Скандал у Савјету безбједности УН

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић назвао је синоћ класичном пропагандом изјаву косовског министра Енвера Хоџаја да појединци из Србије пружају подршку проруским снагама у Украјини.

Србија 30.08.2014 | 22:03
Скандал у Савјету безбједности УН

Хоџај је на крају седнице Савета безбедности УН осудио Србију због, како је рекао, учествовања појединаца у подршци групама проруских сепаратиста у источној Украјини, нагласивши да се власти Косова томе противе.

Подсетивши да је Косово прогласило независност од Србије без договора са њом, Дачић је узвратио:

"Да ли желимо да живимо у прошлости или да идемо у будућност? Не знам зашто упетљавате Србију у ваш дијалог са Русијом. Ако имате нешто да причате против Русије, о каквој заједничкој руско-српској активности причате? Ви злопутребљавате седницу Савета безбедности за класичну пропаганду."

Он је подсетио да је заједно са представницима Приштине и другим званичницима држава Западног Балкана био у Берлину где се разговарало о стабилизацији и консолидацији ситуације у региону.

"И ви мислите да је то ваш допринос томе? Ја сам овде био више од десет пута са косовским премијером Хашимом Тачијем и никад се нисам на овакав начин расправљао с њим. Молим све остале који у влади Косова имају ниже функције од њега да не представљау веће католике од папе", рекао је Дачић.

Српски министар је нагласио да Србија не учествује ни у каквим агресивним акцијама било где у свету.

Како је рекао, има грађана Србије муслиманске вероисповести у Сирији и Ираку, где учествују у дзихадским организацијама што Србија најоштрије осуђује, а има и доборовљаца који учествују и на страни проруских снага и на страни Украјине.

Како је рекао, не можемо се суочити са будућношћу ако се не расветли наша прошлост.

"Ми хоћемо с вама да постигнемо политичко решење. Ви сматрате да је то решење већ нађено, једнострано сте прогласили независност, које су овде многе земље подржале.... Србија је платила доста за своје грешке, хоћемо ли стално враћати у прошлост или желите да идемо даље ", рекао је Дачић.

Како је додао, он и Хоџај сигурно неће решити светске проблеме.

"Дајте да решимо нашу кризу и посветите се боље томе... Ако је прошлост једина наша будућност не вреди да разговарамо о будућности на овакав начин", закључио је он.

Хоџај је рекао и да је Косово забринуто због сукоба у Ираку и Сирији, као и због "агресије Русије на Украјину".

"Косово је шокирано насиљем које се дешава у тим земљама. Кад је реч о Сирији, има појединаца који учествују у сукобима у тој земљи. Косово је против учествовања појединаца из Србије у подршци групама проруских сепаратиста у источној Украјини", рекао је Хоџај.

Такође, рекао је и да Руска Федерација данас није у позицији да говори о ситуацији на Косову и региону.

"Русија је прешла све црвене линије међународног реда и закона, а ми осуђујемо руску окупацију Крима и инвазију у источној Украјини. Русија је зато изгубила већину свог међународног кредибилитета и легитимитета да говори о међународном миру, правди и стабилности", рекао је он. 

Хоџај је додао и да су косовске власти забринуте због руско-српских војних вежби најављених за 2015. које виде као опасност за безбедност и стабилност у југоисточној Европи.

Поводом Хоџајевог излагања огласио се и представник Русије у СБ УН, рекавши да Хоџајеве речи не одражавају стварност.

"Догађаји на Криму резултат референдума на којем је учествовало више од 80 одсто гласача, од којих је преко 90 одсто гласало за независност, за разлику од Косова. А неки кажу да су избори на Косову, где је изашло нешто више од 40 одсто бирача, били успешни", рекао је он.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Дачић ке у праву

30.08.2014 08:34

Дачић је у праву, затворимо врата прошлости а отворимо врата садашњости и будућности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

30.08.2014 10:36

Истина боли, а да је истина и Дачића заболила види се по реакцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

30.08.2014 12:05

Костаце Србију пуно, они сто су отисли горе, да помогну брацу Русе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нови

30.08.2014 12:26

Добро је рекао али требате заборавити Косовски бој да би исли у будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

30.08.2014 12:53

Да, истина је теска, истина је да је Косово и Метохија отети од Српског народа. Истина је позната само је питање ко је зели видјети, као и у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никада нецемо заборавити

30.08.2014 15:12

Ко је Србин и српскога рода, и од српске крви и колена, а не дош'о на бој на Косово, не имао од срца порода, ни мушкога ни девојачкога! Од руке му ништа не родило, рујно вино ни пшеница бела! Рђом капо док му је колена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јулио

30.08.2014 16:10

Ти си смијешан ако стварно мислиш да иза неких десетак авантуриста стоји Влада Републике Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жути

30.08.2014 16:12

Какав је то скандал кад је човјек рекао истину, а Дачића истина вријеђа. Могу мислити колики је скандал направио Дачић негирајучи те чињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

30.08.2014 16:58

Али странр тв куце су снимале и мозес мислити на ББЦ -ју ,русима долази подрска и појацање из србије,и онда приказасе оне неписмене будале са кокардама како давају некој руској тв-куци интервју.сад га нормално овај албанац зајебаје и то у ун,ради оних будала сто их мариц позива у емисију,и нормално исмијава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За зути

30.08.2014 17:30

Неказе се дзаба код нас у Босни сваки муто воли зуто. Тако и ти зути . Само онако млатис празну сламу! Типицан примјер великог сељацине који вози Мерцедеса и мјеса малтер по цијели дан по Баустеллама . Од сколе нема ни основну редовно заврсену ,него ју је купио у пакету са средњом негдје у Грацаници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак Тузлак

30.08.2014 20:06

Кад би се ја питао Косово вратити Србији то је Српска земља, а Рс и Федерцију укинути и једног преседника у Босну убацити за цитаву земљу да ови лопови вец једно нестану Бакир Златко Додик и напокон да наса дјеца бољу будуцност имају кад вец ми нисмо имали ! Кроз насу мрзњу према другоме остављамо лосе за насу дјецу и њихову будуцност. И ми хоцемо да наса дјеца касније имају могуцност ста у свом зивоту да постигну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

30.08.2014 20:18

Коментатори овдје из БИХ зеле изједнацити десетак цетника који су отисли у Украјину са стотинама а мозда и хиљадама мудзахедина који су из БИХ, са Косова,из Сандзака и из Европе отисли у Сирију или вец гдје. Лицемјерно и нема објасњења нити оправдања за такво потурање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

31.08.2014 06:54

Да је Србија некадасња и трбала би помоци браци у Украјини нико се не буни сто Хрватска саље хеликоптере доказаним фасистима из Украјине али је залосно како ови појединци пису о њима, било би добро заборавити и да смо Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тенкови

31.08.2014 08:00

Истини треба погледати у очи,тако и овај скандал,ако се мозе назвати скандалом. А што се тице коментара,ово само показује колико је друство затровано национализмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

01.09.2014 06:24

Све је то смешно и жалосно. Нико никад плаћеницима није забранио да иду и да ратују. Од памтивјека увијек су људи бежали од својих куца у туђе земље и ратовали за неке њихове идеале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НоНаме

01.09.2014 14:07

Босњак Тузлак свака цаст на коментару! Требали би сви да га процитају!!

ОДГОВОРИТЕ