ЛШ, 1. коло - резултати и анализа

На старту новог циклуса Лиге шампиона, бранилац титуле Реал Мадрид био је убедљив против Базела са 5:1, а највише драме било је у Енглеској, где је Ливерпул победио Лугодорец са 2:1 голом Стивена Џерарда из пенала у 93. минуту. У дербију кола, Борусија је са 2:0 савладала Арсенал, а идентичним резултатом Јувентус је поразио Малме. Атлетико Мадрид је као вицешампион Европе гостовао Олимпијакосу, и поражен је са 3:2.

Фудбал 16.09.2014 | 23:30
ЛШ, 1. коло - резултати и анализа

Група А: Тевез разбудио Јуве, Олимпијакос негостољубив према вицешампиону Европе

За Јувентус је елиминација у групној фази прошле године био тежак ударац, а "стара дама" је имала успорени старт у новом циклусу Лиге шампиона.

Малме је одолевао до 59. минута, када је луцидна асистенција Квадва Асамое донела гол Тевеза, а мало је недостајало да се и име Љорентеа нађе на семафору. Ипак, шпански фудбалер се нашао у офсајду, али победа није доведена у питање. Тачку на меч ставио је баш Тевез, елегантно изведеним слободним ударцем.

Карлос Тевез је постигао први гол у Лиги шампиона од априла 2009. године, после 1003 минута игре у елити.

Дијего Симеоне пратио је меч "јорганџија" са трибина због понашања у финалу Лиге шампиона у прошлој сезони, а од 31. минута гледао је како Олимпијакос води са 2:0. Прво је Масуаку сјајно шутирао искоса са леве стране, а појачање из Барселоне, Ибрахим Афелај, искористио је смушеност одбране да повиси на 2:0.

Стартер у дресу пирејског тима био је Лука Миливојевић, а његова екипа поклекла је у 38. минуту, када је Манџукић ударцем главом вратио Атлетико у меч. Напето је било у завршници полувремена, дошло је до кошкања, па су жутим картоном цех платили Маниатис и Коке. У наставку, повратник Митроглу је спретношћу у петерцу остигурао тријумф, само је Гризман ублажио пораз четири минута пре краја.

Костас Митроглу је потврдио тријумф, и то 9. голом у последњих 13 мечева у Лиги шампиона у дресу Олимпијакоса.

Група Б: Бугари мучили Ливерпул, Реал се распуцао против Базела

Навијачи Ливерпула коначно су чули химну Лиге шампиона после пет година без елите, али је и Лудогорец био жељан доказивања на најјачој сцени. Брендан Роџерс није рачунао на Лазара Марковића (пренета суспензија из Бенфике), а пут до гола нису налазили Стерлинг, Кутињо и Балотели. Често због претераног комбиновања, гужве у шеснаестерцу коју су правили гости, али и сјајних интервенција бившег чувара мреже бањичког Рада, Милана Борјана.

Ређале су се прилике, одличну шансу је имао Манкиљо, Борјан је заустављао ударце, а мало је недостајало да Ливерпул буде кажњен. Словеначки репрезентативац Роман Безјак је изашао сам испред Мињолеа, али је погодио стативу и пропустио прилику да се прослави.

За уздах олакшања на Енфилду, побринуо се новајлија Марио Балотели првим поготком у дресу "црвених", пошто је био спретнији између штопера бугарског шампиона и рутински спровео лопту у мрежу. Но, славље је кратко трајало, за мук на Енфилду побринуо се Абало, који је побегао Ловрену и матирао Мињолеа за велико славље бугарског шампиона.

Брука енглеског великана је ипак избегнута, захваљујући неспоразуму у дефанзиви, када је Борјан неспретним штоповањем поклонио дискутабилан пенал домаћинима јер је морао у дуел са Боринијем, а ударац са беле тачке успешно је извео Џерард.

За разлику од Ливерпула, Реал је био ефикасан. Због серије лоших резултата у Примери, изабраници Карла Анћелотија имали су задатак да се искупе у Лиги шампиона, а успели су да постигну четири гола до 37. минута против Базела.

После сјајног паса Хамеса за Наћа у 14. минуту, бек Реала је шутирао искоса са десне стране, а Суши се лоше поставио и преусмерио лопту у мрежу. Уследила је мајсторска лоб асистенција Модрића за Бејла, а хрватски репрезентативац има заслуге и за трећи погодак, пошто је започео акцију коју је завршио Кристијано Роналдо.

