Насип код Шапца и даље нестабилан

Ни после четири месеца од мајских поплава и највишег водостаја Саве икад, ништа није урађено да се ревитализује насип од Дреновца до Чеврнтије.

Србија 21.09.2014 | 19:07
Насип код Шапца и даље нестабилан

Део насипа дужине око 5,2 километра је нестабилан и прети да се уруши, па је град затражио од државе да почене да решава овај проблем.

На овом насипу током мајских поплава бранили су се Шабац и Мачва, тренутни водостај није опасност за град и оранице, али када би вода достигла ниво као у мају, Шабац би поново био угрожен.

“Морали би да подижемо овај насип, у смислу ојачавања и да се бранимо као тад. Иначе, реконструкција која треба овде да се изведе и за коју је Влада Републике Србије издвојила средства, требало би да почне. За то су потребна велика средства али и једна грађевинска сезона“, рекао је Драган Топаловић, директор ВП „Сава“.

Осим ојачавања током одбране, на насипу дужине 5,2 километра који је оштећен, ни после 4 месеца није ништа рађено, па је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић апеловао да надлежни државни органи допуне савски насип и тиме обезбеде сигурност грађана.

“Ја сам већ по други пут упутио дописе и премијеру и министарки пољопривреде и директору Србија вода, желећи да се што пре уђе у те радове. Мислим да је Шабац у опасности и јако сам забринут због високог водостаја. Плашим се да ако дочекамо пролеће са овако високим водостајем сада кад водостаје треба да је најнижи у току године, да ћемо као град имати велики проблем“, истакао је Зеленовић.

Џакови заостали од мајске одбране једини су сведоци шта се овде догађало у мају. Они једини опомињу да је оштећени насип претња граду од 120 хиљада становника.

Процењено је да би изградња насипа у овом делу тока коштала око 250 милиона динара, док је штета од мајске поплаве у Шапцу била 1,2 милијарде динара.


Коментари / 0

Оставите коментар