Бањалука 2014.: Бедене брани титулу, стиже Троицки

Прошлогодишњи побједник бањалучког челенџера, Словенац Аљаж Бедене, наступиће и на 13. издању овог турнира, што ће бити први пут да један тенисер брани пехар освојен у граду на Врбасу.

Тенис 27.08.2014 | 19:45
Бањалука 2014.: Бедене брани титулу, стиже Троицки

Највећу пријетњу представљаће му земљак Блаж Рола, те Шпанац Алберт Рамос-Винолас, 88, односно 96. тенисер на АТП листи најбољих свјетских тенисера, који су постављени за два прва носиоца. Уз њих, ту је и Виктор Троицки, некада 12, а сада тек 408. играч на свијету, чији успон ка врху је кренуо баш из Бањалуке када је, 2005. године, из квалификација стигао до финала.

Нема сумње да ће Троицки имати велику подршку домаћих љубитеља тениса, али и да се сам нада како би историја могла да се понови. Такође, ту је и Румун Виктор Ханеску, побједник челенџера из 2012. године, што потврђује да ће овогодишњи турнир бити изузетно јак и квалитетан.

Смотра почиње у суботу, 6. септембра, првим мечевима квалификација, док главни дио стартује два дана касније и трајаће до недјеље, 14. септембра.

- Ми смо још 2009. године подигли ниво турнира и од тада је његова вриједност 100.000 долара. Наградни фонд износи 75.000, док се преосталих 25.000 долара односи на такозвани “хоспиталити”, што значи да сви учесници имају обезбијеђен смјештај. Побједник челенџера добиће 100 АТП бодова, те износ од 9.200 евра, док ће финалиста из Бањалуке отићи богатији за 5.400 евра и 60 АТП бодова – нагласио је директор такмичења Милан Радаковић, иначе први човјек ТК Младост, организатора челенџера.

Према његовим ријечима, некада један од најбољих свјетских тенисера, Виктор Троицки, добио је од организатора “вајлд кард” и потврдио свој долазак, док је друга позивница отишла у руке младог Николе Милојевића, најперспективнијег српског јуниора.

- У Бањалуци се игра један од посљедњих турнира на шљаци у току сезоне, па играчи који воле ову подлогу користе прилику да још мало поправе свој пласман на АТП листи прије преласка на тврде подлоге. За нас је додатни мотив што нам долазе тенисери из чак 21 земље и настојаћемо да оправдамо висока очекивања. На то нас, уосталом, тера и чињеница да смо два пута проглашавани за најбољи спортски догађај града Бањалука, те признање за најуспјешнију манифестацију у Републици Српској – додао је Радаковић.

Директор турнира изнио је и занимљив податак да је пехар намијењен побједнику челенџера тежак чак 18 килограма, као и да ће и ове године сви бањалучки клубови послати своје најмлађе чланове, њих готово 100, да одраде посао скупљача лоптица.

Већ по традицији, бањалучки челенџер неће проћи без два позната лица. Једно од њих је Тамара Врховац, међународни судија из Хрватске, која на овај турнир долази од његових почетака. И овај пут у Бањалуку ће стићи директно из САД, са УС Опена.

Други је Италијан Симоне Вањоци који је прескочио само прво издање турнира, а након тога више ниједан. Чак је одбијао и позиве да учествује на много уноснијим смотрама, само да би стигао у Бањалуку. Сада га нема на списку учесника, већ је међу резервама, али према ријечима директора Милана Радаковића, биће у највећем граду Српске као гост.

УЧЕСНИЦИ
Дванаест дана прије почетка турнира позната су имена 24 учесника челенџера: То су Блаж Рола (88. на АТП листи, Словенија), Алберт Рамос-Винолас (96, Шпанија), Андреас Хајдер-Маурер (111, Аустрија), Аљаж Бедене (133, Словенија), Анте Павић (139, Хрватска), Виктор Ханеску (150, Румунија), Андреј Мартин (153, Словачка), Чејс Бјукенон (158, САД), Јарослав Поспишил (196, Чешка), Никола Мектић (220, Хрватска), Рубен Рамирез Хидалго (225, Шпанија), Пеђа Крстин (238, Србија), Алдин Шеткић (247, БиХ), Артур де Греф (252, Белгија), Тристан Ламасин (259, Француска), Кимер Копејанс (261, Белгија), Јан Херних (273, Чешка), Артем Смирнов (288, Украјина), Валери Руднев (289, Русија), Аслан Карацев (299, русија), Бастиан Тринкер (303, Аустрија), Џејсон Јунг (308, САД), а позивнице организатора добио је и српски тандем Виктор Троицки – Никола Милојевић.

АТП, такође, има право на још двије специјалне позивнице, док организатор има право на још два “вајлд карда”. Четири тенисера учешће у главном костуру стећи ће кроз квалификације.

Коментари / 0

Оставите коментар