Отклон од Додика?

Премијер Србије Александар Вучић ће у оквиру конференције о западном Балкану, која ће бити одржана у Берлину 28. августа, што на вечери, што на званичном делу конференције, провести око пет сати с немачком канцеларком Ангелом Меркел, сазнаје Курир.

Србија 26.08.2014 | 22:37
Отклон од Додика?

Вучића током боравка у Берлину очекује и вечера на којој ће бити министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц, сусрет са Гидом Вестервелеом, бившим шефом дипломатије Немачке, као и билатерални састанци са званичницима из региона, открива за наш лист извор близак државном врху.

Премијер ће у Берлин отпутовати у среду, дан пре почетка конференције, и истог дана састаће се с потпредседником немачке владе и министром економије Зигмаром Габријелом.

- Следи сусрет премијера Вучића с европским комесаром за енергетику Гинтером Етингером, а затим је предвиђена вечера с Ангелом Меркел и регионалним лидерима. Укупно, Вучић ће с Меркеловом провести пет сати, рачунајући ту и званични део конференције и вечеру. Такође, у Берлину Вучића очекују и билатерални састанци с премијером Црне Горе Милом Ђукановићем и председавајућим Саветом министара БиХ Вјекославом Бевандом - каже извор Курира.

После ових билатералних састанака, председник српске владе ће се поново сусрести с немачким вицеканцеларом Габријелом, који је уједно и председник Социјалдемократске партије, с којом је Меркелина Хришћанско-демократска унија у коалицији.

- За 28. август предвиђена је вечера на којој ће бити министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц, али и сусрет премијера и Гида Вестервелеа, бившег министра спољних послова Немачке - наводи извор Курира.

Иначе, конференција посвећена западном Балкану организована је на иницијативу немачке канцеларке. У фокусу ће, како је најављено, бити теме помирења, решавања преосталих конфликата и остварење економске сарадње.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић оцењује да Србију, поред ових, у Берлину очекује и тема о изборима у БиХ и захтев за отклон од председника Републике Српске Милорада Додика.

- Главна тема биће избори у БиХ, и удаљавање од Милорада Додика као симбола противника западне политике у БиХ. То се да наслутити и на основу изјава наших званичника да се Србија неће мешати у изборе у БиХ. Економска сарадње с Русијом биће поменута начелно и реторички, али неће бити додатних притисака - сматра Симић.

Немачки политички аналитичар и експерт за немачку политику на Балкану Бодо Вебер каже за Курир да Немачка на конференцији неће додатно притискати Србију око извоза пољопривредних производа у Русију.

- Верујем да после две интензивне посете Берлину премијера Вучића, те недавне депеше ЕУ премијеру у вези са извозом пољопривредних производа у Русију, да неће бити додатног притиска.

Како је најавио премијер, он ће на конференцији предложити регионални пројекат брзе пруге. Друга ће сигурно бити стање дијалога између Београда и Приштине, мада ту не може бити много конкретног док траје кризе формирања власти на Косову.

У Берлин ће, како је Куриру потврђено, поред премијера Александра Вучића путовати и шеф српске дипломатије Ивица Дачић и министар финансија Душан Вујовић са својим тимовима.

- Биће говора о регионалним пројектима, економској сарадњи, развоју региона - кажу у Влади Србије.

У Цавтату је у понедељак одржан састанак премијера Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Албаније у оквиру припрема за конференцију о западном Балкану. Према писању медија, премијери Мило Ђукановић, Зоран Милановић, Вјекослав Беванда и Еди Рам договарали су се о заједничком наступу пред Меркеловом о градњи јадранско-јонског ауто-пута и гасовода преко територије својих држава.
Уједно, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да представници тог БиХ ентитета неће прихватити никакво евентуално додатно наметање дневног реда конференције о западном Балкану.

