Рафаилиовићи: Ухватили морског пса!

Познати рибар Илија Рафаиловић из Рафаиловића, ухватио је рано јутрос на отвореном мору 2,8 метара дугог морског пса, такозваног главоњу.

Регион 23.08.2014 | 19:47
Рафаилиовићи: Ухватили морског пса!

Рафаиловић, који је власник ресторана „Три рибара“ у овом приморском мјесту, професионално се бави риболовом, готово три деценије, казао је да је морског пса са својим братнацем и колегом ухватио на 18 миља од обале, на 120 метара дубине.

Иначе, након што је капитални улов донет у Рафаиловиће, о свему је обавештен и Институт за биологију мора из Котора који је потврдио да је ријеч о морском псу “главоњи” (лат. Хеxанцхус грисеус), чије се изнутрице нису за људску употребу.

Главоња је врста је морског пса, ког називају и пас главоња шестошкргаш, пас волоња сивац, сиви морски пас, пас волоња шестошкргаш.

Ова врста је једна од већих врста, наиме, највећи ухваћени примерак имао је 482 центиметара. Тело му је врло снажне грађе, а њушка оправдава његово енглеско име (блунтносе=тупоносни).

Њушка му је тупо заобљена са шест шкржних отвора са сваке стране, а не пет као што је то уобичајено код морских паса.

Има флуоресцентно зелене очи, а тело му је сиво-црне до чоколадно смеђе боје, која иде ка светлијој према трбуху.

На странама има видљиву светлију црту, а крајеви пераја су скоро бели.
Храни се искључиво оним што улови, а то су друге врсте морских паса, раже, друге врсте риба, лигње, ракови, козице, па чак и морски сисавци попут туљана.

Коментари / 0

Оставите коментар