Бањалука: Отворен Јеврејски центар

У Бањалуци је свечано отворен Јеврејски културни центар. На мјесту гдје је првобитно планирана градња
Синагоге и културног центра никао је велики стамбено пословни објекат.

Република Српска 02.09.2014 | 20:03
Бањалука: Отворен Јеврејски центар

Градња културног центра од изузетне је вежности за Републику Српску али и односе Српске и Израела рекао је предсједник Јеврејског културног центра и шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арије Ливне.

Пројекат који је отпочео идејом шефа представништва Српске у Израелу окончан је након четири године. У Бањалуци је отворен Јеврејски културни центар у склопу којег се налази мала синагога.

Завршен пројекат доста је другачији од планираног. Град Бањалука је прије четири године издао ријешење за градњу 4000 квадрата. Саградјен је доста већи објекат. Иако је на мјесту градње планирана синагога и Јеврејски културни центар. 

Само 24 одсто саградјеног објекта биће у власништву Јеврејске заједнице, остатак је по договору припао изводјачу радова а то је Нискоградња Лакташи. У Јеврејској заједници нису били претјерано расположени да појасне колико је читав пројекат коштао.

Предсједник Јеврејске заједнице Арије Ливне ипак појашњава начин на који је финансирана градња и увјерава како од пројекта Јеврејског културног центра нико није зарадио а да је Јеврејска заједница добила земљу на основу имовине коју су Јевреји некада посједовали у Бањалуци.

Иначе главни пројектант Јеврејског културног центра била је супруга бившег градоначелника Бањалуке Драгољуба Давидовића који је издао Ријешење за градњу. Још један куриозитет који је медју осталима пратио изградњу Јеврејског културног центра је да је град Бањалука ријешење за градњу центра издао Јеврејској општини Бањалука. То удружење не постоји а то нам је својевремено потврдио и Основни суд Бањалука.

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бања Лука

02.09.2014 18:09

Овај Ливне као фол нас Србе воли, а и ми као фол њега и Јевреје, мада се никад нисмо видјели. Овај Ливне је дигао лову као и Милетов кум из Лакташа. Па зар смо стварно толике овце да нас ови овако шишају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

02.09.2014 18:20

Ја рекох подигнут грцки у захвалност грцком народу, помислио сам да је подигнут страдалим Србима, а оно подигнут оном коме је Додик издао куцу на Дедињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А то сто је мој дјед имао мацку о реп...

02.09.2014 18:20

Цудно је да само Јевреји добијају земљу коју су некад посједовали! Мени су преко пута њиховог "Културног центра" отели земљу са неком квази пуномоци из Израела и изговором да су ту зивјели прије 100 година! Питање: а ко је онда зивјео прије њих!? Досли из Израела као избјеглице, окупирали тудју земљу и сто година касније је њихова!? А увијек паценици били! ЦЦЦ И да, ако нисте знали име оца од Зградољуба! Драгољуб (Еугеније) Давидовиц! Зена му газдарица у куци а то се појављује само код Јевреја! А то да је Леми изводјац је друга прица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.09.2014 18:25

Мозете ме звати фасистом али никад их нисам волио! А Миле, Миле нас је продао да ни не знамо! Мислим халоооо "Јеврејска Општина Бањалука"!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

02.09.2014 18:28

Преиспитати послије избора! Давидовиц је продао пола Бањалуке Јеврејима а ми нисмо ни свјесни тога...наравно у талу с пјеваљком Лемијем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица Трофртаљка

02.09.2014 18:38

Класичан примјер криминала упакован у целефан. Следећи Бајин хит "јој шта вам радим, јој шта вам радим......"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам Јевреј, недај Бозе...

