Како се краду гласови на изборима

Куповина и крађа избора је веома компликован и захтјеван пројекат.

Босна и Херцеговина 30.08.2014 | 10:55
Како се краду гласови на изборима

Јер укључује много људи и увијек је проблем да се спријечи одлив информација. Тако су избори само једна велика пијаца накупаца који, поред на страначким догађајима, шатори, храна, бине, пјеваљке, мајице, заставе и слично, зарађују и на гласовима. Ево један дио крађе и манипулације са изборним резултатима који издвајамо:

- Кад год касне резултати више од два сата с бирачког мјеста или из општинске изборне комисије, у питању је крађа или куповина.

- Свако кашњење прелиминарних резултата из централног изборног тијела, након сванућа, знак је манипулација.

- Свака крађа, куповина или било која значајнија манипулација, знак је слабости странака које учествују на изборима. Знак је њихове лоше организације или недовољно опредијељене и провјерене мреже активиста.

- Нема борбе против тога. Јер то је једна од израслина трајних особина друштва и људи.

Постоји неколико устаљених технологија крађе и куповине гласова.

ПРОДАЈА МЈЕСТА У БИРАЧКИМ ОДБОРИМА - Читав низ небитних странака постоји и иду на изборе ради продаје мјеста у бирачким одборима. То је слабост овдашњег законодавства. Продајом мјеста дају се многе повољности и могућности странкама које су оспособљене за крађу и куповину. У малим мјестима гдје свако свакога зна довољно је само погледати имена и пезимена оних који су на списковима тих странака и све вам се само каже. Мораш бити талентовано глуп да вјерујеш како СНСД или тамо нека српска странка имају у својим редовима покривене жене у бирачким одборима.

УПИС ПРЕФЕРЕНЦИЈАЛА - То аматери само тако зову. Ствари стоје простије. Ради се о тајном договору свих чланова Бирачког одбора који, када се преброје листићи за странке, свако добије листиће своје странке и уписује крстиће за оне страначке кандидате за које су дали обећање или добили паре. То није крађа гласова између странака већ крађа гласова унутар странака. Због овог процеса резултати касне у општинску Изборну комисију и у ЦИК.

БУГАРСКИ ВОЗ - Бугарски воз је процес у којем је потребно претходно отуђити, украсти, један празан гласачки листић. Или имати фалсификат који се неће уочити, што је мање вјероватно. Онда се тај листић попуњава у интересу одређене странке и кандидата и даје гласачу који га само убацује у кутију а износи празан. Празан листић се, од стране лоповске инжењерије, опет попуњава и даје сљедећем. И тако до затварања биралишта, односно до броја бирача које контролишеш. Бугарски воз је знак да неко или странка контролише одређени број бирача на бирачком мјесту. То могу бити разни начини контроле, од финансијских, родбинских, идеолошких, интересних до криминалних, пријетећих и уцјењивачких.
Бугарски воз је тек контрола тог процеса који је већ унапријед обављен. Суштина крађе само је у крађи једног празног листића.

ЛАЖНИ ИЗВЈЕШТАЈ СА БИРАЧКИХ МЈЕСТА - То је процес који такође подразумијева консензус свих чланова Бирачког одбора. Без обзира какав је резултат, у извјештају се уписују договорене и доплаћене бројке. Битно је да корекција није превише очигледна јер би то могло изазвати додатно бројање, негдје на неком удаљеном мјесту што би разоткрило цијели процес.

ЛАЖНИ ИЗВЈЕШТАЈ ИЗ ОПШТИНСКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ (ОИК) - То је превелики залогај. Али је
могуће и дешавало се у појединим општинама УСК и постоје увијек сумње да ће се дешавати и на овим вишестраначким државним октобарским изборима. Претежно су то везе и договори са неким у главном бирачком тијелу земље БиХ.

КУПОВИНА ПОЈЕДИНАЧНИХ ГЛАСОВА - То је процес од бирача до бирача. При чему се ријетко паре дају унапријед већ се тражи неки доказ, снимак мобилним телефоном, одређена боја оловке, што ће регистровати члан Бирачког одбора и слично.

Нешто слично ради се посредством Општине или неког кантоналног министратва а најчешће кроз министрство за питање бораца гдје се кроз социјалну карту купују гласови, најчешће су то незапослене или социјално угрожене особе који су као такви и највјернији гласачи. У овом случају новац се даје унапријед обзиром да се ради о државном новцу. Услов је да донесете потврду из мјесне заједнице као социјално угрожене особе што вриједи за Општине или испуне већ припремљен формулар што вриједи
код даваоца средстава неког од министарстава у најчешћем случају је ангажовано министрства за питање бораца.

