Солидарни с богатима

Прво се десио мајски потоп, који је погодио око 40 посто укупне територије Републике Српске, остављајући хиљаде људи без ваљаног крова на главом.

Република Српска 03.09.2014 | 07:57
Солидарни с богатима

Укупна штета од мајских поплава у Републици Српској процијењена је на 2,1 милијарду марака. Онда су се десиле августовске поплаве, а набујали потоци носили су све пред собом. У Бањалуци и Челинцу однијели су три људска живота, а материјална штета коју су нанијели мјери се стотинама хиљада марака.

Власт у Републици Српској је након мајских поплава формирала Фонд солидарности, пребацујући сав терет за санацију штета од поплава и помоћи угроженом становништву на грађане Републике Српске . Из простог разлога што РС више нема пара и што је владајућа гарнитура исцрпила све финансијске ресурсе овог ентитета.

КОЛИКО СМО БИЛИ СОЛИДАРНИ

Зато је и основан Фонд солидарности, у који се средства прикупљају од донација и по основу “солидарног пореза”, који је Влада РС увела после поплава. Солидарни порез подразумјева да се на све нето плате у Републици Српској обрачунава намет од три посто за Фонд солидарности.
 
Колико је новца до сада прикупљено у Фонду, јавност не зна, а по свему судећи неће ни сазнати док не прођу октобарски избори. Представници опозиције тврде да Влада крије податке о средствима прикупљеним у Фонду, као и о броју емитованих ваучера, истичући да до тих података не могу доћи ни посланици у парламенту Републике Српске.

Премијерка Жељка Цвијановић, пак тврди да је до сада (27. августа) подијељено око 14.000 ваучера и да је остало да се подијели још три хиљаде.

Остаје, међутим, питање да ли грађани, чија је имовина уништена у поплавама, за ваучере могу купити оно што им треба. У појединим срединама могу да купе само оно што им нуде фирме које су склопиле уговор са Фондом солидарности. До 26. августа уговор са Фондом склопиле су 143 фирме и банке.

Негдје морају да чекају и до три мјесеца да им роба буде испоручена, а до тада ће стићи и зима. Неки опет своју робу за ваучере продају по цијенама већим од уобичајених. Уз то, ваучер нема стварну вриједност од пет хиљада марака, на колико је номинално издат, већ се ради о 4.000 КМ.

Представници власти у Републици Српској раније су саопштили да им је за покриће ваучера потребно 150 милиона марака, признајући да тај новац немају.

ПОТАПАЊЕ ФИРМИ

У међувремену, фирме које су склопиле уговор са Фондом солидарности су се нашле у великом проблему, суочавајући се са одгођеном наплатом својих роба од Фонда солидарности до осам мјесеци. Брзо је постало јасно да ће фирме, које су пристале на уговор са Фондом солидарности, врло брзо исцрпити сва расположива средства, остати без обртних средстава и тако угрозити своје нормално функционисање и измирење обавеза према добављачима, запосленима и држави.

Зато је власт интервенисала и, како сама нема новца, а избори су пред вратима, пронашла је соломонско рјешење – новац фирмама које испоручују робу за ваучере обезбиједиће банке.

Тако је пет банака са сједиштем у РС недавно потписало уговор са Фондом солидарности, према којем ће банке фирмама, које продају робу за ваучере, обезбиједити новац за набавку додатних количина робе, а да неће захтијевати никаква средства обезбјеђења од привредних субјеката по основу откупљених потраживања.

Банке су потом усагласиле услове по којима ће откупљивати потраживања од фирми које продају робу грађанима путем ваучера. Нема стандардних камата нити посебних гаранција, а привредници ће плаћати између 3 и 5 посто провизије. Банке од Фонда солидарности траже да им позајмљени новац врате за једанаест мјесеци.

Овакав аранжман с банкама био је спасоносно рјешење за актуелну власт, јер је пријетила опасност да ‘ваучер модел’ доживи потпуни фијаско, што би владајућу гарнитуре скупо коштало на изборима. На другој страни, банке увијек рачунају да ће наплатити своја потраживања од државе, ма колико она била у тешкој финансијској ситуацији. Чињеница је да се у Фонд солидарности сваког мјесеца уплаћују средства од солидарног пореза, тако да је тај новац сигуран, на шта рачунају и банкари, тврде економски стручњаци.

На крају, сви рачуни су испостављени грађанима. Није проблем то што се свим запосленима у РС од плата одбија три посто за солидарни порез, који је основни извор средстава Фонда солидарности. Проблем је у томе што ће власт себи приписати заслуге, као да ваучере за поплављене вади из свог џепа, а да при томе није учинила ништа да спријечи катастрофалне посљедице поплава нити је након поплава учинила много да помогне угроженом становништву.

Извор: зурнал.инфо

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

бн

03.09.2014 06:10

Ово је ипак све криминализовано...И тај вауцер док добијес па да буде активан и на крају умањен буде 300км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцанка

03.09.2014 06:14

"Проблем је у томе што ће власт себи приписати заслуге, као да ваучере за поплављене вади из свог џепа, а да при томе није учинила ништа да спријечи катастрофалне посљедице поплава нити је након поплава учинила много да помогне угроженом становништву." - ово је политика СНСД-а, зеле да замацу оци и да прикрију криминал и непотизам. Не заборавите њихова (не)дјела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јелена

03.09.2014 06:17

И лаз је да поједина предузеца имају уговоре. Знам два која не примају вауцера. А ста це ЛЦД некоме коме треба комплет паркет и столарија? Крадја.СНСД лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

03.09.2014 06:55

Како их није срамота,ова власт је осиромасила градјане висе и горе него била која природна катастрофа. Сад се види кад сколска година поциње колико је народу теско,како реце комсија (овакав зивот ми је одавно досадио). Јадно и срамотно ста нам је Додик урадио за ових 8 година власти. То бозе цувајуци српство и РС.одзава се на власти. доста је висе.Додика и кумове под хитно у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

03.09.2014 06:56

Ова ће власт измислити и птичије млијеко само да се одржи,а иза свега стоји сигурна пропаст.И то убрзо,јер је народу доста и лажних обећања,обештећења,празне реторике,деформисаних фаца,свега што тај исти народ води у сигурну пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аглаја Ивановна

03.09.2014 08:36

Ето, народ гладан, без крова на главом, не зна како ће преживјети зиму, а предсједник нема паметнијег посла него да пјева срећне пјесме под шаторима. Брука и срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.09.2014 08:38

У Добоју су појединци из градских комисија писали да су им полављени станови и куће код родитеља,тако је један добио 2 ваучера по 5 000км,а нити му је поплављен стан а ни кућа,још је сву сточну храну одвезао за себе,сад продаје по селу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

03.09.2014 08:48

Јадни народе доцекао си да не знас ни ста знаци нормални зивот а камоли да зивис нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазо

03.09.2014 09:34

Солидарностти је било и у оном систему у цему је проблем.Тада смо сви добро зивјели.Сјетимо се земљотреса у Бањалуци,у Црној гори сви смо издвајали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.09.2014 11:28

Чим је основан "заједнички" рачун знали су какви послови иду даље. Мало њима , мало за изборе, а угроженим шта остане и то мало што су добили још су им узеле овлаштене фирме са својим цијенама. У најмању руку срамота, али доћи ће ђаво по своје.

ОДГОВОРИТЕ