Честитке и олакшање због резултата референдума

Одлука шкотских гласача да се не отцијепе од Велике Британије изазвала је данас олакшање и салву честитки из сједишта Европске уније.

 

Свијет 19.09.2014 | 06:50
Честитке и олакшање због резултата референдума

"Поздрављам одлуку шкотског народа да сачува јединство Велике Британије", поручио је одлазећи предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо у саопштењу за медије и додао да је то "добро за уједињену, слободну и отворену Европу за коју се Комисија залаже".

У очигледној алузији на најаве британског премијера Дејвида Камерона да би Британија могла да напусти ЕУ, Барозо је посебно похвалио посвећеност шкотских власти и народа европском пројекту.Честитке су стигле и од Барозовог насљедника, Жан-Клод Јункера, као и од предсједника Европског парламента Мартина Шулца.

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј је у свом саопштењу поздравио Камеронову изјаву да ће Британија остати цјеловита и изразио очекивање да ће она остати важна чланица ЕУ, на добробит свих њених грађана.Европски комесар за трговину, Белгијанац Карел Де Гухт, рекао је да би другачији исход референдума представљао катаклизму за ЕУ.

"Да се Шкотска опредијелила за независност, то би изазвало политичку лавину реда величине распада Совјетског Савеза", оцијенио је Де Гухт белгијском радију ВРТ.Он је указао да би ЕУ, уколико би се руководила принципом самоопредјељења, постала немогућа за управљање.У Бриселу је уочи референдума владала зебња да би шкотска независност могла да покрене ланчану реакцију у Шпанији, Италији, Француској и другим регионима који теже самосталности.

Своје задовољство због исхода референдума изразио је и Андерс Фог Расмусен, генерални секретар НАТО.

"Уједињено краљевство је међу оснивачима НАТО и убијеђен сам да ће наставити да игра водећу улогу како би наш савез ојачао", рекао је он.

У НАТО је раније била изречена бојазан да би отцјепљење Шкотске знатно ослабило британску војску, а самим тим и капацитете НАТО.

 

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

БиХ

19.09.2014 04:50

Сад це Баја да рони сузе.. Хèхè

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx. yyy

19.09.2014 04:56

Паметни.Нису они Балканци па да се само дијеле.Није то бивса Југа.Нису они као Срби, Хрвати и муслимани.Па теско нама будалама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

19.09.2014 05:05

Зар има неко да мозе да се одвоји à неце....сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

19.09.2014 05:07

Нису то балкански глупсони.Људи знају рацунати ми смо вјековима просјаци вецином због глупог патриотизма и насих јос глупљи водја "патриота"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оксиген

19.09.2014 05:08

Штета. Ипак, једна изгубљена битка не значи и изгубљен рат. Жао ми је због исхода... могао је бацити ново свјетло на тежње малих народа да узму властиту судбину у своје руке, а великима показати како изгледа кад јаму другоме копаш, па на крају сам у њу паднеш... Овде је Баја и његове илузије најмање битан. Битан је принцип и правило у коме нема изузетака... А велики су често склони ставу да је српска покрајина Косово и Метохија ""изузетак""...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

19.09.2014 05:09

Једва чекам реаговање Милокрада Лакташенка и његових климоглаваца и полтрона из СНСД,на шкотски референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

19.09.2014 05:38

Ти сто се кријес под шифром "БиХ" си тотални болид,благо рецено,да не казем будалетина.Битан је сам цин референдума,а не његов резултат.И по ставовима за независност Републике Српске су сви јединствени,и позиција и опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

19.09.2014 05:38

Стета, Лактасенку избисе џокер из рукава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

19.09.2014 05:40

Није Нама балканцима нико крив сто смо глуп народ људи се уједињуји а ми исто дивљаци умјесто да гласамо за боље ми за горе умјесто да се слозимо ми се раздвајамо умјесто да градимо ми русимо итд..... И сад кад зивимо у каменом добу није нам нико крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

19.09.2014 06:01

Када би којим случајем у Републици Српској био расписан референрум, ДА ЛИ ЖЕЛИТЕ ДА СЕ ПРИПОЈИТЕ ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ, сматрам да би 98 % гласао ЗА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

19.09.2014 06:10

Да би прошло "ДА" било је потребно промјенити свијет каквог га данас видимо и зато очекивано "НЕ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

19.09.2014 06:12

Скотски народ је за независност, али то нису дозволили стварни владари свијета - Билдерберг група на целу са енглеском и холандском краљицом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промјене