Довољно је да обећате да ћете гласати за препоручену политичку странку и лова државног новца претходно припремљеног ''за те намјене'' је ту. Најчешћа цијена таквог купљеног или обећаног гласа је 100 КМ по особи из једног породичног пунољетног домаћинства.

КУПОВИНА ГРУПНИХ ГЛАСОВА - То раде сеоске лоле и друге Кабадахије који се често називају Вођама мишљења и другим лирским надимцима. Вођа мишљења узима паре и гарантује сто, двјесто, тристо, гласова. У правилу, то обећање се испуњава а послије гласања се дијели новац. Нико се претјерано не распитује како се то остварује али је битно да се заинтересовани обраћају онима који су већ провјерени, који гарантују и који за сваке изборе гласове могу продавати другом купцу. Цијена
таквог гласа код Кабадахије креће се од 50 до 100 КМ.

ВРЕЋЕ - О томе не треба да се разглаба. Ту је све могуће.

ИЗУЗИМАЊЕ ЛИЧНИХ КАРАТА - Дан прије избора појединци, учесници у крађи и куповини, покупе личне карте од бирача с одређеног бирачког мјеста. Власници се неће ни појавити на бирачким мјестима а „гласање" ће се обавити у оквиру договора унутар Бирачког одбора. Изузимање личних карата подразумијева неки купопродајни аранжман, а најчешће је цијена до сад била 50 КМ.

ГЛАСОВИ МРТВИХ - Неажурни бирачки спискови и непрецизна евиденција страначких чланова омогућују странци која влада Бирачким одбором да у своје гласове, на преосталим листићима, убацује и гласове мртвих и одсељених.

ДИСПЕРЗИВНОСТ БИРАЧКОГ ОДБОРА - Сваки члан Бирачког одбора сарађује са онима који му, у оквиру странке, нуде најбоље услове. То значи да могу да се гласови продају унутар општине или унутар изборне једнице, у нашем случају све изборне јединице су сличне на цијелом подручју УСК.

ИМЕНОВАЊЕ СВОЈИХ ПОСМАТРАЧА - Често локални моћници у странкама захтијевају да они,
за свог кандидата и слично, постављају посматраче на бирачким мјестима. То су у правилу левати који појма немају и који за неке мале паре од 100 до 200 КМ буду задовољни, обаве тај посао а да и не знају чему су присуствовали.

ЈОШ БЕЗБРОЈ НАЧИНА - Регистровано је више од осамдесет начина крађе гласова. Али многи од тих начина зависе од услова конкретне изборне јединице или града.

Међутим, прије него што се одлучите за изборе као бирач, посматрач, симпатизер или кандидат на листи, бавити се нечасним и криминалним радњама с циљем лоповског прибављања гласова некој од странака, треба да имате на уму ако сте у бирачком одбору или посматрач да ће вас на овим октобарским изборима увијек неко пратити, можда снимати ваш говор, сликати ваш рад и запамтите да нисте сами у том поступку рада бирачких одбора и посматрача. Немојте себи дозволити судски прогон, јер они за које сте одрадили посао за новац дићи ће руке од вас јер ви њима више не требате.

Запамтите свако фалсифицирање или на било који начин намјештања избора и изборних резултата је кривично дјело, које по закону и ове накарадно друштвено уређене и клерофашистичке земље БиХ са собом носи ригорозне мјере и одређене санкције.

Канцеларија за истраживање “Сове Крајине”

29. Августа 2014.

Извор: ЉутаКрајина.нет

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Камере против злоупотреба

30.08.2014 09:07

Треба направити тако да гласачка мјеста буду покривена камерама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гласац

30.08.2014 09:07

Демократски зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цлан бирацког одбора

30.08.2014 09:12

Преко цлана ОИК у Требињу М.ЦУРИЦА је Лука Петровиц покрао локалне изборе у Требињу 2012 године и срусио ДоброславаЦука који то и не зна.Купили су били све цланове бирацких одбора од малих странака и дописали гласове.Исто це покусати и за ове изборе.Награда је посао за Цурица у хидроцентрали ХЕТ,директорско мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.08.2014 09:13

Бирацки одбор се купии то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камере против злоупотреба

