални интереси, а не муслимански јер муслиманске мањине нису Руси. Политичари у Думи су Путину аплаудирали стојећи пуних пет минута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обожаваоц

02.10.2014 17:27

Добро дошао Путин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

02.10.2014 17:44

Долази Путин да наплати ненаплацени дуг сто му Вуциц дугује за плин. Ста цес се надати од Руса кад њима висе помоц треба него нама пола Русије је гладно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин Велике СРБИЈЕ

02.10.2014 20:11

Поздрав Браци РУСИМА Инепобедивом Краљу Русије Зивео Предзидент Целе Русије и Г.Велики СРБИН и БОРАЦ ЗА В. СРБИЈУ И САВЕЗ СА БРАТСКОМ РУСИЈОМ ЗИВАЛА НАСА ТРИСТА МИЛИЈОНСКА САВЕЗНА ДРЗАВА БРАЦО РУСИ ПОДРСКА У ОДБРАНИ В.СРБИЈЕ И СРПСКОГ БАЛКАНА ПУТИНЕ САМО НАПРЕД И УПУТИ ОВЕ НАСЕ ДАНЕКЛЕЦЕ ВИСЕ ПРЕД ТУДЈИНЦИМА ЗБОГ ПУТА У ОКУПАТОРСКУ ЕВРОПСКУ УНИЈУ ДОБРОНАМ ДОСЛИ БРАЦО РУСИ САМО СЛОГА СРБИЈУ СПАСАВА СА НЕПОБЕДИВИМ КРАЉОМ ПУТИНЕ ЗИВЕО КРАЉ СВИХ СЛОВЕНСКИХ НАРОДА Г.ВЛАДИМИР ПУТИН СРЕЦНО И ДУГОВЈЕКО У ПОБЕДЕ И СРПСКИ САВЕЗ СРБИЈА И РУСИЈА НЕТРЕБАНАМ УНИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

03.10.2014 11:06

Ха,ха,ха па овамо нико и незна за посјету(а вјерујтеми потпуно небитна вијест).одакле вам да је ЕУ тако забринута кад вам казем да нико и незна за посјету,глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ја

04.10.2014 17:07

Мислим да Србија има исту сансу за (не)улазак у ЕУ са или без доласка господина Владимира Путина.Од Србије, није никад, нити це икад, звисити улазак у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за франкфурт

05.10.2014 07:43

Волео бих и зелим ти да прогледас, икад у зивоту.Понекад је мудрије не реци оно сто не знас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лацабец

07.10.2014 01:17

Има лепа српска изрека: Иди тамо где те хоце па це сви да буду задовољни.

ОДГОВОРИТЕ