Влада Српске дала 150.000 за затвор

Министар правде Републике Српске Горана Златковић отворила је данас у Требињу реконструисане просторије Казнено-поправног завода /КПЗ/ Требиње за коју је Влада Републике Српске издвојила око 150.000 КМ.

Република Српска 02.09.2014 | 14:20
Влада Српске дала 150.000 за затвор

Златковићева је истакла да су значајан допринос у извођењу радова дала и осуђена лица, што доприноси њиховој ресоцијализацији, а затвор је током радова беспрекорно функционисао и није било проблема.

"Успјели смо да завршимо све активности које смо планирали током ове године", рекла је Златковићева и додала да је током 2014. године дат максимум када су у питању Казнено-поправни заводи у Српској.

Директор КПЗ Требиње Славиша Јанковић захвалио је Влади Републике Српске која је обезбиједила средства за адаптацијау просторија, чиме су се, како је истакао, стекли бољи услови за рад и боравак.Он је напоменуо да је адаптацијом отворено више од 550 метара квадратних корисног простора, а између осталог урађени су подови, плафони, мокри чворови, кухиња, канализација, те видео надзор, нови ресторан и асфалтиран прилаз објекту.Јанковић је истакао и да је проширен капацитет објекта на јужној страни за 30 одсто.

 "Објекат потиче из 19. вијека и до прије неколико година био је у веома лошем стању. Сад је ситуација сасвим другачија и можемо рећи да су услови перфектни", рекао је Јанковић.

Он је додао да је капацитет објекта 65 затвореника, а тренутно их борави 50 са казном затвора до три године, који су једном осуђивани, што је предвиђено за овај затвор.Јанковић је похвалио ангажованост затвореника на пословима адаптације, додајући да је у КПЗ Требиње створена таква клима да осуђена лица могу да бораве и раде без надзора.

"Затвореници су ангажовани и на другим пословима. У склопу КПЗ-а послује Привредна јединица `Пударица`, односно отворено одјељење Дужи гдје имамо своју фарму свиња о којима се брине пет затвореника, а 10 затвореника је ангажовано у кухињи", каже Јанковић.Он додаје да су у претходном периоду затвореници изводили радове у школама, Дому здравља и другим установама гдје је било потребно.

Јанковић каже да у овој установи није било покушаја бјекства затвореника, напомињући да у осуђеничком дијелу нема жена.Огњен Пушара /29/ из Гацка, који је осуђен на казну затвора од три године због трговине и промета опојним дрогама, каже да Управа затвора води бригу о њима, да су услови добри и да нема никаквих примједби. 

Он каже да у затвору имају могућност да се баве и спортским активностима, међу којима су кошарка, стони тенис, теретана, шетња, те истакао да током радног ангажовања мјесечно добијају новчану надокнаду.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јован

02.09.2014 12:25

Максимум ће,акобогда,бити од октобра,а не како наводи ова назовиминистарка.У прилог томе говоре проширени капацитети затвора,али их треба проширивати и у Фочи,и Туњицама,јер ће бити од октобра силна мд-раја њихови становници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

02.09.2014 12:55

МАЛО СУ ДАЛИ КАД ЗНАЈУ ДА ТРЕБА СРЕДИТИ ЗА СЕБЕ,ПРИЈАТЕЉЕ И КУМОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

02.09.2014 13:53

Види како само спремају за себе, знају гдје ће им боравиште бити од октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

02.09.2014 13:55

"Директор КПЗ Требиње Славиша Јанковић захвалио је Влади Републике Српске која је обезбиједила средства за адаптацијау просторија, чиме су се, како је истакао, стекли бољи услови за рад и боравак" ВРХА СНСД-а У ОВОМ ОБЈЕКТУ НАКОН ОКТОБАРСКИХ ИЗБОРА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа84

02.09.2014 13:56

Ваљда ће им бити довољно за њихове ћелије. Заслужили су затвор, али мислим опет да је мало кад се сагледа колико би требало њих да заврши у затвору од Баје, Шпире и остале Дизни компаније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.09.2014 13:58

Скоро су и затвор у Фочи опремали, баш активно раде на сређивању простора за себе. Ето ја им ни то не би дозволио, не заслужују они добро опремљен затвор и луксуз у њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

02.09.2014 14:50

Ово је примјер паметног улагања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вицкасто

02.09.2014 22:12

Ово као у оном вицу... Него само размишљам да ли ће бити довољно мјеста за све црвене лопове и кримосе...

ОДГОВОРИТЕ