Од понедјељка: Школа под шаторима

Настава у свим основним школама у РС почиње 1. септембра, с тим да ће ученици од првог до петог разреда у четири школе које су претрпјеле велика оштећења у мајским поплавама једно вријеме наставу похађати у шаторима.

Република Српска 27.08.2014 | 20:56
Од понедјељка: Школа под шаторима

Наиме, како је данас појаснио Горан Мутабџија, министар просвјете и културе у Влади РС, ријеч је о шаторима које је донирао УНИЦЕФ, а у којима ће се настава одвијати алтернативно док се не заврши обнова школе.

Према његовим ријечима, прве дане нове школске године под шаторима ће започети ученици основних школа "Свети Сава", "Доситеј Обрадовић" и "Вук Караџић" у Добоју, као и ученици Основне школе "Милош Дујић" из Челинца.

Мутабџија је рекао да ће у њима учитељи с партнерским организацијама изводити радионице у циљу припреме за почетак наставе, која ће почети ускоро.

У школама у којима је страдало приземље, а спратови остали неоштећени часови ће бити скраћени на 30 минута, како би се санација објеката могла одвијати у поподневним часовима.

Када је нова основна школа у Челинцу у питању, која је ове године требало први пут да отвори врата за ученике, Мутабџија је казао како је за њен завршетак потребно око 20 дана, те да је остало само да УНИЦЕФ достави канцеларијски и школски намјештај и да локална заједница обезбиједи прикључке на електромрежу и топлану.

И основци у Шамцу из основне школе у Црквини су такође подијељени, па ће они старији у подручну школу у Крушково Поље, а они млађи у просторије приватног предузећа.

"Ученици од првог до петог разреда ће бити у објекту који је уступила фирма 'Еко-мед', којој смо захални. Ова фирма је своје врло квалитетне објекте ставила на располагање локалној заједници", казао је министар.

Говорећи о ученицима бошњачке националности у Коњевић Пољу и Врбањцима, Мутабџија је казао како им неће бити уведена национална група предмета.

Иначе, у ресорном министарству је поводом почетка школске године одржан састанак министра с предсједницима актива директора основних школа из свих регија.

Зора Глувак, предсједница Актива директора регије Добој, казала је како је Министарство дало све од себе да настава у Добоју крене на вријеме, јер су ученици још 14. маја прекинули редован наставни процес.

У Бањалуци је одржан састанак између руководства Бањалучког универзитета и Универзитета у Источном Сарајеву, на којем је најављено доношење правилника о стандардима и нормативима за финансирање јавних високошколских установа и правилника о унутрашњој организацији и систематизацији два јавна универзитета.

Како су констатовали учесници састанка, правилници ће омогућити значајне уштеде на два јавна универзитета, те мања издвајања из буџета РС за њихово функционисање.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

брод

27.08.2014 08:29

како вас није стид за три мјесеца нисте реновирали школе ОДЛАЗИТЕ БАГРО НЕТРУЈТЕ ВИШЕ НАШУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

27.08.2014 08:33

Срамно то треба ставити у све медије и на интернет нека види цијели свијет које су паре досле с вана да се сколе нису могле поправити, нека Додик и остали посаљу своју дјецу под сатор, срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

27.08.2014 08:35

Влада нека иде под шаторе, а наша дјеца нека уселе у њихову зграду! МОНСТРУМИ, ОВО СЕ НИ У РАТУ НИЈЕ ДЕШАВАЛО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

позитива

27.08.2014 10:28

Опет визионарски потези власти да се искористи јос мало лијепог времена и борави у природи, а не у загусљивим уционицама са правим кровом и зидовима и још горе прозорима са стаклима који додатно подизу температуру... оцекујем да се земље региона придрузе овом пројекту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.08.2014 11:40

УСТАЈ НАРОДЕ ПРОБУДИ СЕ ПА ОВОЈ БАГРИ НИ ДЈЕЦА НИСУ СВЕТА ИЗАДЈИМО НА УЛИЦУ И НАТЈЕРАЈМО ДА ПРОДАЈУ СКУПЕ ТАМНЕ АУДИЈЕ И НЕКА ПОПРАВЕ СКОЛЕ, Е ПА ОВО ЈЕ ПОТОП КАРАКТЕРА, ЛОПОВИ ЈЕДНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

27.08.2014 12:07

Када је СДС дао новац, који им је ОХР одблокирао, за школе, СНСД их је нападао, умјесто да су и они донирали да се школе заврше, да дјеца не буду под шаторима, али не, њихова похлепа је толика да ни марку нису могли да донирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оргинал76

27.08.2014 12:11

Дајете минусе,залудјеници ове власти,цак када су у и питању дјеца. Таквима треба преодгој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

27.08.2014 12:28

Јел гостује Баја? спремите добро озвуцење, оце цојек да се цује далеко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

добојлија

27.08.2014 14:54

Срамота знаци да веца бити не мозе... Стиди се Републико какви те људи воде... Стидите се и Добојлије 3 мјесеца после поплаве нисте могли обезбједити адекватно рјесење бар за јадну и недузну дјецу у граду.... БМД-бивси продајни центар годинама зјапи празан... Зар нема никога ко има бар грам мозга да се сјети на ту опцију ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кључалница

27.08.2014 16:43

Републици Српској шаторе донирали странци, ово"странци"ми је од некуд познато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле ко Пиле

27.08.2014 17:15

народе немојте ни слуцајно протестовати ко у Федерацији , Рс је стабилна ! ,ево руси це нам дати Кредит па цемо купити нових сатора и боље озвуцење а ови сто протестују у Федерацији њима је лијепо и добро ко нама , то они само хоће нашу српску да руше , ко почне протестовати та је издајник наше рс и несмије под шатор !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор Балтазар

27.08.2014 21:54

смејем се,смејем се А ПЛАКАО БИХ!

ОДГОВОРИТЕ