Немања Матић - грешка од 25 милиона!

Сав Мурињов ризик се исплатио, Србин није коцка већ џек-пот. 

Фудбал 23.09.2014 | 21:45
Немања Матић - грешка од 25 милиона!

Челси је коначно заусатвљен у Премијер лиги. Машинерија Жозеа Муриња са 20 играча топ класе је први пут у сезони некоме препустила бод. Али, то и даље не мења став већина да су Плавци најозбиљнији кандидат за титулу. Мурињо је већ снажан састав прошлог лета ојачао са неколико врхунских фудбалера и сада на свакој позицији практично има по двојицу сјајних играча. Осим у одбрани где му фали још по један десни бек и штопер да би заиста имао двојицу супер играча на сваком месту у екипи. И управо је одбрана нешто на шта се Посебни највише ослања. Голман Куртоа и дефанзивна четворка Ивановић - Кејхил - Тери - Аспиликуета је одиграла сваки минут од почетка сезоне. Још само један играч Плаваца је на терену провео сваки минут од почетка сезоне: Немања Матић!

Довољан показатељ колико је српски ас постао битан шраф у плановима Жозеа Муриња. Сви остали напред су замењиви осим српског мотора. За мање од годину дана је постао играч без којег Челси не може да дише. Играч због којег Фабрегас може да креира и не осврћа се иза себе, због којег Азар може да занемари дефанзивне задатке, момак који “шири плућа” тима Плаваца…

Челсијев мотор је заправо “грешка” вредна 25 милиона евра и коцка коју је Мурињо прихватио свестан огромног ризика због којег је могао да постане предмет исмевања.

Зато је угледни острвски новинар Џона Вилсон посветио посебну пажњу српском асу и кроз педантну статистику подсетио на огроман значај овог момка.

Србин који је пре неколико година био само кусур у трансферу Давида Луиза је био Мурињова велика коцка прошле зиме. Јер замислите шта би било да се Матић није показао као супер појачање поред уложених 25 милиона евра у његов други трансфер на Стамфорд Бриџ? Замислите како би острвски медији исмевали Челси јер је за играча којег је већ једном имао у тиму платио толике паре и опет погрешио?

Матић је најбољи пример колико је тешко младим и неафирмисаним играчима да постану део нечега великог. Био је у Челсију и нико није желео да му пружи шансу. Међутим, клуб је признао грешку и то је дебело платио. Матић је најбоље подсећање за Плавце какву су грешку направили и зато данас широм Европе имају 26 младих и талентованих фудбалера који играју на позајмицама и којих се не одричу. Прате њихов развојни пут и сада је на Пјазону, Атсуу, Валасу, Марину, Азару млађем, Ван Гинкелу и осталима да изваде повратку карту за Стамфорд Бриџ. Ретки ће успети. Али, они ће бити права појачања која не коштају. Финансијски фер плеј ће бити небитна тема за Челси.

Зато је Матићев највећи успех што више нико не помиње да је Челси за њега платио 25 милиона евра и ризиковао. Зато јер је Матић већ постао инвестиција у коју нико не сумња. Момак чија вредност је сада дебело изнад поменуте цифре. Његов топ квалитет је превише очигледан. Ризик се поптуно исплатио. Грешка би била да га нису опет довели.

Суботњи меч против Манчестер Ситија је баш био онај тип утакмице у којој Матић показује сву своју неопходност. Рововска битка на средини терена из које је упркос примљеном голу са играчем више изашао као генерал. Физички најдоминантнији играч на терену.

Статистика неумољиво говори о Матићевим квалитетима. Према индексу корисности на сајту “Wхосцоред.цом” Матић је прошле сезоне био међу најбоље рангираним фудбалерима Премијер лиге. Са просечним индексом 7,63, Немања је био тик иза Суареза, Џерарда, Рамзија, Агуера и Азара. Играча који нису ограничени на дефанзиву. Као задњи везни чији главни посао је да осигура прилазе последњој линији, уписао је и четири асистенције у 17 мечева.

Проценат успешности додавања му је у прошлој сезони био 84,8 одсто, а у овој феноменалних 86,1 процената! Само су Миле Јединак и Маруан Фелаини имали већи број добијених ваздушних дуела од Немање Матића. Само су шесторица везних фубалера имали већ број одузетих лопти. Дакле, Матић је у свакој категорији у врху и када се све то сабере добије се прототип модерног задњег везног који поред свих дефанзивних задатака које обавља перфектно уме да изнесе лопту, асистира, погоди гол ривала… А, све то уз један жути картон у пет мечева!

Укракто, Матић је све оно што Џон Оби Микел није. Нигеријац је био неуспешан пројекат Жозеа Муриња да од офанзивног везисте какав је био када је дошао из Лина направи “1.2 верзију Клода Макелелеа”. Са Матићем није морао да се много труди. Из Бенфике је добио већ готовог фудбалера којем није потребна даља надоградња.

Колико год да бројке Дијега Коста и Сеска Фабрегаса говориле да су они главна осовина Челсијеве бруталности од почетка сезоне, момак који им чува леђа је макар подједнако важан и без њега ништа од овога не би функционисало тако успешно.

Коментари / 0

Оставите коментар