Бошњацима понуђен максимум

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је да је родитељима ученика бошњачке националности из Коњевић Поља и Врбањаца понуђен максимум у складу са законом и Уставом у вези са националном групом предмета, те да је сада одлука на њима да ли ће дјецу послати на наставу.

Република Српска 28.08.2014 | 14:31
Бошњацима понуђен максимум

"Искрено вјерујемо и надамо се да ће родитељи доносити одлуке аутономно, те да ће на прво мјесто ставити интересе своје дјеце и донијети одлуку у њихову корист, а не у корист центара моћи ван образовног система Српске", рекао је Мутабџија.

Он је појаснио да се национална група предмета несметано изучава према привременом споразуму из 2002. године у 22 основне школе у Републици Српској којима постоје услови за то, али да су се старији ученици у Коњевић Пољу, који имају услове да уче националну групу предмета, солидарисали са млађим ученицима, којих нема довољно у одјељењеима за националне предмете.

Мутабџија је додао да је родитељима у Врбањцима код Котор-Вароша понуђено да им се изађе у сусрет да дјеца од шестог до деветог разреда уче језик бошњачког народа из уџбеника из ФБиХ, те да се споје два одјељења да би се испоштовао услов из привременог споразума од 18 ученика у одјељењу за учење националне групе предмета, али да родитељи тај приједлог још разматрају.

"Привремени споразум, који је политички договор јер главни инструмент тог договора није преточен у законски оквир, примјењује се само у Републици Српској, и то у пуном капацитету у 22 школе, док у ФБиХ имамо тек један или два случаја да се имплементира, и то само када је ријеч о српскпм језику, и то без употребе уџбеника из Републике Српске", рекао је Мутабџија.

Он је додао да су родитељи ученика из Коњевић Поља ове седмице позивани на разговор у Министарство просвјете и културе Републике Српске, али да су се они одлучили да иду на консултације у Сарајево, а да су се родитељи ученика из Врбањаца одазвали позиву.

"За разлику од ученика из Коњевић Поља, ученици из Врбањаца би, уколико би одлучили да крену на наставу 1. септембра, требало да полажу и разредни испит у некој од школа у ФБиХ да би се уписали у виши разред у односу на онај који је требало да похађају прошле године. Највећи проблем је са оним ученицима који су завршили девети разред и који без тог испита не могу добити диплому о завршеној основној школи", рекао је Мутабџија.

Национална група предмета подразумијева учење језика једног од три конститутивна народа, вјеронауке и природе и друштва за ученике од првог до петог разреда, а од шестог до деветог разреда – језика, историје, географије и вјеронауке, и то под условом да у одјељењу постоји 18 ученика за тај вид наставе.

У Српској се за националну групу предмета користе и уџбеници из ФБиХ, док се у ФБиХ такав договор само дјелимично поштује, и то само за језик, за који се притом не користи уџбеник из Републике Српске.

Ученици бошњачке националности из Коњевић Поља и Врбањаца због националне групе предмета прошле школске године нису похађали наставу, с тим да су ученици из Коњевић Поља разредни испит полагали у ФБиХ, па би се ове године могли уписати у старији разред, али ученици из Врбањаца то још нису учинили.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

равноправност

28.08.2014 18:57

Цуј треба бити 18 уценика, па то је висе од 50 посто једног одјељења.А данас и одјељења броје мање од 30 уценика.Не стите се тако права конститутивних народа у ентитетима без обзира на њихову бројност.То је дискриминирајуци закон.Цак и онај несретни Влајки казе да ово није у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

најгори министар убједљиво

29.08.2014 07:23

Проблем је да се у 3-4 повратничке школе оеганизује настава на Босанском језику а од тог се прави питање одбране ентитета а није проблем што приватни факултети цвјетају ко печурке посље кише и што је теже завршити средњу школу него тај факултет и што продукујемо профиле кадрова које ником не требају. Сад су избори па се надам да се нови министар неће брукати пред свијетом због ситница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

29.08.2014 08:50

Људи траже да у својој земљи говоре језиком којим су говорили вијековима и то је проблем? Што то ниси запослио у Бања Луку учитеље из србије који једва набадају свој екавски? Како то да се само у муслиманским насељима не пријави ни један учитељ Србин из Босне, или Муслиман? Зато што би ти и Срби из Бања Луке рекли да га себи кући водиш, нек теби просипа "бело", "лепо", и "бурек са сиром"! Једини разлог је да твој Баја има довољно материјала да "брани" Српску! Да нема времена објашњавати лоповлуке, од силне инвазије Турака, муџахедина, бошњачке дјеце, побуна муслимана против ТРОЈСТВА у предсједништву (а у ствари су само против Срба), инвазије заједничких институција (гдје вам дјеца добру лову узимају у Електропреносу, и по БХ амбасадама) Па вас треба у затвор. Не могу да вјерујем колико наизглед "обични" људи могу лагати и красти годинама без имало стида и страха???????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

31.08.2014 18:02

Њима муслиманима се даје и дало им се превише. То је она народна кад казе ти му дас прст он хоце руку, сва дјеца која живе у Републици Српској а неце да уце по закону Републике Српске, одмах их треба истерати у Федерацију, јер не видим разлог засто би уцили босњацки који је Алија измислио у рату, и језик који нико не признаје, а неце да уце језик који сви уце, а тако и са Срба који су у Федерацији мада их нема пуно, нек уце тај Алијин босњацки или нек бјеже у Републику Српску, а не овако запетљали су око скола да се висе не зна ни ко ста ради ни ко ста уци.

ОДГОВОРИТЕ