Алармантни демографски подаци

У свим градовима и општинама у Републици Српској прошле године био је негативан природни прираштај осим у Бањалуци, гдје је број рођених био 2.015, а умрлих 1.935.

Република Српска 11.09.2014 | 08:35
Алармантни демографски подаци

Подаци су то Завода за статистику РС, које је објавио јуче у свом билтену "Демографска статистика".

Ниједан град, а ни општина, осим Бањалуке, није се лани могао  "похвалити" већим бројем рођених од умрлих, па је тако Бијељина имала 930 беба, а умрлих 1.261, у Добоју је рођено 629, а умрло 859, док су у Требињу рођене 243 бебе, а 334 особе су умрле. Највећа разлика у броју рођених и умрлих прошле године била је у Приједору, гдје је рођено 548 беба, а чак 1.000 умрлих.

Демографски стручњак Стево Пашалић рекао је да су алармантни подаци да је само у Бањалуци позитиван природни прираштај.

“То је посљедица свих демографских кретања и негативних трендова код нас. Нажалост, ови трендови ће бити настављени ако се нешто о том питању не предузме”, рекао је Пашалић.

Он је нагласио да Српској мора да предстоји озбиљно сагледавање проблема, јер од 2002. године константно има далеко више умрлих него живорођених.


Извор: Глас Српске
 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Није никакво Чудо

11.09.2014 06:49

Није никакво чудо што је тако политика се бави само сопственим богаћењем.За младе и Фамилије ништа и не остане средстава за неки подстицај да се Наталитет побољша. Немам ријечи за ову политику ужасно? ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Науцник

11.09.2014 06:51

За разлику од Додика који обећава куле и градове, златне кашике и швицарски стандард, али у неком неодређеном периоду од његове па до ине генерације нараштаја, математика је неумољива! Иоле бољи познаваоц статистике и математике може са овим подацима дати приближно тачну годину када овдје више неће бити никога!!! Што је најгоре, пад броја становништва услијед пада природног прираштаја није линеарна функција него експоненцијална!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

11.09.2014 06:55

И у Бањалуци није стање у плусу. Колико је дјеце родјено у БЛ а из Целинца, Лактаса,Кнезева, Прњавира,Српца итд. Минус је у свим опстинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

11.09.2014 07:30

Треба створити повољан економски амбијент да би се дјеца рађала.А код нас је црвеносекташка банда тај амбијент створила само за групицу својих тајкуна,а народ ко ј..е.Биће доста посла и по том питању за будућу народну власт,сигуран сам да ће успјети,јер су то честити људи који немају ораха у џепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сабани

11.09.2014 07:42

А ста друго оцекивати од полуписмених уздриглих сабана него пропаст коју су изазвали. Па нико од политицара није се латио приватног посла,приватну фирму да покрене него гледа да смисли хиљаду нацина да оптерети економију.Да узме у свој дзеп,да посаље инспекцију да казњава приватнике.итд Сабани са једва закопцаним косуљама ведре и облаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

