Каракај: Ускоро распуштање колективног центра

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш рекао је данас у Зворнику да ће у оквиру ЦЕП два пројекта, који се проводи на нивоу БиХ, бити распуштен колективни центар у Каракају.

Република Српска 17.09.2014 | 16:35
Каракај: Ускоро распуштање колективног центра

Чордаш је, након састанка коме су присуствовали замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Миладин Драгичевић и начелник општине Зворник Зоран Стевановић, рекао новинарима да се ЦЕП два пројекат у Зворнику односи на изградњу 34 стамбене јединице укупне вриједности око 1,4 милиона КМ, чијим би завршетком био распуштан колективни центар у Каракају.

Он је додао да је било ријечи да се, умјесто градње нових, купе станови за ову популацију који су већ изграђени, али да се цијена изграђених станова уклапа у предвиђену цијену.

Подсјетивши да реализација ЦЕП два пројекта иде споро, Чордаш је рекао да је било очекивано да ће радови на реализацији овог пројекта почети љетос, али да су тек сада завршене административне процедуре.

Чордаш је рекао да је било ријечи и о пројектима који се односе на повратнике, интерно расељена лица и на одржив повратак.

Драгичевић је рекао да се приводе процедуре за ЦЕП два пројекат, у оквиру којег ће бити купљени станови у Зворнику за породице које су смјештене у колективном центру у Каракају.

"Извршена је анкета међу људима смјештеним у колективном центру у Каракају, они су обишли већ готове станове, прихватили и дали сагласност", рекао је Драгичевић и истакао да је било ријечи о учешћу општине у овом пројекту, која код изградње нових станова даје земљиште, инфраструктуру, као и сву потребну документацију.

Драгичевић је подсјетио да је општина Зворник аплицирала на више пројеката на јавни позив Министарства за људска права и избјеглице БиХ, који је затворен ових дана.

"Коначну одлуку о износу средстава за приоритетна два пројекта за Зворник даће Комисија за избјегла и расељена лица БиХ, а највјероватније биће издвојено око 125.000 КМ за ове пројекте на двије локације у Зворнику", рекао је Драгичевић.

Стевановић је рекао да ће се радити ревитализација пута у засеоку Равне Њиве у којем живе Срби који су били расељени за вријеме ратних дејстава.

Он је додао да је овај пројекат вриједан око 35.000 КМ и да га финансира Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

"Радићемо још два пројекта који се односе на асфалтирање путева у избјегличким насељима Брањево и Економија, али нам је потребна одлука Комисије за избјегла и расељена лица БиХ", рекао је Стевановић.

Он је нагласио да локална заједница ради све за добробит људи којима је потребна помоћ.

Коментари / 0

Оставите коментар