Нови живот Камбијаса у Лестеру

Дошао је Аргентинац у Енглеску да се игра, јасно је било као дан после само неколико минута те сјајне, борбене утакмице с нимало изненађујућом двојком као коначним исходом.

Фудбал 19.09.2014 | 15:00
Нови живот Камбијаса у Лестеру

Ако волите енглески фудбал, онда сте прошле суботе око 16 часова – тек пристигли из кладионице с "вађења", пошто вас је бацио кец на Арсенал и у напетом ишчекивању првог старта Лазара Марковића за мртви Ливерпул против ренесансне Виле – одлучили да гледате поподневни клинч Сандерленда и Тотенхема; обећани су голови, и нису издали.

Али ако СТВАРНО волите енглески фудбал, онда сте знали да је права забава суботњег поподнева била на стадиону Британија, где је Стоук дочекао Лестер. Тврди, упорни домаћин против најразигранијег новајлије у Премијер лиги.

И он, Естебан Камбијасо, најтрофејнији аргентински играч свих времена – ако је веровати новинарима, успео је да претекне чак и вечног Ди Стефана – који дебитује за Лисице, мада би без проблема могао да игра у ма ком већем клубу.

Проћелави мајстор који је био генетски предодређен да баш у Италији, земљи његових предака, достигне врхунац каријере, одувек је био симбол борбеног, срчаног играча, какви оплемењују фудбал својим трчањем, клизећим стартовима, залагањем које чак и највећег манекена што чека лопту на рогљу шеснаестерца тера да се потруди мало више.

Талисман и питбул, левоног и интелигентан, снажан, омален и нимало гламурозан, али способан да окрене и противника и меч наглавачке, Камбијасо је био фудбалер којег су тренери обожавали, а навијачи волели да виде у саставу, мада су углавном превиђали његове квалитете, заљубљени у налицкане ведете од којих су се очекивали голови.

Зашто је овај текст у перфекту, побогу, када је Камбијасо тек на новом почетку у Енглеској, у коју је као слободан играч стигао после пуне деценије у Интеру и због које је одбио повратак у домовину (добро, и због наводна два милиона фунти за једну сезону, колико се спекулише да ће на његов рачун стићи од тајландских газди Лестера)?

Јер је у ноторно ветровитом граду на реци Трент виђен један потпуно нови Естебан.

Све до прошле суботе Лестер Сити био је "сигурица" за повратно путовање у Чемпионшип, а Камбијасо дефанзивни ветеран који нема више шта ново да понуди. И све се променило за само један дан, у којем ће град у срцу Енглеске добити новог хероја, а Премијер лига играча који јој је недостајао, а да то нисмо ни знали.

Дошао је Аргентинац у Енглеску да се игра, јасно је било као дан после само неколико минута те сјајне, борбене утакмице с нимало изненађујућом двојком као коначним исходом.

Цео живот је Камбијасо био радилица, ћутао и трчао, извршавао своје задатке и градио имиџ једног од најбољих дефанзивних везних играча своје генерације, али и неколико претходних и будућих.

Било је изузетака, наравно, као када је ударио свој параф и печат на онај фантастични гол Аргентине против Србије и Црне Горе на Мундијалу у Немачкој.

Тужно је то првенство, учествовали смо под именом земље која је свега месец дана раније занавек отпутовала у беспуће историје, Кежман је по обичају добио црвени картон, што ће бити и окидач и показатељ распале атмосфере у репрезентацији, Аргентина нам је дала шест комада, али тај други ће бити хит и о њему ће се још причати: више од двадесет пасова су разменили Аргентинци, појели лопту и сакрили је од преспорих момака у белим дресовима, да би на крају Камбијасо одиграо дупли пас с Креспом, дочекао лопту на своју левицу и у паду пресудио Јеврићу, Илији Петковићу и свима нама који смо прижељкивали макар репризу Фиренце 1990...

Умео је он да даје голове, дакле, знамо ми то најбоље, али никада није био овако опуштен и оволико добар као у дресу неугледног Лестера.

С подигнутом крагном и осмехом возача аутобуса који је управо срео колегу на окретници "тридесет кеца", Камбијасо је играо као највећи аргентински шмекер, изводио све прекиде, држао конце игре као најбољи трбухозборац, и лагано водио Лестер и Леонарда Ужоу, њихову нову звезду, до прве победе у Премијер лиги.

А у недељу од 14.30 Лисице дочекују Манчестер Јунајтед. Шта мислите, ко ће им бити највећи адут?

Коментари / 0

Оставите коментар