Хрватска у кризи

Хрватска ће нову 2015. годину дочекати као шесту заредом са непрекинутом рецесијом, а привредно стање је тако тешко да се одушевљење поводом уласка у ЕУ пре нешто више од годину дана истопило, објавио је британски “ББЦ”.

Регион 30.09.2014 | 19:37
 Хрватска у кризи

- Држава је запела у, чини се, бескрајној рецесији, која ће и најтрезвенијег Хрвата ставити у искушење да тргне чашицу ракије – наводи “ББЦ” и додаје да ће бити тешко изаћи из такве ситуације. Програм помоћи ЕУ и ММФ зависиће од дубоких резова у јавној потрошњи и подстицању предузетништва, али мало је вероватно да ће дубоких резова бити у години пре парламентарних избора.

Хрвати и нису имали баш превелика очекивања од уласка у ЕУ због дугог приступног процеса, а финансијска криза која је похарала Европу само је најоптимистичније оставила у уверењу да ће чланство бити лек за све хрватске економске проблеме, оцењује “ББЦ”.

Па опет, помоћник министра спољних и европских послова Хрвоје Марушић покушао је, ипак, да одбрани хрватски улазак у ЕУ чињеницом да се извоз у државе чланице у првој години повећао за 15 посто.

- Коначно смо постали део заједничког тржишта са свим слободама – поручио је Марушић и додао да му послодавци говоре да су врло оптимистични и да већ осећају корист, попут лакшег пословања од оног пре уласка у ЕУ.

Марушић признаје да се држава није довољно припремила да би била економски конкурентна на заједничком тржишту и како тешко проналазе равнотежу између буџетске дисциплине и штедње с једне стране и раста с друге.

У прошлости смо имали прилично неодговорне економске политике. Но, европски семестар врло је добар инструмент за дисциплиновање – закључује Марушић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Европа

30.09.2014 19:29

Ето вам Европска унија,и Србију исто цека ако удје у Европску Унију

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

30.09.2014 19:48

Нека нека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

30.09.2014 21:01

Размислите зашто Швајцарска није чланица ЕУ. Не постоји тема о чланству у ЕУ. Нико је и не спомиње. Само балканска сиротиња гаји неке илузије. Погледајте гдје су Словенија, Румунија, Бугарска и поменута Хрватска. ЕУ је гробница независних држава и народа.

ОДГОВОРИТЕ