Премијера филма о Арчибалду Рајсу

Документарно-играни филм „Чујте, Срби!“, који је снимљен поводом стогодишњице доласка Арчибалда Рајса у Србију биће премијерно приказан вечерас у Новом Саду. Рајс се истакао на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

Србија 19.09.2014 | 09:10
Премијера филма о Арчибалду Рајсу

Премијера остварења Чујте, Срби! одржаће се у Српском народном позоришту, на сцени „Јован Ђорђевић“, преноси Тањуг.

Најављено је да ће пројекцији присуствовати председник Србије Томислав Николић, такође, гостима ће се обратити градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, најавила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Редитељ документарно-играног остварења је Горан Вукчевић, а лик Арчибалда Рајса тумачи глумац Урош Здјелар.

Филм кроз динамичан дијалог седамнаесторо саговорника покушава да састави сложени мозаик Рајсовог живота и рада. Наратор води гледаоце кроз просторе Рајсовог ратног пута са српском војском, док играни сегменти допуњују атмосферу епохе у којој се све дешава.

Арчибалд Рајс био је швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор Универзитета у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

Умро је 1929. године у Београду, где је и сахрањен. По његовој жељи, његово срце однесено је у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

19.09.2014 17:31

ВЕЛИКО ХВАЛА АРЧИБАЛДУ РАЈСУ ,СВЕ ЈЕ ИСТИНА ШТО ЈЕ РЕКАО И ДАН ДАНАС ИСТЕ МУКЕ НАС МУЧЕ , за половину смо сми криви ВЕЛИКИ СРВИН ЈЕ АРЧИБАЛД РАЈС НЕКА МУ ЈЕ ВЈЕЧНА СЛАВА И ВЕЛИКО ХВАЛА

ОДГОВОРИТЕ