Рекордна Барса - може ли јој ко нашкодити?

Каталонци никада нису имали овако добар старт што се тиче учинка дефанзивне линије.

Фудбал 23.09.2014 | 21:30
Рекордна Барса - може ли јој ко нашкодити?

Прошле године су им Мадриђани поделили пацке, па су у Барселони решили да окрену потпуно нови лист и великим променама опет склопе тим којем ће престонички клубови гледати у леђа. Много тога се у Барси променило претходног лета: тренер, голман, штоперске позиције, плејмејкер…

Долазак Луис Енрикеа уместо Тате Мартина је донео и чвршћу, компактнију и “боље утегнуту” Барсу. Први пут у клупској историји, Блауграна није примила гол у прва четири кола Примере. До сада су најбољи биланс имале генерације из сезона 1960/61 и 1984/85 који су у прве четири првенствене рунде примиле по један гола. Али, никада ниједној Барсиној екипи није пошло за ногом за у првих 360 минута сачува мрежу нетакнуту.

Енрике је и као играч био велики борац. Универзалац који није бирао задатке на терену, па је тако једно време у Реал Мадриду провео на позицији деног бека. После Гвардиоле и Тате Мартина који су неговали офанзивнији стил са приоритетом на поседу лопте, Барса је добила прагматичнијег тренера који на дефанзиву обраћа више пажње.

Уосталом и прелазни рок на Ноу Кампу је протеткао у “колективном клупском признању” да су појачања у дефанзивној линији неопходна. Уместо Валдеса и Пинта, доведени су голмани Браво и Тер Штеген. Предност има Чилеанац који одступа од досадашњег шаблона Барсиних голмана и улога “трећег бека” му није заштитни знак.

Такође, после шест година Барса је коначно купила штопера. И то двојицу! За сада је Жереми Матје искористио своју шансу и један је од петорице Барсиних фудбалера који су одиграли сваки минут од почетка Примере.

Трећа битна промена је да уз Бускетса сада као осигурач испред одбране игра фантастични Иван Ракитић који у одбрамбеним задацима може да помогне више од Ћавија којем је преузео улогу племјкера у стартних 11. Хрват је такође одиграо свих 360 минута од почетка сезоне.

Луис Енрикеова Барселона је тако већ после четири кола оборила један клупски рекорд, а ако знамо како су Каталонци играли у последњих 10 година и какве су рекорде обарали и какве су стандарде постављали, сложићете се да обарање неког клупског рекорда у Барси представља успех. Поготово што су Каталонци у прва четири кола имали за ривале и озбиљне екипе попут Билбаа и Виљареала који су често умели да им загорчају живот. Додајмо томе и да су у Лиги шампиона сачували мрежу против Апоела, што се ипак и очекивало.

Остаје да се види колико ће одолевати каталонски бедем и ко ће бити први стрелац у сезони који је нашао добитни рецепт да пошаље лопту иза леђа Клаудија Брава.

Коментари / 0

Оставите коментар