30.08.2014 09:13

И не само да гласачка мјеста треба покрити камерама, већ уградити камере и на гласачке кутије, тако да камера цијело вријеме прати гласачке листиће, да ли неко прилази гласачкој кутији и како јој прилази,и наравно камере приликом бројања гласачких листића, како на бирачким мјестима тако и послије у центру за бројање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

30.08.2014 09:16

лицно сазнање о крадји гласове је јадна истина мој пријатељ је уцствовао на пребројавању и казе:ако видимо да нам не одговара додамо јос један глас циме листиц правимо невазецим уцествовао сам у пребројавању гласова након рата и мој захтјев је био:НИКО ОД БРОЈАЦА ГЛАСОВА НЕСМИЈЕ ПОСЈЕДОВАТИ ПРИБОР ЗА ПИСАЊЕ и било је како је народ хтјео оловка је нелегајно орузје на изборима зато молим све оне који се спрмају за ове изборе који су зивотно вазни за овај народ да ово увазе.УСЛОВНО АКО ИХ ИНТЕРЕСУЈЕ ИСТИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА АДМИНИСТРАЦИЈУ САЈТА-ОДЛИЧАН ТЕКСТ

30.08.2014 09:24

субота, 30. август 2014. Током предизборне кампање у РС, Београд не жели отворено да подржи никога, јер уколико тај неко изгуби изборе то може направити само додатне проблеме у односима са РС, каже за ДW Бранко Радун. Изјава српског премијера Александра Вучича како се Београд неће мешати у предизборне активности у Републици Српској (РС), и да неће подржати ниједну страну, није била предмет пажљивих политичких анализа. Углавном се само забележила изјава премијера Вучића да ће Србија поштовати народну вољу, без икакве подршке било којем кандидату. Такође се преносе изјаве председника РС Милорада Додика да он такву подршку није ни очекивао, и његове тврдње да “оријентација неутралности државног врха Србије по питању избора у БиХ нама у потпуности одговара”. Какве год ко закључке извлачио након ових изјава, сигурно је да садашни став државног врха Србије прилично одудара од некадашње праксе. Бивши председник Србије Борис Тадић и Милорад Додик имали су традицију активне узајамне подршке у предизборним кампањама, и отворено су изражавали подршку један другом за победу. А у паузама избора су се забављали заједничким дружењем на спортским утакмицама и другим приредбама. Додик (ни)је пуштен низ воду? Политички аналитичар Бранко Радун сматра да је добро што ће та пракса сада бити прекинута. “Тај однос Тадића и Додика је био нешто од чега су само њих двојица имали користи, а од тога није било никакве користи за Републику Српску, оцењује Радун. То је била политика ‘ја теби ти мени', која се базирала на њиховим страначким потребама и маркетингу, и где су њих двојица један другом чинили неке услуге. Можда ће неко имати примедби на однос садашње власти према Додику и РС, али чињеница је да су сада ти односи резултирали са много више конкретних активности, од којих ће можда неку корист видети и сами грађани”. Бранко Радун каже за ДW да је читава прича о томе како је Додик сада напуштен од Београда и пуштен низ воду пренадувана. Сада свако ову ситуацију посматра из свог угла, онако како њему одговара, примећује Радун. “Они које Додик нервира у међународној заједници сада су задовољни, јер је он наводно изгубио подршку Београда. Наравно да ће и сарајевска јавност бити задовољна, и да ће сада спиновати читаву причу, јер сматрају да ће лакше изаћи на крај са неким другим уместо Додика”. Преувеличавање српског става Јасно је да би многи волели да виде леђа Додику, и зато сада овакве реакције на Вучићеву изјаву, али ја морам да кажем да су односи Београда и Бањалуке сада далеко бољи него пре годину дана, скреће пажњу Радун. Уосталом, да је Београд дигао руке од Додика то би било праћено неком негативном медијском кампањом против њега у српским медијима; тога нема, и зато мислим да је ово преувеличавање једног неутралног става Србије, који је по мом мишљену добар, јер показује да Србије не жели да се упушта у страначку борбу у РС, каже Радун. “Мислим да овакав став не може нанети неку политичку штету Александару Вучићу, примећује Радун. Да би му то нанело неку политички штету ви бисте морали да имате неке медије, као и опозицију, који би могли да експлоатишу такав његов став, и да га представе као неку издају српских националних интереса. Како ни тога нема, мислим да он од овога неће имати неке политичке штете”, каже Радун. (Не)видљиво дистанцирање Неутралан став српског премијера према изборима у РС је део неке европске приче, где се једноставно не жели ни на који начин угрозити европски пут Србије, оцењује за ДW Александар Попов, директор Центра за регионализам. Онако како се то радило у време власти Бориса Тадића свакако није могло допринети нормализацији односа између Београда и Сарајева. Међутим, ипак је приметно да то дистанцирање није баш превише видљиво, напомиње Попов. Наиме, ако се погледа мало уназад, видећемо да је било доста сусрета челника РС и Србије, па и заједничких седница владе. Али, у сваком случају се види један далеко резервисанији став руководства Србије према самом Милораду Додику, сматра Попов. Исплатива политика Београда? Свака политика носи ризике, па и овакав став Александра Вучића, каже Попов одговарајући на питање колико оваква политика може донети политичких проблема Вучићу, и оптужбе да ради против српских интереса. “Ја мислим да је била грешка претходне власти демократа што су водили политику приближавања Европи, али и подилажења том јаче национално обојеном бирачком телу, напомиње Попов. Стога мислим да, без обзира на критике регионалне политике садашње власти напредњака, она ипак мора да остане конзистетна, и да на дужи рок може донети добре резултате и да ће се исплатити”, сматра Попов. Београд ближи од Москве Постоје такође оцене да се Милорад Додик осећа охрабрено подршком коју добија из Москве, али и да је то разлог зашто су се српске власти одлучила за овакав став према Додику; наиме, претпоставља се да би свако даље сврставање уз Москву било додатно иритирање западних партнера Србије. “За политичаре у РС је ипак важно како се Србија поставља према њима, наводи Попов. Сигурно за тамошње политичаре није добро уколико грађани примети да се Београд дистанцира од појединих политичара. Мислим да то има већи значај од неке подршке из Русије. Јер, ипак, Москва је далеко а Београд је далеко ближи, каже Попов. Политичка судбина Милорада Додика ће ипак највише зависити од тамошњих бирача, и од тога шта је урађено за грађане Републике Српске, каже Попов, а ипак мање од Београда. Мислим да је Милорад Додик и даље јака политичка личност у РС, каже са друге стране Радун, и да је могуће да му нека посебна помоћ Београда и није потребна. Београд у сваком случају не жели отворено да подржи никога, јер уколико тај неко изгуби изборе то може направити само додатне проблеме у односима са РС, напомиње Радун. (Дојче веле)