19.09.2014 06:24

Штета!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поглед

19.09.2014 06:25

Паметни људи, мене не би тенком могли истјерати из УК-а кад би једном улетио. У ова доба људи су схватили да економска снага није довољна, мора постојати и нека величина државе да би био играч на глобализацијском тржишту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

19.09.2014 06:33

Штета,а желео сам да се та освајачка творевина од британије распадне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиједи

19.09.2014 06:56

Велики мозе увијек бити мали, а мали никад не мозе бити велики,,, требаце нам времена да то сконтамо као и све остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

19.09.2014 07:26

Нецу да коментарисем одлуку Скота, то је ипак њихов проблем... Ја бих само једно питање поставио предсједнику РС (нецу да казем којем, јер се близе избори): Засто се увијек говори о неком одвајању, а никада се не говори о нацину да се заједно дјелује... Јер, нпр. рудник зељезне руде у Приједору не мозе да ради без Зељезаре у Зеници... Ријека Босна, Врбас итд теце и кроз Ф и кроз РС.... Па у цему је проблем? Као да це бити боље ако будем мањи, а не заједницки веци? Е то је сустина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

19.09.2014 07:35

Ре.Ацо. Знас кад це то да се догоди? Никад, а мозда ни тад..

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

19.09.2014 07:47

За "Ацо" У њиховом уставу постоји могуцност референдума и одвајања, јер су биле дрзаве прије спајања. Тако да нама ниста не знаци сто су по том питању сугласни и позиција и опозиција, када могуцност референдума само у РС или само у Федерацији не постоји у уставу БиХ. Моземо се ми бусати и упразно се надати али за легални референдум нема сансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.09.2014 07:54

Врло лоше и контрапродуктивно позивати се на шкотски модел за Републику Српску,у првом реду Шкотска је са Лондоном формулисала раферендум и енглески политичари су подржавали изјашњавање грађана. Када Додик каже нек се припреми Српска, тек се види да он нема никакав план, хоће ли ићи у Сарајево да се договара са Бошњацима, шта ће ако буду хтјели и они да гласају, како са Брчко дистриктом-укратко без плана и икакве подршке, као и свака његова авантура. Како је примљен у Москви, је л' са заставом и интонирањем Боже правде како приличи или без, зашто је потписан са БиХ, како онако мали транскрипт а разговарали 2 пуна сата, ономад су француски новинари чекали обраћање Оланда и Путина после дугог разговора од цијелих сат и 20 минута. Код нас је све могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хладна Вода

19.09.2014 08:11

Људи паметни нису они глупи балканци. Нас политицари и вјероуцитељи ходзе и попови сисају како њима пасе, као овце, докле год нас завадјају они сједе и руке гладе, а нека ми јадници муку муцимо ста дјеци за доруцак направити. Слусам предизборну кампању политицара, нико не спомиње оне који су погодјени поплавама. А вјероуцитељи нас уце како и гдје да градимо инат цркве, дзамије и инат кризеве. Народе, поцните вец једном да размисљате својом главом, немој да неко други мисли са њом. Поздрав свима онима који нису задојени националзмом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦНН

19.09.2014 08:15

А сада нека се спреми Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

19.09.2014 08:27

Нема ту ни пис кад је у питању католичка алијанса под командом Ватикана. Ту се ни референдумом не може ослободити од зла. Референдумом се могу само откидати народи територије ван кишобрана Ватикана. То је чак пожељно. Само једна пирамида може бити на свету - Ватиканова, а све остало Лојолина војска подрива и може бити организована у облику кактуса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

заборав

19.09.2014 08:41

Ми смо ово све имали, већ. Ја се сјећам ко је хтио остати у Југославији, а ко је био 'Шкот'. Али исходи референдума се намјештају онако, како је у интересу *великих', то је ваљда јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

19.09.2014 09:02

За блбл: Само да те питам, је ли Косово имало легалан референдум? Ни у Уставу Србије се не помиње могуцност референдума, па Сиптари прогласисе независност. Не прицај без везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормал

19.09.2014 09:08

А сад Референдум за одвајање од Баје великог Книнџе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

19.09.2014 10:39

Хоцемо и ми Срби из РС да се припојимо и будемо дио УК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

19.09.2014 11:21

Никада ми на овим просторима нећемо достићи ниво демократије као, сада актуелна Шкотска.На њиховим улицама се могло видјети да једни носе транспаренте за а други против самосталности, а нити једни нити други не посежу за насиљем.Код нас, при самој помисли на самосталност, други ''ваде'' оружје из подрума,пријете крвопролићем, уништењем и слично.

ОДГОВОРИТЕ