02.09.2014 18:40

1890 год. их је било 470 и посједовали су мали дио периферије тадасње Бањалуке! Сад их има 70 регистрованих у Бл. а посједују висе од 70% ново изградјених поврсина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

02.09.2014 18:56

Ако је ово културни центар онда сам ја комарац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

батман

02.09.2014 19:07

Овај Ливне је старији од Пантелије Топаловица и краде висе него он,пратеци свог великог френда Лемија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хеликоптерски сервис

02.09.2014 19:15

Види се из хеликоптера да је културни центар....хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојана

02.09.2014 19:46

Не могу да вјерујем ста нам овај Додик И његови криминалци раде пред оцима,продасе све сто имамо.Само нам је недостајао Јеврејски културни центер,И то замислите гради Нискоградња,а пројекат Давидовицева зена.Залосно за овај народ!! Пробудимо се народе И промјенимо власт...Гласајмо за опозицију!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грга

02.09.2014 20:38

А то сто је мој дјед имао мацку о реп.... како те није срамота да тако несто писес.Преко пута центра је обала Врбаса и ријека.Ако ти је дјед имо два квадрата онда извини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анакöнда

02.09.2014 21:26

Господо беспосленици. Кад несто олајавате онда идите редом. Тај јеврејски центар има политицку позадину. А сто се не питате ко раскрцми и гради у Инцелу Ђоко Екватор,Чајавецу СДС Па ко унисти једину фабрику кад и за ције владавине ФАБРИКУ хидраулике Универзал и ко је приватизова и за које паре. КАД ЛАЈЕТЕ ОНДА БУДИТЕ ПОШТЕНИ ДО КРАЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНИНА

02.09.2014 22:21

Требамо се присјетити кад су стале фабрике и ко их је испразнио и распродао имовину и вецину приватизовао јос прије 15 год. Зна се све. Будимо поштени. Зна се СДС ПДП И СОЦИЈАЛИСТИ. АЛИ УЧИМО ОД ДРУГИХ. СТО НЕ БУДЕМО КАО ЊЕМАЦКА. ПРЕТВОРИСМО СЕ У ПРЕКОПЛОТУШЕ, ТРАЧАРЕ.КАО ПОП ЦИРА И ПОП ШПИРА. ТО НАМ ЈЕ ДОКАЗ ДА СЕ НЕ МЈЕЊАМО. САМИ ПРОТИВ СЕБЕ. НИГДЈЕ ТОГА НЕМА НЕГО КОД НАС. МИЛЕ ЦЕ НАПРАВИ0И ДРЗАВУ БУДИМО РЕАЛНИ.ПУСТИТЕ ТУ ЗГРАДУ.БОЉЕ ЗГРАДА НЕГО ДА РАСТЕ АМБРОЗИЈА КУД ТО ИДЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

02.09.2014 23:13

Немам ниста против Јеврејског културног центра премда мислим да је превелик с обзиром на број Јевреја.Осим тога питам се засто није изградјен ромски центар.Мислим да би то био бољи друствени потез да се ова запостављена мањина стимулисе да његује своје културу и да им се повецавају могуцности да партиципирају у друству.Или културни центар националних мањина (Цеха,Украјинаца,Италијана,Словенаца итд)Колико сам могао закљуцити из цланака код њих је врло зива културна активност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

02.09.2014 23:55

ПА ВИДИ СЕ ДА ЈЕ ЈЕВРЕЈСКИ ЦЕНТАР ЦИМ СУ ТУ ЦУБИЦИ ДАВИДОВИЦИ ОНИ ТОЛИКО ВОЛЕ ПАРЕ ДА ИМ ЗАВИДЕ И СТАРЕ ЈЕВРЕЈСКЕ ПОРОДИЦЕ РЕГОДИЦИ И МИКЕСИ КИРИЈА ЈЕ БИТНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арие Ливне

03.09.2014 05:18

Живио Додик и Јевреји! Доле опозиција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.09.2014 14:27

Овај реце да је од велике вазности за Републику Српску ова зграда. Колико се сјецам за вријема рата слали сте хуманитарну помоћ у Сарајево у Бањалуку нисте, требали сте је направити у Сарајеву или Загребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дане

14.01.2015 11:54

Сто људи сто чуди.

ОДГОВОРИТЕ