И Хамес се нашао на листи стрелаца, да би минут после његовог поготка Гонзалез на ефектан начин матирао Касиљаса после продора. Коначан резултат поставио је Бензема снажним ударцем након мајсторског проигравања Роналда.

Кристијано Ронадло је постигао 53. гол у дресу Реала у Лиги шампиона, и то у свом 52. наступу за "краљевски клуб" у елити.

Група Ц: Зенит рутински славио против Бенфике, тријумфалан повратак Монака у Лигу шампиона

Повратак Монака у Лигу шампиона није забележен у пуном сјају, клуб су напустили прве звезде Хамес Родригез и Радамел Фалкао, што је Бајер покушао да искористи, али без успеха. У 61. минуту, било је довољно искусно спуштање лопте Бербатова за Мутиња, који је матирао Лена за прва три бода пред тешко гостовање разиграном Зениту.

Андре Виљаш Боаш и Хулк су као представници Порта стекли велико искуство против Бенфике, а њихов повратак у Лисабон прошао је тријумфално за Зенит. Већ у 6. минуту лоша офсајд замка омогућила је Бразилцу да само спроведе лопту у мрежу, а пут ка тријумфу трасирао је црвени картон голмана Артура, због фаула испред шеснаестерца. Принудно је извршена измена, ушао је Лопес, који није успео да заустави ударац бившег играча Бенфике Аксела Витсела после корнера за 2:0.

Група Д: Борусија сигурна против Арсенала, Митровић без славља у Истанбулу

Невен Суботић дочекао је екипу Арсенала као стартер Борусије, у тандему са Папастатопулосом, а Вајденфелер није имао превише посла у првом делу игре. На другој страни терена, Ћиро Имобиле је донео вођство екипи после слалома са центра терена, а на 2:0 повисио је брзоноги Аубамејанг, на асистенцију Гроскројца у 3. минуту другог полувремена.

Шансу на мечу добио је и репрезентативац Србије Милош Јојић од 79. минута, када је заменио Шмелцера, а Имобиле је испраћен уз овације пред крај меча, пошто је Јирген Клоп решио да у игру уведе Рамоса.

Галатасарај је у нову сезону као тренер повео Ћезаре Прандели, а ремијем против Андерлехта је почео такмичење у Лиги шампиона. У Истанбулу, шокирао их је Прат голом у 52. минуту, када је на ивици шеснаестерца себи створио простор за незаустављив шут.

Српски репрезентативац Александар Митровић имао је прилику да потврди победу нешто касније, али је у дуелу са Муслером послао лопту далеко од стативе. Казна за промашаје белгијске екипе стигла је у надокнади, када је Чеђу био незаустављив по боку, па упослио Јилмаза за 1:1.

Лига шампиона, 1. коло:
Уторак:
Група А:
Јувентус - Малме 2:0 (0:0)
(Тевез 59, 90)
Олимпијакос - Атлетико Мадрид 3:2 (2:1)
(Масуаку 13, Афелај 31, Митроглу 73 - Манџукић 38, Гризман 86)
Група Б:
Реал - Базел 5:1 (4:1)
(Суши 14аг, Бејл 30, Роналдо 31, Родригез 37, Бензема 80 - Гонзалез 38)
Ливерпул - Лудогорец 2:1 (0:0)
(Балотели 82, Џерард 90+3 - Абало 90+1)
Група Ц:
Бенфика - Зенит 0:2 (0:2)
(Хулк 6, Витсел 22)
Монако - Бајер Леверкузен 1:0 (0:0)
(Мутињо 61)
Група Д:
Борусија - Арсенал 2:0 (1:0)
(Имобиле 45, Аубамејанг 48)
Галатасарај - Андерлехт 1:1 (0:0)
(Јилмаз 91 - Прат 52)

Среда:
Група Е:
20.45 Бајерн - Манчестер сити
20.45 Рома - ЦСКА Москва
Група Ф:
20.45 Ајакс - ПСЖ
20.45 Барселона - АПОЕЛ
Група Г:
20.45 Челси - Шалке
20.45 Марибор - Спортинг
Група Х:
20.45 Атлетик Билбао - Шахтјор Доњецк
20.45 Порто - БАТЕ Борисов

Коментари / 0

Оставите коментар