Позвали на прекид ватре у Украјини

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и шеф канадске дипломатије Џон Берд позвали су данас на хитан прекид сукоба у Украјини и покретање дијалога између сукобљених страна.

Србија 01.09.2014 | 13:41
Позвали на прекид ватре у Украјини

Дачић је на конференцији за новинаре, након састанка са Бердом, констатовао да Русија и Украјина имају "чудан" однос према санкцијама и подсјетио да је Украјина подржала санкције према Русији, али их није спровела у дјело, а Русија није увела санкције Украјини у области пољопривреде.

"Ако они то нису урадили, не треба очекивати да ће Србија радити на своју штету", поручио је Дачић и поновио да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али да из својих економских интереса неће уводити санкције Москви. Берд је рекао да је задовољан због тога што Србија, како је рекао, не подржава "илегалну окупацију и агресију" на истоку Украјине и позвао Београд да настави да усклађује своју спољну и безбједносну политику са ЕУ.

Он је поручио да Канада подржава Србију на путу евроинтеграција и оцијенио да ће уласком у ЕУ она постати још атрактивнија за канадске инвеститоре. Берд је први шеф канадске дипломатије који је посјетио Београд, након 13-годишње паузе.

Коментари / 0

Оставите коментар