Борба с посљедицама поплава

На подручјима Кладова, Неготина и Мајданпека настављено је санирање последица поплава и клизишта уз помоћ инжењерских јединица Војске. За нормализацију живота у селима у источној Србији, мештанима потребне пумпе, али и помоћ добровољаца. Непроходан путни правац Брза Паланка – Кладово.

Србија 20.09.2014 | 22:32
Борба с посљедицама поплава

Проблема има у Грабовици, Текији и селима око Брзе Паланке. На подручју Мајданпека најтеже је у селу Бољетину. Комисија Владе Србије за утврђивање штете од елементарних непогода затражила је од локалних самоуправа и јавних предузећа да у најкраћем року доставе прелиминарне процене штете у тим општинама.

Мештани села на истоку Србије покушавају да домове и живот врате у нормалне токове. Великих проблема и даље има у Текији, Подвршки, селима око Брзе Паланке. Село Грабовица у општини Кладово и даље је под водом. Од 600 кућа, вода је продрла у 250.

Председник Општине Кладово каже да су две тачке најкритичније – Текија и Грабовица. У Текији се отклањају последице бујичних потока, а у Грабовици се и даље боре се са подземном водом и село се налази у центру великог језера, за које кажу да је широко километар и дугачко три километра. Неопходне су пумпе којима ће се вода из језера извлачити ка Дунаву.

Грабовица је преполовљена, с једне стране је део села до кога се стиже само чамцима и комуникација између Кладова и Неготина код Брзе Паланке прекинута је због срушених мостова.
Из Шапца данас стиже хуманитарна помоћ од 10 тона, а Ниш шаље грађевинске машине Кладову.
Начелник Општинске управе у Кладову Јован Стингић рекао је за РТС да у Грабовици вода опада, али да нема процене када ће село бити ослобођено од воде.

У Великој Каменица је пуштена струја, али, како каже Стингић, пут није проходан, зато што су Грабовица, Љубичевац, Велесница одсечени због пада моста код Милутиновца. Очекује се постављање понтонског моста.

Неизвесно је када ће мост бити постављен јер све зависи од "Путева Србије", који су обећали постављање насипа високих два метра.

У Текији се настављају радови на рашчишћавању терена. Текијанци се надају да ће данас добити воду.
Посебна комисија требало би да у уторак обиђе брдо изнад Текије да види каква је ситуација са клизиштем и да ли мештани треба да страхују од нових падавина.

Комисија ће се састојати од стручњака Хидроелектране "Ђердап", Иститута "Јарослав Черни" и "Енергопројекта".

Национални парк "Ћердап" знатно је оштећен током поплава. Оштећено је око 240 километара земљаних путева, а према првим проценама биће потребно између 15 и 20 милиона динара да се то среди.

Мештанима у околини Брзе Паланке најпотребнија је вода за пиће, конзервирана храна, храна за бебе и лекови, јавља репортер РТС-а.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је у кампу Караташ код Кладова тренутно смештено више од 300 људи.

"Одмах смо ставили на располагање све капацитете и сарађујемо са општином, војском и локалним штабом за ванредне ситуације. Желимо да на најефикаснији начин помогнемо људима који су морали да напусте своје домове услед поплаве и клизишта у Текији код Кладова. Поред евакуисаних лица која су овде смештена, камп Караташ као своју базу користи и војска која помаже народу", рекао је Удовичић.

Камп служи и као база за 285 војника и припадника јединице за чишћење терена РТБ "Бор", који помажу у отклањању последица поплаве и клизишта.

 

Коментари / 0

Оставите коментар