Руси марширали против рата у Украјини

Организатори тврде десетине хиљада а полиција око 5.000 људи, окупило се данас у центру Москве на скупу подршке миру у Украјини и протеста због улоге Кремља у рату који потреса исток те суседне земље.

Свијет 21.09.2014 | 18:24
Руси марширали против рата у Украјини

Учесници "Марша мира" носили су заставе Украјине, Русије, Азербејџана и Белорусије, као и заставе разних националистичких и анархистичких организација, а било је и обележја ЛГБТ заједнице.

Из колоне су се чули узвици "Не рату" и "Хунта је Кремљу, не у Кијеву", а ношене су пароле "Не рату", "Путине, престани да лажеш" и извикивали "Украјино, ми смо с тобом".

Опозициони скуп у центру Москве полиција је дозволила, уз услов да се на њему не окупи више од 50.000 људи.

Како је јавила руска агенција РИА Новости, Марш је почео на Пушкиновом тргу где су учесици пролазили метал детекторе, а одатле се кретао до Проспекта Сахарова.

Као и сваки пут, на опозициони марш одговорено је контрамитингом присталица "руске ствари" у Украјини па је полиција морала да раздваја две колоне да би се избегли "контакти" са слике.

Марш је целини протекао без инцидената, ако се изузму вербална препуцавања између присталица Кијева и присталица Новоросије.Међу учесницима антиратног скупа били су представници опозиционих партија Јаблоко, покрета Солидарност и партије РПР Парнас.

Руски медији наводе да су присталице Новоросије у једном тренутку гађали јајима политичаре Бориса Њемцова и Михаила Касјанова који су учествовали у Маршу, а да је током акције било неколико кошкања између присталица самопроглашених Доњецке народне републике и Луганске народне републике и представника опозиционих покрета, као и између националиста и анархиста.

Франс прес јавља да је око 1000 људи дошло на неодобрени Марш мира у другом по величини руском граду Санкт Петербургу, док руски медији преносе да је на десетине људи дошло на сличне али одобрене антиратне акције у другим градовима попут Петрозаводска, Саратова, Јекатеринбурга.

Ово је прво велико окупљење демонстраната у Русији против рата у Украјини од почетка сукоба проруских сепаратиста и снага лојалних режиму на истоку те земље, покренутих пре пет месеци.

Скуп под називом "Марш за мир", окупио је, према проценама полиције, око 5.000 људи у центру Москве, док организаратори тврде да је на њему било присутно "неколико десетина хиљада људи".

Не би требало заборавити ни да само у Москви живи 11,5 милиона људи (попис из 2010.)

Организатори протестне шетње позвали су руске власти да окончају своју "агресивну и неоговорну политику" у Украјини, која, према њиховим оценама, Русију води у изолацију, економске проблеме и ка јачању "фашистичких тенденција".

Франс прес јавља да је око 1000 људи дошло на неодобрени Марш мира у другом по величини руском граду Санкт Петербургу, док руски медији преносе да је само на десетине људи дошло на сличне али одобрене антиратне акције у другим градовима попут Петрозаводска, Саратова, Јекатеринбурга.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Докле бре

23.09.2014 18:51

Знаци,поцела обрада споља и изнутра а идиота има на све стране.Сто би рекао нас народ,"коров никне сам".

ОДГОВОРИТЕ