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx80

30.08.2014 09:30

Бирачки одбори су кључ и ако то опозиција не буде схватила, готово је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крупа на врбасу

30.08.2014 09:35

Додјите код нас на обуку како се краду гласови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

30.08.2014 09:40

Има још метода највишу лаж и превару праве се у самом цик-у фол неких гласова из одсуства ту се ради по принципу ко да више или за некога ко је њима у интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кара новац

30.08.2014 09:44

ВУКСАН БОСКО СЕОСКИ ДЈИЛКОС ПОЛИЦИЈСКИ КУРСАДЗИЈА ЗА СВАКЕ ИЗБОРЕ УЗМЕ ДО 50 000 КМ ОД СНСД И ОНДА ХВАТА НАСЕ МЈЕСТАНЕ И ОБЕЦАВА БИЦЕ ВОДА АСФАЛТ РАСВЈЕТА ИТД А КОЈИ ИМАЈУ СВОЈЕ МИСЉЕЊЕ ЊИХ ПЛАТИ 10 20 50 КМ А НАЈУПОРНИЈЕ 100 200 КМ ЈА ОД ЊЕГА ВЕЦ ДВА ПУТА САМ ДОБИО ПО 200 КМ И ОПЕТ САМ ГЛАСАО ЗА КОГА САМ ЈА ХТИО ПОЗ НАРОДЕ УЗМИТЕ ЛОВУ А ГЛАСЈТЕ ПО СВОМ УБЈЕДЗЕЊУ А ЛОВА ЈЕ СВАКАКО ПОКРАДЕНА ОД НАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

30.08.2014 09:55

Драги људи немате потребе нагадјати само питајте Додика и свиту око њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

30.08.2014 09:55

СНСД најбоље познаје како се краду гласови. А то је детаљно објаснио и њихов дојуцерасњи секретар странке Рајко Васиц на свом блогу. Тако да највисе примјена ових горе наведених метода моземо оцекивати управо од њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

се

30.08.2014 09:55

Није могуце да се краду гласови :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

