Биједа кобна по супружнике

Још се није стишао гњев јавности послије монструозног убиства у Источној Илиџи, када је Чедо Јововић убио своју кћерку Биљану због неслагања са избором њеног тада будућег мужа, а у Котор Варошу је Анте Чолић (45) из Врбањаца крајем јула убио своју 23 године млађу бившу супругу Емину Кахрић, након чега је извршио самоубиство.

Република Српска 27.08.2014 | 12:48
Биједа кобна по супружнике

Подсјетимо се и случаја у Градачцу, када је Едхем Шечић 6. јула рукама задавио своју три године млађу супругу Азиму, након чега се предао полицији.


Незапамћена трагедија је почетком јуна погодила и Модричу када је Стево Илић из ловачке пушке убио своју жену Гордану, а потом пресудио самом себи.Стручњаци кажу да љубомора може бити један од окидача у оваквим ситуацијама, уз напомену да на такве сурове потезе утиче читав сплет околности.

"Велики проблем ту може да буде, на примјер, да у току препирања и расправе између супружника долази до непрепознавања одређених ријечи. Људи су у свађи у стању свашта да кажу, али нису свјесни да иза тих ријечи стоји доста порука које наводе на то да би се могла десити трагедија", појашњава Биљана Милошевић, социолог.

Према њеним ријечима, лоша економска ситуација може бити добар повод да људи трагично страдају."Убиство може да уради сасвим нормална особа и најлакше је као мотив навести љубомору.Биједа може бити један од окидача, јер смо свјесни данашње ситуације. Међутим, када би се имало времена анализирати ријечи супружника током свађе, онда би се знао прави разлог", казала је она.

Да све малобројнију и отуђенију породицу "убија" економска несигурност, каже и психолог Александар Илић, додајући да овакве случајеве треба детаљно анализирати како би се пронашла срж читавог проблема."Сиромаштво не смије да буде 'окидач' за тешки породични злочин, јер се и прије најновијих економских криза живјело скромно, а радно.

Савремена породица је терорисана потрошачким ултиматумима. Немогућност да се удовољи агресивним потрошачким захтјевима, који су доказ еквивалента за успјех и срећу, многе фрустрира. Уморном потрошачу је као противтежа и привид поклоњена бескрајна слобода, без правила и ограде. Терорисан контрадикторним информацијама, човјек је збуњен, разјарен, несигуран", каже Милић.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Слободан Слоби Ненадовиц

27.08.2014 16:51

СВИ заједно мора да схватите; САМООДГОВОРНОСТ, СЛОГА, ЗДРАВ РАЗУМ, СТРУЦАН РАД И ТРУД су сигурност за трајно задовољство. Без обзира ко који посао обавља - квалитет и одговорност морају и резултат показати = свеукупно задовољство.

ОДГОВОРИТЕ