Киви скупљи од меса

Као никада до сада, на градској тржници у Бањалуци, те у локалним продавницама влада несташица кивија, што трговци правдају високом набавном цијеном овог воћа, због чега изостаје потражња, а самим тиме и понуда.

Република Српска 23.08.2014 | 09:19
Киви скупљи од меса

"Киви не набављам, као ни већина мојих колега продавача већ скоро мјесец дана. Разлог је то што, када платимо набавну цијену од седам марака, код нас нико неће да га купи за осам КМ", рекла је једна од продавачица.

Према њеним ријечима, ријеч је о воћу које је прилично осјетљиво, а када им пропадне неколико килограма, већ су у минусу.

"Дефинитивно ћу, бар када је о овој сезони ријеч, да одустанем од набавке кивија, јер ту немам никакву рачуницу", пожалила се ова трговкиња.

Тек у ријетким трговинама има кивија, који, у већини случајева, кошта осам марака по килограму, а иначе, по тој цијени може се купити килограм и по пилетине.

"Ма, не пада ми на памет да дајем осам марака за килограм кивија, када за исте паре могу да купим четири килограма банана, или да купим месо које ми може бити за неколико оброка", прича Бањалучанка Јелена В.

Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС, рекао је да људи који се баве увозом очигледно нису дорасли ситуацији јер је на тај начин немогуће пословати.

"Закони тржишта су веома јасни и такво понашање се врати као бумеранг. Потражња скоро да више и не постоји за тим производима, тако да ће већина робе пропасти. Оно што сам примијетио да трговци раде је да цијену од шест КМ спуштају на 2,5 КМ, попуст од преко 50 одсто показује да првобитне цијене нису баш реалне", казао је Петровић.

Претходних дана у фокусу јавности нашао се и лимун, који је због цијене од четири до шест марака више него неприступачан већини грађана.

Мишљење потрошача дијеле и економски стручњаци, који су навели да је "горка" цијена тог цитрусног воћа далеко од реалне.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

23.08.2014 08:16

Може да доспијева у Србији па сад напумпај И киви и цијене .Све За паре

ОДГОВОРИТЕ