Расељени у колективном смјештају гладују

Крепшићани који се због посљедица поплава не могу вратити својим кућама, а од маја бораве у Спортској дворани брчанске Гимназије, два дана су без хране. 

Република Српска 02.09.2014 | 14:39
Расељени у колективном смјештају гладују

Њих 34-оро – инвалида, старијих и обољелих, жена, дјеце и омладине, мјесецима слуша обећања надлежних за живот без страха од сваке кише јер је немогућ повратак у куће у којима у мају ни кровови нису остали суви, а на све невоље доживјели су ново понижење.

„Ово је срамота која прелива чашу нашег стрпљења и слушања празних обећања од власти. Како да вјерујемо у најављене програме нашег збрињавања јер смо у потопљеним кућама изгубили све, када смо од јуче на хљебу и води“, огорчена је мајка палог борца, старица Амна Пилић из Крепшића код Брчког.           

У Црвеном крсту, чији су активисти све вријеме боравка ових људи у дворани Гимназије дежурали и били им на услузи 24 часа, имају, кажу, залихе хране, али немају кухињу. С почетком школске године остали су без волонтера и о свему на вријеме обавијестили Владу.           

„Ми имамо брашна и других прехрамбених намирница. С наше стране расељени у колективном смјештају добивали су доручак – суви оброк, а два кувана јела обезбјеђивала је Влада из средстава резерви. Не видим препреку да се посао организује само је у питању пренос надлежности за набавке од нас на на неко од Владиних одјељења“, објаснио је Денис Шехановић, секретар Црвеног крста у Брчком.           

Влада је, сазнали смо, тај посао јуче повјерила одјељењима за стручне и административне послове и избјеглице и расељена лица.

„Јутрос сам о томе обавијештен и предузео сам све што треба да ти људи већ од сутра поново добију ручак и вечеру јер је то најмање што за њих морамо учинити“, рекао је шеф Одјељења за избјеглице и расељена лица, Рифет Мујановић.           

За смјештене у колективном центру из Крепшића, као и за једнако угрожене од поплава и клизишта у већем броју насеља дистрикта, сутра је дан „Д“.

На једној страни је обећана исхрана, на другој засиједање Скупштине на којој би посланици требало да усвоје давно најављени Програм санације посљедица поплава и клизишта, за што је у буџету дистрикта обезбијеђено 10 милиона КМ.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар