Парадајз црвен преко ноћи

У Србији је све више произвођача код којих поврће, сазри „преко ноћи“. Посебно је то случај код парадајза.

Србија 31.08.2014 | 11:21
Парадајз црвен преко ноћи

Наоко сочан и здрав, али када се пресече и загризе, свима је више него јасно да је јаркоцрвену боју добио на брзину. Многи несавесни повртари користе недозвољени етрел, како би поврће брже сазрело, што може да има и штетне последице по здравље људи, посебно када се употребљава без контроле.

Професор ратарства и повртарства на Пољопривредном факултету у Београду, др Небојша Момировић, упозорава да је много неодговорних произвођача у Србији.

- Некад су били регистровани препарати за регулисање раста и дозревања вишње, ради једнократног брања и уједначеног зрења - објашњава проф. др Моморивоћ. - Никада, међутим, није била одобрена употреба активне материје етрел, нарочито код парадајза и диње, где се највише и користи. Дозвољена је искључиво фолијарна примена, и то у одрђеној концентрацији, која апсолутно нема никакве штетности по здравље човека.

Према речима професора Момировића, код нас се, ради бржег зрења, приспећа на тржиште и веће цене производа, уместо фолијарне примене ради систем „кап по кап“.

- Овим системом, у великим количинама, за недељу дана може да се изазове зрење парадајза или диње - прича проф. др Момировић. - На тај начин умањују квалитет и дужину чувања таквих производа, али могу да изазову, у појединим случајевима, и проблеме у исхрани људи. Реч је о неодговорности, јер за дозревање постоје једноставнији, јефтинији и природнији начини. Природни хормон зрења је гас етилен, који емитују црвени плодови парадајза и диње.

Како објашњава професор Момировић, системом „кап по кап“, биљка наводњавањем кроз корен прими велику количину ове активне материје и то има штетне последице. Званично није дозвољен и набавља се на сивом тржишту.

Процеси убрзаног сазревања поврћа и воћа познати су више хиљада година, прича проф. др Станиша Стојиљковић, шеф катедре за еколошко инжењерство Технолошког факултета у Лесковцу.

- Што се тиче брзих метода дозревања, најчешће су то једињења која испушта етилен - објашњава проф. др Стојиљковић. - У Америци су биле афере када су уместо дозвољеног етилена неки фармери користили токсични ацетилен.

Хормони раста, било да су дозвољени или недозвољени, поред тога што стимулишу убрзано сазревање, у знатној мери негативно утичу на људски метаболизам. Убрзано сазревање доводи до тога да имамо зрео безукусан парадајз или црвену јабуку која не мирише.

ДОЗРЕВАЊЕ У СЛАМИ

Некада се дозревање воћа и поврћа обављало у слами или у пшеници, у амбарима - прича проф. др Стојиљковић. - Пшеница је испуштала гиберинску киселину, док је слама производила етилен. То су све симулатори раста. Иначе, јабука, крушка, бресква и шљива су врсте воћа са интензивнијим испуштањем етилена. Зато њих не треба чувати заједно са кромпиром, купусом и црним луком, јер ће пре времена проклијати.

САМО ОД ПРОВЕРЕНИХ

Поједини произвођачи у Србији не знају ни шта купују од пољопривредних средстава, а ни колико смеју да их користе, сматра Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

- То је јавна тајна да поврће насилно дозрева - каже Паповић. - Тај проблем треба решити са Министарством пољопривреде, да се оснује Регистар пољопривредних произвођача. Тако ћемо знати шта праве и како праве. Овако, докле год имају слободну вољу, увек постоји проблем. Због тога воће и поврће треба увек куповати од добро проверених људи, а не од накупаца. Инспектори, нажалост, контролишу минимално и најосновније.

Извор: Новости.рс

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МираИСа

31.08.2014 09:38

Е зато ко год има и комадић земље треба да засади или засије.Кад прочитамо ово, мало се замислимо и уплашимо а онда кренемо на пијацу и купујемо отров. А земља испред куце...празна...можда са неким цвијећем али од поврћа ништа. На моје питање пријатељици...која има већи комад земље испред куће са неугледним травњаком...зашто не обрадеодговор је био "Нисам луда кад имам на пијаци све што пожелим." Е немаш драга моја, сигурно пожелиш да се твоја дјеца здравије хране...а то не можеш добити купујући на пијаци... Ја своју дјецу храним својим неугледним али здравим поврћем које сама произведем...колико ћу то издржати не знам, али знам да ћу садити и сијати све док будем могла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

31.08.2014 09:38

Ја само једем воце и поврце из Херцеговине јер код нас се и краве цајевима хране а код србијанца мозе како било. Србијанци варају на свему па су тако са Енглезима уговорили извоз киселог купуса. Онда су слали каце у којима је било висе камења него купуса и то су правдали тиме да толико камења треба да би притиснуо купус.Енглези им висе никад то нису купили и прекинули све односе са њима.Исто су урадили и Руси и ЕУ.Хрвати и Словенци додју и покупују од тих сељака дзаба,носе код себе па део извезу а од осталог праве дземове и сокове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наркоман

31.08.2014 11:03

Сприц цуда прави ;-)

ОДГОВОРИТЕ