Теме које очекују Вучића:

1 Економска сарадња
2 Изградња регионалног пројекта брзе пруге
3 Избори у БиХ и отклон од Милорада Додика
4 Стање дијалога између Београда и Приштине

Извор: Курир

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Горан

26.08.2014 20:39

Па наравно, зна се да је Вуциц њемацки цовјек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

x филе

26.08.2014 20:39

Бла бла...а економија..видим сви цвикате од Миле Додика. Инаце му не би посветили пазњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

26.08.2014 20:46

Отклон наравно,па Русија је велесила у сваком смислу па неможе против свих а ЈАРО из Лијевча се толико обезглавио да иде сам против свих и на тај начин угрожава нашу дјецу,њихову слободу и опстанак уопште!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево источно

26.08.2014 20:50

Е дође ми да гласам за Додика кад видим коме смета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

26.08.2014 20:54

Они који су Милорада Додика довели на власт, ти ће га и рушити. Странци, браћо Срби. Сјетитзе се њега и баба Биљане како су тенковима СФОР-а отимали власт. Ко се мача лати од мача ће и страдати. То је нека небеска правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само се ви...

26.08.2014 20:54

...тјешите...xа xа xа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

26.08.2014 20:56

Сада ће Додикови ботови да почну да лупају минусе и пљују по Вучићу. Касно , бандо црвена. Шта мислите шта вам Стефановић ради у Бањалуци? Ххахаха Готово је. ваше вријеме је прошло, бандо црвена. Готов је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.08.2014 21:00

Додик је садашњи и будуци предсједник...сметало то Вучићу или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

26.08.2014 21:01

РЕ ИСТОЦНО САРАЈЕВО - Гласај ко ти брани? Ко фол до сада ниси гласао за њега. Гласај за "патриоту" који је продао јасеновачку грађу, који је позивао Младића да се убије, који је у Сарајеву код оног Хаџифејзовића рекао да је у Сребреници био геноцид. Ето, то је Милорад Додик. Спаси нас Боже таквих патриота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

крскавица

26.08.2014 21:03

Било ко да доде на власт, за оцување РС мора це као и Додик да се понаса, не мозе. РС и ЕУ, то ко није до сада схватио неце никад,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

26.08.2014 21:05

Милорад Додик - Готов је !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУШАН ЗОРИЋ

26.08.2014 21:15

Додикови све је лаж лупета само да остане на власти.када јаши с власти следи му прдекана

ОДГОВОРИТЕ
Name

добровољац 1991

26.08.2014 21:21

Њемачка, спонзор НДХ и Јасеновца. Њемци ми никад неће бити пријатељи а Руси су ми браћа за сва времена. Можда Босић и ови који су привремено присвојили СДС подигну споменик српско њемачког пријатељства или можда и Геншеру као захвалност за све шта су нам Њемци кроз историју учинили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колапс

26.08.2014 21:26

јасно ко дан.сви се склањају од људи који су против свих,и не виде да са њима нико висе не зели.цовјек је изгубио компас и одавно зиви у нереалном свјету који су му сервирали хостаплери око њега,крадуци и пљацкајуци,а њега убједујуци да је сведивно красно.стварност је сурова,тако да је касно за било ста.и његови га напустају који су цисти,знају да је крај власти.данас и радикали мирко и никола леда окренули.сам против свих немогуца мисија,..вуцицу је све јасно одавно,а само колико је понизаво тому и њега па то је крајње неукусно стајање уз бориса у најмању руку рецено.вуциц је све достојанствено поднио и доказао да је господин цовјек.крај бехатости и безобзирности је досао,јос само мало стрпљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

26.08.2014 21:26

За Додика це гласати само његова родбина,кумови,врх његове странке и крвати јер је довео папу у РС,јер се залазе за НДХ ентитет,јер има бискупа Дурака и јер у БЛ има крвата. Додикова странка дјелује по принципима секте и он је ту гуру коме сви из те секте доносе паре и клањају му се без поговора.Смјенице га они који су њега и бабу Биљану довели да унисте РС и ко је премјестио главни град из С.Сарајева у БЛ. А Вуциц мозе да заборави на нас Србе из РС. Доста је издаје из Србије и не знам ко га је овластио да говори у насе име или РС хоце да заврси као Косово.Не заборавите како је Вуциц молио ЕУ да му дају 45 мин да поломи главе Србима са КиМ.Срби из РС треба сами да одлуцују о својој судбини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цалифорниа дреамин

