Ускраћен превоз српским ђацима

Већина српских средњошколаца са подручја централног Косова и Пећког округа данас није успјела да дође до школа због проблема са регистрацијом аутобуса, који су остали паркирани испред сједишта српског Јавног саобраћајног предузећа у Грачаници.

Србија 01.09.2014 | 14:23
Ускраћен превоз српским ђацима

У Економској школи у Лапљем Селу надомак Грачанице речено је да је до школа дошло свега десетак одсто ученика, јер их ђачки аутобуси нису превозили јутрос први пут од 1999. године. Срни је у Косовској полицијској служби појашњено да ђачки аутобуси нису регистровани на косовске таблице, односно сва возила су регистрована на име Рашко–призренске епархије на таблице Прокупље.

Из косовске полиције кажу да је руководство српског Јавног предузећа обавијештено крајем маја да од 1. септембра ђачки "жути аутобуси" неће моћи да превозе ђаке, јер нису регистровани на косовске таблице. Из Јавног саобраћајног предузећа у Грачаници, осим возача, нико од одговорних није дошао на посао у сједиште фирме, већ су директор и његови сарадници отишли у Косовски управни округ да би са начелником округа Срђаном Петковићем пронашли рјешење.

Регионални начелник Школске управе Предраг Стојчетовић изјавио је Срни да је изненађен информацијом да возила која превозе ученике нису регистрована. "Проблем мора да се реши што пре. У супротном, наћи ћемо другог превозника за ученике", рекао је Стојчетовић. Он каже да је нову школску 2014/2015 годину започело око 25.000 ученика у предшколским установама, основним и средњим школама на Косову, међу којима је око 1.600 првачића.

"Нема значајних промена у броју ђака у односу на прошлу годину", каже Стојчетовић. Бојан Гуџић из Добротина надомак Грачанице, чија је кћерка данас требало да крене у први разред, каже да школска управа не може избјећи одговорност за несавјесно поступање.

"За сваку је осуду ово што су нам урадили, што су нашој деци ускратили задовољство да чују прво школско звоно", каже Гуџић.

Коментари / 0

Оставите коментар