Калинић представљен у Звезди!

Пре четири године се задржао у клубу само три месеца. Сада стиже са шпанским сребром око врата. "Овај тим може много", уверава.

Кошарка 01.10.2014 | 09:45
Калинић представљен у Звезди!

Скоро четири године од када је, после само неколико месеци, неславно напустио Црвену звезду, Никола Калинић опет је задужио њен дрес.
Репрезентативац Србије сада је стигао у клуб као звучно појачање, окићен медаљом вицешампиона света и уз велику пажњу медија. Потпуно другачије од свог првог боравка на Малом Калемегдану.

"Јесте, већ сам прошао све ово", рекао је уз осмех после фотографисања у Комбанк арени, у оквиру Евролигиног дана за медије.

"Те 2010. године је све испало наопако. Пре свега због неке лоше приче и ситуације у вези са суботичким Спартаком, који ме је кочио и није ми дао исписницу. Осим тога, мислим да та генерација није добила шансу, доведени су неки старији играчи, па сам отишао у Нови Сад, у Војводину и то је било лепо искуство на крају, јер сам кроз КЛС лигу стекао искуство, играо утакмице".

Звездин играч је у првом наврату био око три месеца. Остало је упамћено да се и сликао на Малом Калемегдану на промоцији тог тима, уз Цветковића, Недовића, Дрчу, Уроша Николића, Бориса Бакића...

"Нисам ни могао да будем регистован јер нисам добио исписницу, али сам играо те припремне утакмице и тренирао са екипом. На крају смо се и договорили, имао сам уговор, али нисам остао. Те године је и ситуација у клубу била лоша, Увалин је био тренер и жао ми је што још тада нисам дошао и још тада почео ову причу", сећа се Калинић.

Сада долази као звезда у евролигашку Звезду. Цео свет видео је његово закуцавање преко Јаниса Бурусиса и добре партије које је пружао на Мундобаскету. То му је било друго велико такмичење у дресу "А" селекције.

"Ове године је и ситуација у клубу потпуно другачија и много боља него тада, највиши је и ранг такмичења и надам се да ћемо и ми играчи да одговоримо на све то како треба, да ћемо да оправдамо улогу фаворита која нам се додељује и у АБА лиги и у свим такмичењима у којима се такмичимо. То увек долази када играш за Звезду и не бежимо од те улоге. Идемо са тим притиском у сезону, па верујем да ће да долазе и победе".

Велико самопоуздање које су "орлови" донели у своје клубове већ је излизана тема за разговор, али и неизбежна чињеница - Радуљица је после Мундобаскета потписао вишемилионски уговор са кинеским Шандонгом, као звезда из Шпаније, Теодосић је без тренинга отишао у Истанбул са својим ЦСКА на јак припремни турнир и био МВП, Симоновић је у понедељак увече практично сам донео Ортезу трофеј Купа Француске, Стефан Јовић је на дебију за Црвену звезду Телеком, такође у Истанбулу, финтирао "армејце" као Ражон Рондо...

"Тачно, Стефан тако нешто не би ни помислио пре годину-две дана. У ствари, не би помислио ни да ће да игра против ЦСКА, а камоли нешто више. Стварно значи кад си други на свету, кад имаш око врата медаљу као доказ за то и то нико не може да ти одузме. Много је лакше тако играти и покушаћемо и Стефан и ја да то на неки начин убацимо у ову екипу, да јој дамо тај импулс самопоуздања и вере у себе. Мислим да ова екипа стварно може изузетно добро да изгледа и да може да направи успех", сматра Суботичанин.

И од Калинића ће навијачи очекивати много. Бар да још неколико пута раздрма конструкцију као у мадридској Палати спортова.

"Не бежим од тога. У Београду сам, у центру Србије, у Звезди, највећем српском клубу, у којем те прате милиони навијача и цела јавност... Очекује се увек највише. То је додатни притисак када долазиш са Светског првества, али ја и цела екипа ћемо покушати да тај притисак претворимо у неку позитивну трему. Да то не буде кочница".

Неретко се догађа да играчима који дођу са великог такмичења треба више времена да се адаптирају, па и на системе у којима су већ играли. Калинић истиче да је то само питање тактике.

"Није то психолошки проблем, већ пре свега тактички. Долазиш из система у којем си два-три месеца тренирао, сваки дан био у томе, стижеш код новог тренера, који тражи скроз друге ствари. То сам осетио прошле године и нисам веровао да може толико да утиче на играча. Не поремети те, али долазиш у ситуацију да људи много више очекују од тебе".

"Мислим да сам то прошао прошле године и да ће ми ове требати мање времена да дођем до своје игре. Понављам, у питању је само нови тактички приступ у новој средини. И што се тога тиче, не знам колико смо пута поновили, али стварно нам треба мало стрпљења, времена, јер се нас неколико мало касније прикључило тиму. Требаће мало времена да се сложе коцкице".

Физички умор постоји, али Калинић истиче да му тај фактор неће правити проблем.

"Физички се осећам уморно већ три године (смех). После целог лета сам имао три дана одмора, прошлог лета два. Ове године сам пре окупљања имао 20 дана и то је феноменално у односу на прошлу годину (смех). Нека свако лето овако прође, нека сваког лета будем овако уморан и нећу се жалити".

Отац Николе Калинића је Зоран Калинић, бивши стонотенисер Црвене звезде, репрезентативац Југославије, освајач више од 15 медаља са европскх и светских првенстава...

"Он је већ био у овом клубу, јесте да је у питању други спорт, али рекао ми је: 'Ти си сад дошао тамо, ја сам већ био пре 20 година, имаш ти још да радиш'", открио је уз осмех Никола.

Титуле неће да најављује, као ни закуцавања.

"Не, то се не најављује и не обећава, већ дође од ситуације до ситуације. Нисам знао ни да ћу закуцати преко Бурусиса, али ако се укаже прилика - искористићу је сигурно", завршио је Калинић, један од траженијих кошаркаша Звезде на дану за медије.

Коментари / 0

Оставите коментар