Новинарка дала бубрег колегиници

Новинарка Маријана Милосављевић је прошле седмице донирала бубрег својој пријатељици и колегиници Ивани Јанковић.

Србија 30.09.2014 | 07:20
Новинарка дала бубрег колегиници

После дугогодишње борбе са дијабетесом, новинарки НИН-а Ивани Јанковић отказали су бубрези и једина шанса да преживи била је трансплантација. Апеловале су колеге, новинска удружења, али једина која је одлучила да конкретно помогне била је управо Маријана, преноси "Данас".

„Није она дуго размишљала о томе. Само је у једном моменту одлучила. А када Маријана донесе одлуку, она је коначна и неопозива“, прича нам њен супруг Иван Џидић. Описује је као изузетно добру особу, осетљиву и нежну, а истовремено одлучну.

Волела би, сигурно, да се говори о значају донирања органа. Нешто што је у Србији још увек табу тема. Мало ко завештава органе након смрти. Чак се и породице често буне и не дозвољавају, иако је то била покојникова жеља. За живота се бубрег ретко даје, углавном члану уже породице. Зато Маријанин чин јесте херојски.

Трансплантација је успешно урађена прошлог уторка у Турској. Маријана се добро осећа, помало се и креће. Ивани ће требати мало више времена за опоравак, док тело не прихвати нови орган. Њих две се познају из времена када су обе радиле у НИН-у.

Маријана Милосављевић тренутно ради у Агенцији за борбу против корупције, иако је читав радни век провела у новинарству. Почев од Радио Индекса, преко Радио Београда, НИН-а, Политике. Рођена је 1966. године у Књажевцу. Дипломирала је на Дефектолошком факултету у Београду 1991. Нема деце и у браку је са Иваном Џидићем.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лија

30.09.2014 06:52

О оваквим људским величинама треба више писати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

30.09.2014 07:15

Капа доле добра жено! Када видим како нам ови политички ниткови на власти гуле кожу, ова вијест ми звучи немогуце! Још увјек имамо неке шансе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

30.09.2014 07:43

Свака јој част ријетко хумана особа у данашње вријеме наравно треба више писати о оваквим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херој

30.09.2014 08:56

Заиста свака цаст за ово,ријетко видјено на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