11.09.2014 07:46

Нема ту никакве катастрофе, то је сасвим нормално, Приједор је град у нестајању, то није висе ствар политике, свјетске економске кризе или ко зна чега, цисто урусавање темеља на којима је град настао, као нпр.Детроит у САД-у, кад је пукла аутоиндустрија, град напустен, овде то није могуће,па постепено пропада и нестаје. Прије Рата Рудник и Целпак су градили и стварали услове за раст, онда и пратеће дјелатности,па пољопривреда и занатство са јаким предузећима, сто је довело до експанзије града, али све је темељено на неколико индустријских гиганата два горе наведена, затим Градња, Боснамонтажа, Агроунија, Житопромет, Тргопродаја, фабрика цигле, керамике, те остале услузне дјелатности. Данас Рудник запошљава свега 10% некадашње радне снаге, Целпак не постоји, Тргопродаја, Агроунија, Житопромет, Циглана, Керамика, Градња,... Такодје, то је 15-20 хиљада радника мање, Боснамонтажа те пратећа предузећа немају ни трећину посла од оног некад,па ни радника, сва привреда се свела на Приједорчанку са 20-так запослених, Рудник са 700 и тамо неке стране фирме са Лохн пословима, услузне дјелатности, трговина, администрација, образовање итд не могу бити одрживи капацитети за запошљавање и опстанак,то су само пратеће дјелатности које служе као сервис за потребе индустрије и привреде уопште. Не постоје релевантни подаци на које се градоначелник Павић може позвати кад прича о расту запошљавања и како је Приједор град за примјер по том основу. Приједор данас нема висе од 60 хиљада становника, који ту зиве 7 дана у недељи,раде, зарадјују,тросе и могу се заиста убројати у становнике, остало до броја са пописа су људи који имају само пријављено пребивалиште ту и мозда проведу до мјесец дана годишње у граду на Сани. Тразите податке са Посао.ба, Завода за запосљавање и др.,о броју оглашених радних мјеста у овој години по градовима, одбаците јавну слузбу, образовање, и друго сто не спада у привреду...Видјецете да у Приједору нема посла, задњи је у БИХ нароцито имајуци у виду његову велицину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

11.09.2014 07:46

То је прелијепа вијест, никако алармантна. Надам се да је из разлога што су млади образованији и размисле трипут прије него се залете грлом у јагоде. Коме требају дјеца, да их гледа како одрастају без будућност и перспективе? Родитељима срце пуца што им не могу приуштити минимум потреба, а дочекати жив да ти дијете донесе прву плату (да се запосли у струци) у кућу је научна фантастика. Прво средити политику у држави. Смјењивати и кажњавати док се не опамете, а послије тога прославити уз мало вина и МНОГО СРЕТНОГ СЕXА. Није се никоме мрско сеxати, поготово младима. Проблем је хранити плод љубави наредних 20 година и надати се немогућем (како и јесте данас). Размишљати како прехранити дијете, како га заштитити од лопова и криминалаца????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

11.09.2014 08:04

Питање свима добронамјерним на порталу , да га не урекнем , који се издигао од осталог " смећа " од портала ,част изузецима , за кога се и против кога водио протекли рат ?! За лопове и против лопова , надам се да се слажете са мном ! Села око Тузле , викендице , основне и средње школе у Тузли , осим медицинске која је препуна дјеце која се школују јер желе " побјећи " из Тузле , све празно ! Омјер склопљених и разведених бракова скоро 50 : 50 ! Паметном доста !

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

11.09.2014 08:07

Па нека је, народ је гори од стоке у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто ?

11.09.2014 08:15

О депопулацији нико не говори,за десет година а то је такорећи јуче изгубимо двјеста хиљада људи.Шта то практично значи?Наши људи у САД или Западној Европи имају по двоје,троје дјеце, раде и породица је на окупу.Други је случај овде,осим политичара који се заклињу у функције,воле РС само док су у власти нико други не вјерује у нормалан живот,што би рекао Неле Карајлић у пјесми Дан Републике: ,,Не сања се више стари сан,сви чекају пасош...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо полу-писмен

11.09.2014 08:21

Ова је земља/регион осудјен на пропаст. Ко иоле види иза тарабе, то це му бити јасно; образовање, посао, зивот- све по Болоњи.Плати и имацес. Тако и наталитет. Дјеца су ту колатерала, а на крају неце их ни бити. Нека нама запада, демократије и осталих менадзера кад нисмо у стању да сами знамо како нам треба.Руси трпају у своју гузицу, амери нам помазу модификованом храном а кинези гардеробом. Идеално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

11.09.2014 08:52

Није то никакво чудо, ови СНСД-овци имају паре, али не могу да праве дјецу, а остали немају пара да издржавају дјецу коју би направили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

11.09.2014 09:06

Бас цудно,па додик вас јебе а ви се залите да нема дијеце,до вас је у сдс-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

опис

11.09.2014 10:20

Како, на који нацин? Да ли је ико у ус*аној Скупстини поставио то питање ? Па, зар да правимо јос сиротиње? За ово треба неко одговарати, срамотнооо!

ОДГОВОРИТЕ