30.08.2014 09:57

Бирачки одбори су улазница за крађу избора и сви су се разлетили да купе и убаце своје људе у БО. Чавићев НДП је отишао корак даље и на територији ФБиХ препустио своја мјеста у БО ХДЗ а ови њима своја у РС. Ако у БО одбору има само један частан човјек нема ништа од крађе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

30.08.2014 10:04

Еее драги мој јадни и изманипулисани народе то вам је доказ ста знаци НАТО па и УН и све остале високо рангиране институције које кроје нејакима њихов и онако јадан зивот. А нису ни религије боље и оне су постале легло зла и продузена рука тих непријатељски институција погледајте у својој најблизој околини с киме такозвани богомолитвеници сједе у првим редовима умјесто да се баве Бозијим пословима. Они граде себи фирме и светска аута а бас их брига за народ једва цекају да неко умре па да било ста узму од и онако ојадјене фамилије. О било ком народу да се ради пуно вас молим молите се Богу и у дуси а не само на мјетима гдје неко гледа и да идете тамо гдје неко оцекује да и оно једино новца од вас извуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

30.08.2014 10:04

Ми смо такви, не можемо се натјерати бити ништа друго, и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

30.08.2014 11:22

ОВИХ ДАНА СУ ЗАПОСЛЕНИ У ЕЛЕКТРОБИЈЕЉИНИ, ПОШТИ, ФОНДОВИМА И ДРУГИМ ПРЕДУЗЕЋИМА НА РЕПУБЛИЧКОМ НИВОУ, ДОБИЛИ ОБРАЗАЦ И ОБАВЕЗНИ СУ ДА ОБЕЗБЈЕДЕ НАЈМАЊЕ 7 НЕОПРЕДЈЕЉНИХ БИРАЧА, УЗ НАВОЂЕЊЕ АДРЕСЕ, ТЕЛЕФОНА, А ДА ИСТИ НИСУ ЧЛАНОВИ ПОРОДИЦЕ. ТРЕБА САМО ДА ВИДИТЕ ЈАДНИКЕ. АЛИ НИ ТО НЕЋЕ ПОМОЋИ БАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњиво

30.08.2014 11:41

Људи, па сви смо свјесни да се код нас купују и продају гласови... То ради и снсд и сдс... Сви знате да будуци приправници морају да надју 50 људи, који це да дају бр лицне карте и потпис и онда наси политицари заједно попуниавају листице... Зато позивам све људе, да изадју на изборе и дају глас за свога фаворита или да уцине гласацки листиц невазецим, јер це наси људи у политици да попуне празан листиц у насе име

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

30.08.2014 13:16

Сваке изборне године прица се понавља,вец познате крадје и разне манипулације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњово

30.08.2014 14:29

Ре семберац 7 није ниста, у Бобару морас да скупис 50 људи који це да гласају за снсд да би био примљен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искуство

30.08.2014 16:24

У Самцу за локалне изборе побиједи СДС, а након 7 дана додју вреце из иностранства- таман колико треба- па побиједи СНСД! Тако да им искуство не недостаје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицијска заштита

30.08.2014 17:03

Још горе и јадније од изборних крађа је и то што нико неодговара. Ево конкретан примјер-у општини И.Н.Сарајево на локалним изборима 2012.год. одборник те општине Шешељ Дејан је за себе и своју странку СНСД украо више стотина гласова,то је одмах након избора пријављено полицији,прикупљен је велики број доказа о томе али кривичне пријаве ни до данас нема. Шта мислите зашто?... Па то су Бајини људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матриx

30.08.2014 21:01

Ексклузивно!!! Меркелова у Берлину рекла да Додик мора остати на челу РС! Њемачка ће подржати формирање трећег ентитета у БИХ! То ће подржати и Србија и Хрватска као потписнице и гаранти Дејтона! Све то због радикализације ислама у БиХ и шире на Балкану! А сљедеће године почиње озбиљан рат у Турској између Турака и Курда! Знам да је ово врло депресиван сценарио (нарочито за оне који мрзе Додика) али све ће бити овако. Ето живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

30.08.2014 21:21

И СНСД и СДС узимају бирацке одборе од малих странака, поготово оних који нису српске. Иyти су и кедни и други. Јаxни ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добрињац

31.08.2014 09:17

У Источној Илиџи поједини годинама преко својих кабадахија плаћају 50КМ.

ОДГОВОРИТЕ