Дачић: Европска перспектива кључ сарадње

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас на Бледу да је европска перспектива земаља западног Балкана суштински утицала на унапређење регионалне сарадње и рјешавање отворених питања дијалогом.

Србија 02.09.2014 | 19:17
Дачић: Европска перспектива кључ сарадње

Обраћајући се учесницима 9. Стратешког форума "Будућност западног Балкана - како унаприједити регионалну сарадњу", Дачић је рекао да су охрабрујућа увјеравања партнера из Хрватске да неријешеним билатералним питањима неће блокирати ни условљавати сусједе на њиховом путу ка ЕУ и да ће бити међу најгласнијим присталицама наставка проширења Уније.

"Свесни смо да нам предстоји тежак реформски период, али исто тако могу са задовољством да констатујем да је Србија направила велики напредак у бројним областима, као што су борба против корупције и организованог криминала, правосуђе, као и на плану унапређивања људских и мањинских права", нагласио је Дачић.

Он је истакао да је регионална сарадња и активно учешће Србије у регионалним иницијативама у великој мјери утицало на остварење напретка у овим областима, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је европска перспектива кључни фактор који је омогућио успјех дијалога Београда и Приштине.

Он је поновио да је пуноправно чланство у ЕУ приоритет Владе Србије која је опредијељена да оконча приступне преговоре до краја свог мандата 2018. године.

Дачић је рекао да је потребно да ЕУ, упркос проблемима са којима се сама суочава, покаже адекватну флексибилност за специфичности региона западног Балкана и да не дозволи да питање даљег проширења Уније буде запостављено.

Он је истакао је да би било добро да ЕУ размотри могућност јаче економске и финансијске подршке региону кроз прерасподјелу средстава, чији би се дио, намијењен државама чланицама, додјељивао и током процеса приступања Унији.

"Уверени смо да ово не би био само трошак за Унију и њене грађане, већ би, напротив, допринело даљој политичкој стабилизацији и економском развоју региона, чиме бисмо остварили обострану корист и за западни Балкан и за ЕУ", рекао је Дачић.

На маргинама скупа на Бледу Дачић је имао билатералне сусрете и са словеначким премијером Аленком Братушек и предсједником Одбора за спољну политику хрватског Сабора Милорадом Пуповцем.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

неципован

03.09.2014 07:14

Докле це народ овог дебелог трута да трпи и носи на грбаци, а и остале трутове у леглу сатанизма.

ОДГОВОРИТЕ