26.08.2014 21:28

Вучић + Додик = независност РС у догледно време. Само паметно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

26.08.2014 21:30

Дејане, било је и вријеме! Сви његови полтрони и сви његови тајкуни завршавају своје каријере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик је штеточина

26.08.2014 21:59

Милорад Додик је политичка штеточина и треба га политички поразити да никада више не буде власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

26.08.2014 22:21

Додику није проблме отклон од Вуцица али зато јесте отклон од народа који га висе не мозе гледати оцима и зато броји своје задње дане на позицији председника!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: дејан

26.08.2014 23:35

Стефановиц досао да уписе факултет у Бања Луци :), посто му је Оливер Антиц вјероватно средио као И многим адругима :), ако коме треба ту је Оливер Антиц, једини који је Титов сеф отворио И покро , бандит матори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор

26.08.2014 23:37

После демократских избора 12 октобра ако буде воља народа да се смјени власт, а ја вјерујем да народ има вољу и хтјење да заврши са ером и владавином Милорада Додика, предлажем да се том човјеку одузме сва покретна и непокретна имовина,блокирају сви рачуни, одузме дипломатски пасош,избаци из Сената-РС,да му се суди уз обезбеђење јавног суђења уз изрицање кривичне санкције која одговара законском максимуму. Политичкој партији "СНСД" забрани рад и политичко дјеловање.Ово што су Милорад Додик и СНСДрадили у протеклом периоду, није равно и последњим катастрофалним поплавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не сјецам се

27.08.2014 04:40

сви ви који овдје подрзавате додика написите кад је он био задњи пут негдје у посјети осим ИЗРАЕЛА РУСИЈЕ И СРБИЈЕ и кад је њему неко долазио овдје зар сте толико глупи па невидите да му је сав окренуо ледја виде људи ским имају посла и да је то једна бараба која унистава свој народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дерматолог

27.08.2014 05:39

Како каже наш народ: "Како дошло, тако и отишло!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цомбе

27.08.2014 06:45

Милорад Додик је својом недослиједном политиком довео себе у ситуацију да има много политичких непријатеља. Његова је ино политика импровизација , без икаквог смисла и плана. Пуно је обећавао а ништа није урадио. Што се тиче његове унутрашње политике, на њу не треба трошити ријечи. Сви је ми добро осјетимо на својој кожи. Његова бахатост, сеоска дрчност, политичко необразовање га је дошло главе. Вјерујем да у будућности Срби овакве типове ће бацити на маргине политичког дјеловања. Било не поновило се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАСИЛНИК

27.08.2014 08:43

Ваљда сада треба свакоме бити јасно, да се ограђују сви од пребогатог насилника Баје БОМБАША, који је Републику Српску и њене грађане довео у очај и понижавајући положај. Дакле, такву особу треба смјестити на маргину, као и његове кумове који су сви заједно девластирали Републику Српски и њене грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неумито

27.08.2014 09:19

Додика морамо да трпимо још само 46 дана. Овог октобра ОБАВЕЗНО излазим на изборе. Не зато што је опозиција добра (или чак сјајна). Излазим јер хоћу да гласам ПРОТИВ Додика и СНСД/ДНС/СП невласти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

27.08.2014 10:21

Добровољац 1991,када једна Русија која је много висе страдала од Њемацке мозе сада са истом да сарадјује онда то исто могу и Србија и Република Српска.Ни ја не волим Њемацку због истих разлога које ти наводис,али осовина Берлин-Москва стити Европу од јацег продора Америке која нам је у овом тренутку нас највеци непријатељ.Та иста Америка нам је и накацила Додика на грбацу и зато га морамо скинути у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

28.08.2014 14:46

Глупост - они који га форсирају никад га неце скинути са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

28.08.2014 15:15

РЕ ПАЈО- Гдје ти зивис- Цавиц признао геноцид, а кад није патриота сто је добио писмену подрску Сесеља, Младица и јос појединих српских водја?

ОДГОВОРИТЕ